Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   wyjęty dysk z nagrywarki DVD > PC (https://forum.cdrinfo.pl/f108/wyjety-dysk-nagrywarki-dvd-pc-81781/)

Spaddy 07.03.2009 20:06

wyjęty dysk z nagrywarki DVD > PC

Witajcie -

w mojej nagrywarce DVD (LG RH 256) padł napęd DVD. Rozpoznaje mi płytę po 10 razy, czasem w ogóle się to nei udaje... Nie martwiło mnie to, bo mam drugi odtwarzacz, a ten używaem tylko do nagrywania programów z TV.

Ale w końcu pomimo kasowania niektórych audycji - ten dysk w środku nagrywarki mi się zapełnił. Teraz zaś, z powodu padniętego napędu DVD nie mam jak przenieść tych audycji z dysku do komuptera.

Pomyślałem sobie, że wyjmę dysk z nagrywarki, podłączę do kompa i skopiuję zawartość. Wyjąłem i podłączyłem dysk. W zwykłym menadzerze plików dysku nie widać, ale jak się wejdzie na zarządzanie dyskami, to jest tam, tyle, że nie przydzielony. Wygląda, jakby nie miał założonej partycji, albo windowsy takiej partycji nie rozpoznawały.

Windowsy zaproponowały mi inicjalizację dysku, ale boję się, że stracę wszystkie nagrane audycje.

Poradźcie, co zrobić? Da się jakoś te nagrania skopiować na dysk w kompie?

Berion 07.03.2009 20:14

Jeśli to ATA może być zablokowany, albo zwyczajnie ma fs inny niż FAT12/16/32/64/NTFS i dlatego jest niewidoczny (gdybam). Jeśli dane nie są szyfrowane to zawsze można zrobić obraz całego dysku i ręcznie powycinać interesujące Cie dane. :szczerb:

Spaddy 07.03.2009 20:34

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1009455)
Jeśli to ATA może być zablokowany, albo zwyczajnie ma fs inny niż FAT12/16/32/64/NTFS i dlatego jest niewidoczny (gdybam). Jeśli dane nie są szyfrowane to zawsze można zrobić obraz całego dysku i ręcznie powycinać interesujące Cie dane. :szczerb:

Tak, to zwykłe ATA. Też podejrzewam inny format (to znaczy FS w zasadzie). Jakie mam podejrzenia:

1. Zgrywanie z HD nagrywarki na płytkę DVD RW (jak jeszcze napęd je widział i nie robił trudności) w najszybszym trybie trwał 4 minuty.

2. Płyta się nagrywała w trybie DVD oczywiście.

3. To chyba za mało czasu, żeby po pierwsze w locie to konvertować, a po drugie deszyfrować - mam taką nadzieję. Daj boże, że audycje są nagrywane po prostu od razu jako DVD.

I teraz jak zrobić obraz dysku, który widzi tylko BIOS, a Windowsy nie? Jakaś podpowiedź w tym względzie?

superrrmario 07.03.2009 21:40

Jaka to jest nagrywarka?

Berion 07.03.2009 21:45

Konwertować na pewno, deszyfrować niekoniecznie.

Nie znam się na tym kompletnie, to są moje luźne przemyślenia - niekoniecznie trafne. Biorąc jednak pod uwagę modę na zabezpieczanie czego się da bez względu na to jak absurdalne by to nie było (prevent przed wymiana hdd na inny? ;]), to taka właśnie myśl na temat blokady dysku mi przyszła do głowy. Jeśli tak jest w istocie to nie zrobisz nawet obrazu tego dysku dopóki nie odblokujesz go. Ale najpierw to trzeba by to sprawdzić. ;]

Windows też by widział HDD w takim przypadku, ale tylko w mangerze urządzeń (nic z nim jednak nie dałoby się zrobić).

@superrrmario
Pierwszy post ;)

yahol 07.03.2009 22:26

Format plikow w dysku jest rozny od formatow PCtowych, i ani PC ani Mac go nie widzi (Linux zreszta tez nie :) )
Beda widzialy jako pusty dysk do inicjalizacji - i tyle.
Co prawda na maczku zobaczylem na takim dysku dane, ale byla to sieczka, ktorej nie dalo sie zidentyfikowac i przepisac.
To tyle moich wiadomosci na ten temat.
Co do wymiany na nowy dysk w takiej nagrywarce - po wlozeniu formatuje sie go do uzycia po pierwszym uruchomieniu - tyle.

joujoujou 07.03.2009 22:30

Są dwa wyjścia - pożyczyć od kogoś taką samą nagrywarkę, podmienić dysk i zgrać wszystko, albo (jeśli z dysku da się odtwarzać co się nagrało) podłączyć jako odtwarzacz do jakiejkolwiek innej nagrywarki DVD i też zgrać wszystko. :idea:

Ani to szybkie, ani wygodne, ale da się zrobić. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:39.