Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f58/)
-   -   CD-EXTRA lepsze od Audio CD (https://forum.cdrinfo.pl/f58/cd-extra-lepsze-od-audio-cd-81833/)

Reetou 14.03.2009 21:13

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1010550)
Chętnie bym sam sprawdził, czy słychać jakąś różnice (skoro sie tak upierasz), ale nie mam Nero.

Cytat:

Napisany przez pixelplus (Post 1010776)
Nie potrzebujesz Nero - wystarczy zwykły Windowsowy korektor dźwięku

Cytat:

Napisany przez pixelplus (Post 1011008)
wypalić nie można, ale można 'pobrać' próbkę utworu i wtedy kombinować....

Tylko skąd ma wziąć te próbki, skoro nie ma Nero?

Zresztą nie mnie prostować twój tok rozumowania, w końcu jesteś... tym... expertem. Ale po co wprowadzasz zamieszanie?

pixelplus 14.03.2009 21:06

wypalić nie można, ale można 'pobrać' próbkę utworu i wtedy kombinować....
a wogóle to ja proponuje najpierw wejść w explorera i przekopiować plik który chcemy próbkować na HDD - będzie szybciej szło....

Reetou 14.03.2009 20:05

Cytat:

Napisany przez pixelplus (Post 1010946)
spróbkować materiał również można Rejestratorem....

Tak, pixel. Można windowsowym rejestratorem wypalić płytę cd-audio i cd-extra... Może napisz jakiś poradnik jak to zrobić? Po co wydawać pieniądze na Nero...

kulmas 14.03.2009 16:14

Sam nie wiem co o tym myśleć i nie pogniewam już się jeśli ktoś jednak nazwie moje odczucia odsłuchowe jako libido.
W odsłuchu z zamkniętymi oczyma 2 razy rozpoznałem płytkę cd-extra a raz nie trafiłem:nie:

Można na tym zamknąć ten temat to wszystko to były tylko moje odczucia,a każdy jednak czuje inaczej ;)
Pozd.

pixelplus 14.03.2009 14:34

spróbkować materiał również można Rejestratorem....

joujoujou 14.03.2009 13:06

Cytujesz tutorial z grubsza dziesięcioletni.

A cała dyskusja i padające w niej teorie coraz bardziej sugerują nieuchronne dążenie tematu w stronę działu "humor". :szczerb:

kulmas 14.03.2009 09:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1010550)
kulmas, nie wiem co słyszałeś ale nie moge uwierzyć na słowo, bo to tak jakbyś mówił mi że 2+2=5. Znam się na dźwięku cyfrowym, nawet prace magisterską pisałem z pokrewnych tematów. Wiem jak działa CD.

Ten dźwięk to czysta matematyka. Tu nie można nagrać dzwięku gorzej lub lepiej

Myślę że się znasz ale chyba nie do końca;)
Na tej stronce
http://www.venco.com.pl/~bartkey/CDR/FAQ3.html
znalazłem bardzo ciekawe informacje , które dały mi wiele do myślenia.
Cytat z tej stronki ''Dane audio rządzą się zupełnie innymi prawami niż dane komputerowe''
Z tego tekstu wywnioskowałem że ogromne znaczenie ma nagrywarka tj.,prędkość wypalania tzw.przepalanie plamki itp.
Jak już wcześniej napisałem moja nagrywarka jest już wiekowa ,co prawda bardzo dobrze utrzymana (rozkręcałem ją kilka razy czyszcząc i smarując mechanizm lasera)
Jednak już nie mogę nagrać CD i DVD z najmniejszą prędkością,co nie zmienia faktu że jestem z niej zadowolony
W sumie myślę że to wina nagrywarki że tak mi różnie nagrywa.

Na potwierdzenie mojej teorii zrobię test przy pomocy innej osoby
i dam wam znać jak wyszło:sciana:
Pozd.

Reetou 13.03.2009 20:30

Sobrus raczej nie będzie miał problemu z porównaniem próbek...

Tylko nie posiadając Nero nie jest w stanie sobie tych próbek stworzyć, expert...

pixelplus 13.03.2009 19:24

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1010779)
Expert, o czym ty do nas rozmawiasz?

przecież do wizualizacji wiązki Audio wystarczy zwykły Windowsowy program 'Rejestrator dźwięku' - wszystko co trzeba w nim zrobić to otworzyć plik ze ścieżką audio oraz wyłączyć odbiór z portu mikrofonu....Rejestrator dźwięku > Edycja > Właściwości audio > w sekcji Nagrywanie dźwięku klikamy Głośność > w sekcji Mikrofon wybieramy Zaznacz/Wycisz

ed hunter 13.03.2009 19:16

O kosmitach rozmawia. Jak zawsze.

Reetou 13.03.2009 18:56

Cytat:

Napisany przez pixelplus (Post 1010776)

Expert, o czym ty do nas rozmawiasz?

pixelplus 13.03.2009 18:52

sobrus 12.03.2009 20:49

kulmas, nie wiem co słyszałeś ale nie moge uwierzyć na słowo, bo to tak jakbyś mówił mi że 2+2=5. Znam się na dźwięku cyfrowym, nawet prace magisterską pisałem z pokrewnych tematów. Wiem jak działa CD.

Ten dźwięk to czysta matematyka. Tu nie można nagrać dzwięku gorzej lub lepiej - tym myśleniem Windows zainstalowany na dysku Seagate byłby lepszy od tego na WD, zdjęcia na karcie Kingston byłyby ładniejsze niż na Sandisku.

Żeby uwypuklić wysokie lub niskie tony trzebaby przepuścić dzwięk PCM w dwie strony przez dyskretną transformate fouriera. A to samo się nie zrobi, bo to baaardzo złożony algorytm.

Jedyne sensowne wytłumaczenie to takie, że program do wypalania zrobił to sam po wybraniu opcji CD-Extra. Bo poza komputerem, tam gdzie jest już tylko nośnik i odtwarzacz - to jest po prostu niemożliwe.

Druga sprawa to taka, że nagrywa nagrywarka, a nie program. Program tylko podaje jej dane i jakość nagrania nie zależy od programu.

edit: aha
CD-Extra niczym się nie różni od CD-Audio poza tym że umożliwa nagranie na płyte obok danych audio w MODE2 danych komputerowych w MODE1 - tak, że odtwarzacz audio się nie połapie, że ma płycie są jakieś dodatkowe dane, których nie zrozumie.

Chętnie bym sam sprawdził, czy słychać jakąś różnice (skoro sie tak upierasz), ale nie mam Nero.

kulmas 12.03.2009 20:35

''placebo''jaja sobie robicie!

Co innego uwierzyć komuś na słowo a co innego w naturze posłuchać?

sobrus 12.03.2009 17:47

CD-Audio to nagranie cyfrowe. Tu nie ma czego wyjaśniać :D

Jedyne wytłumaczenie jest takie, że program do nagrywania coś kombinuje.
Bo jeżeli nic nie kombinuje, to jest to fizycznie i technicznie niemożliwe.

Możesz zgrać ścieżki z nagranych płyt na dysk twardy i porównać próbki. Jeżeli będą takie same, to różnicy nie ma i jest to efekt placebo.
Przecież odtwarzacz nie może zagrać inaczej, jeżeli ma te same próbki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:00.