Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Problem z PSS Plex. (https://forum.cdrinfo.pl/f106/problem-pss-plex-81914/)

Piotrek1985 18.03.2009 13:53

Problem z PSS Plex.

Witam.
Mam problem z tym programem. Mam plik PSS otwieram go w Plexie uruchamiam opcję DEMULTIPLEX i wszystko ładnie idzie, ale gdy już proces jest zakończony to mam plik .m2v ALE zamiast tego drugiego czyli .wav mam plik nazwie File-09989-Alt0 bez rozszerzenia i nie mogę tego połączyć w multiplexie... Co z tym zrobić ??

Berion 18.03.2009 15:05

RTFM ;)

Cytat:

Usage (Windows)
---------------

Select 'Demultiplex' or 'Multiplex' from the main screen, and you will be taken to a screen to fill in the name of the source file(s) and destination file(s).

For demultiplexing, just hit start. If all goes ok, you will get a M2V (MPEG2 Video) file, and a WAV (Audio) file. In some cases you may find you get multiple WAV files (often ending in '-Alt1', '-Alt2', etc) - these are alternate sound streams, often used in multilingual games.

For multiplexing, you will have a few additional options:
'Use Sound Compression (ADPCM)' - For games that support ADPCM, it will compress the audio.
'Sound Stream Number' - Generally, most games will use stream 0 for an audio track. However, some games that have multilingual support will use streams 1 or higher for alternate language soundtracks. You will know this is the case if demultiplexing produces filenames that end with '-Alt#', where # is the stream number.
'Use Custom Profile' - In some cases, the PSS format used by a particular game may be radically different than normal. This option tells PSS Plex to handle the multiplex to a game's custom requirements
. Currently the only option available here is for Zone of the Enders (details on this option are in the tutorial doc).

A tutorial is provided with this distribution to step you through creating DVD-rips with PSS files, for a few different games.

Piotrek1985 18.03.2009 18:36

Berion ja to przeczytałem, ale i tak nie wiem jak te pliki połączyć, co w tm przypadku trzeba zrobić ??

Berion 18.03.2009 19:10

Mnie też to zainteresowało. Więc... należałoby przeczytać jednak ten opis dotyczący Zone of The Enders i prawdopodobnie multipleksacja tylko z poziomu cmd.

Oj nie mam czasu za bardzo na takie zabawy, ale zajrzę.

Piotrek1985 18.03.2009 19:49

Bardzo bym prosił...
EDIT:
To samo mam w PSS Demux, mam plik z filmem działa, no ale wiadomo bez dzwięku... a zamiast wev mam plik o końcówce .dat... W MF Audio można odczytać ten plik.

Piotrek1985 20.03.2009 11:46

Baerion tutaj jest ten plik:
http://rapidshare.com/files/21137935...566_0.rar.html
:help:

Piotrek1985 27.03.2009 15:10

Cytat:

Napisany przez Piotrek1985 (Post 1012428)

Ok. Berion trochę męczyłem ten plik. Udało mi się go przetłumaczyć, wsadzić z powrotem w ISO i wszystko było by fajnie gdyby nie jeden problem: Nie ma dźwięku ! PSS Plex w zasadzie wypakowuje dźwięk ale nie ma w tym pliku headera więc dlatego końcówka jest taka a nie inna. To samo w PSS Demux końcówka plik to .dat Próbowałem więc wsadzić header ze standardowego pliku wav i podziałało mogłem zmultiplexować oba pliki. Ale gdy przyciąłem plik na identyczną wielkość jak oryginał i wsadziłem go w ISO okazało się, że obraz może i jest, ale nie ma w nim dźwięku. Mam pytanie czy istnieje jakiś program, który pozwolił by mi na połączenie tych dwóch pików to jest m2v i audio bez headera czy header jest wymagany i jeśli tak to jak odnaleźć ten właściwy ??
Tutaj jest ten plik jeszcze raz:
http://www.megaupload.com/?d=A5UT7SXQ

Berion 29.03.2009 13:06

Mam go nadal, nie wywalałem. W każdym razie miło, że próbujesz rozwiązać problem samodzielnie.

Ja myślę, że problem polega na czym innym. Gra używa drugiego kanału audio, a nie pierwszego. Ale jak mówiłem jeszcze nie zaglądałem do tego.

Piotrek1985 29.03.2009 21:49

Hmm szczerze powiedziawszy nie myślałem o tym, ale to rodzi teraz kolejne pytania jak zmuxować te dwa pliki aby audio było w drugim kanale ??

Berion 01.04.2009 21:21

Nie, nie, bzdury wypisałem. Skoro jest -Alt0 to musi chodzić tylko o pierwszy kanał. Nie możesz też doklejać sobie headera, skoro moduły odpowiedzialne za obsługę PSS tego nie rozumieją. Sprawa jest skomplikowana, ponieważ nie ma scenowych, dedykowanych do tego narzędzi. Square-Enix zrobiło sobie własne, podobnie jak moduł do obsługi tego syfu. Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby po prostu poprosić jakiegoś programistę z nadwyżką wolnego czasu, żeby zmontował taki program. Ale to to wiesz sam doskonale. ;]

PSS Demux odpada, bo obsługuje tylko standardowe PSS (poza tym tylko w jedną stronę ;)). PS2STR jest oficjalnym wynalazkiem z SDK, ale też jak w przypadku PSS Demux, tylko do standardowych plików (+ IPU które też dosyć często są używane).

Zwróciłem uwagę na PSS bo Zone of The Enders ma podobne customy. Niestety po wybraniu jego profilu i suba, wysypuje się przy multipleksacji (może ma na sztywno wpisane wielkości plików). Chciałem jeszcze drania zmusić do współpracy z cmd, ale... nie wiem jak XD Za każdym razem drze się o niepoprawnej komendzie (na razie bawiłem się standardowym *.pss z LoK-Solu Reavera).

Kod:

PSS_Plex.exe "c:\test.m2v" "c:\test.wav" "c:\test_2.pss"
pause

W readme wyraźnie jest napisane, żeby pliki dać w nawiasy. Geez, wstyd :haha:

Generalnie rzecz biorąc to przyszło mi do głowy, żeby dać /STREAM0 i zamiast wave'a dać mu sub. Ten syntax jest jakiś poj*y, a ja mam dziś kiepski humor...

Piotrek1985 01.04.2009 23:17

Wow, wow wow zaraz Berion chcesz powiedzieć, że z CMD daje radę ??

Berion 02.04.2009 11:15

Nadinterpretacja :D

Ja, nie daję rady, zmusić go w cmd do współpracy. Jakiś głupi jestem bo nie mogę dojść prawidłowego syntax'u. Wątpię aby to pomogło, skoro gui się wysypuje, ale spróbować można. Szczególnie zaintrygował mnie parametr /STREAM#, tyle, że chyba nie przyjmie *.sub zamiast *.wav.

Piotrek1985 15.04.2009 20:03

Czyli nic już z tym się nie da zrobić ??

Berion 15.04.2009 20:45

Musisz znaleźć dobrego samarytanina, który napisze Ci multiplekser. :(

Piotrek1985 03.05.2009 15:39

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1017633)
Musisz znaleźć dobrego samarytanina, który napisze Ci multiplekser. :(

Berion, a że tak jeszcze Ciebie zapytam czy może wiesz gdzie szukać tego dobrego samarytanina :) ?? Ajkaś strona, grupa etc ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46.