![]() |
SCSI ?
Witam
Prosze pomozcie mi, bo jeszcze troche i mnie szlag trafi. Czy nigdy nie moze wszystko dobrze dzialac? Najpierw moj sprzecior: Athlon 1400 Plyta: Soltek 75-KAV Nagrywara: Teac W-516EB Cd-rom: Samsung SC-152 x52 Twardziel: BarracudaIV 40Gb Twardziel i cd-rom podpiete na primary a nagrywara sama na secondary master Opisze wszystko po kolei, bo to dosc zagmatwane. Wszystko bardzo dobrze dzialalo az pewnego dnia zachcialo mi sie Windowsa XP. Instalacja przebiegla bezproblemowo. Zainstalowalem tez najnowszy via pack 4in1. Wszystko chodzilo pieknie, transfer dysku - 43 Mb/s. Za to w nero przy nagrywaniu plyty przez jakies minuty meczy plyte (nie nagrywa) i wywala blad (jakies cyferki). W CloneCD takze przez 2 minuty nagrywa LeadIn i wywala "Medium error: power area calibration error", w innych programach do nagrywania tez bledy (najnowsze wersje). Sprawdzilem czy DMA jest wlaczone, zainstalowalem najnowsze sterowniki ASPI i nic, sformatowalem twardziela, rozne nosnikiprobowalem nagrywac i nic. W desperacji zaczalem sciagac i instalowac co sie da i.. udalo sie. Plyty zaczely sie nagrywac bez problemow po zinstalowaniu "VIA bus master pci ide driver (ultra dma)", ale bylo to zbyt piekne... Komp sie zaczal wlaczac dluzej - pczatkowe logo startowe windowsa (zaraz po zabootowaniu) jest takie hmm... malo widoczne, czarno biale, ciemne, bez paska postepu pod spodem i tak przez 15s. No ale to jeszcze nic, w menedzerze urzadzen wszystkie napedy (hdd, cdrom, cdrw) sie pojawily jako SCSI. Na poczatku sie ucieszylem, przeciez SCSI to drogi i szybki bajer. Postanowilem sprawdzic ta szybkosc (roznymi programami) - transfer dysku spadl o ponad polowe - 20 Mb/s. Chcialem tez sprawdzic czy dma jest wlaczone ale w menedzerze w kontrolerach pojawily sie zamiast tych standardowych, nowe: "primary BM Ultra DMA Channel" i secondary a w nich ustawien zadnych nie ma. Ale za to pojawil sie osobny program do tego, a w nim wszystko ustawione tak jak powinno byc. Wiec... sformatowalem twardziela (again) i znowu wszystko sie powtorzylo. Kumple mi doradzaja zeby wywalic tego syfiatego XP, ale mi sie spodobal. Aaaa, i jeszcze taka ciekawostka. Te teoretycznie juz zwalone plyty u innych ludzi sie nagrywaja, a u mnie nie nawet pod '98. Mozliwe zeby nagrywarka dla siebie oznaczala plyty jako zniszczone? Narazie mam odinstalowany ten kontroler a jak chce cos nagrywac to wtedy go instaluje. Wszystkich programow i sterownikow uzywam w najnowszych wersjach. pozdrawiam i z gory dziekuje Kranu |
ja wywalilem ten sterownik bo wlasnie takie jaja z nim byly a ponadto nie dziala z nim ner cd speed
co poradze choc to dziwne to zainstaluj updata z microsoftu do systemowej nagrywarki tzn do tego co w xp pozwala bezposrednio nagrywac potem zainstaluj najnowsze aspi 4.71 nie wiem jak to instalujesz ale zalecane jest z lini polecen install.bat XP32 nie sadze zebys mial xp 64 bitowego :) no i nowe aspi drivery dla nero wszystko do pobrania ze strony cdrinfo |
przeciez pisalem juz tyle razy. Czekajcie na XP second edition.To jest troche nie dorobione. Po co tracic nerwy. Dla kilku ladnych obrazkow. Wasz wybor ;D
|
Cytat:
system jest na prawde stabilny , paru rzeczy jeszcze nie rozgryzlem ale co mi tam a co do obrazkow to pierwsza rzecza po instalacji bylo wywalenie tych wszystkich bajerow i wodotryskow - wyglad jest teraz jak w hmm powiedzmy 2000 a co do problemow z xp to wiele osob zapodaje sobie xp prof chociaz nie maja pojecia o kompach potem to sterownikow nie ma to sie cos gryzie a to znowu nie nagrywa komp sie nie wylacza albo dla odmiany sam restartuje i to by bylo na tyle w tym poscie bo mi sie juz ziewa okrutnie mimo wczesnej pory :) |
ja nie przecze . Jest on stabilny - nawet bardzo. Lepiej radzi sobie z zarzadzaniem pamiecia. Jdnak pomijajac tu amatorskie podejscie, system ten potrafi wywalac sie ze sprzetem roznej masci :) . Kumpel mial taka fajna karte TV nie pamietam firmy ( malo znana ) i pomimo sterownikow do XP, to nikt ( On, znajomi, serwis) nie potrafili jej tak zainstalowac by dzialala. I to nie jedyny taki wypadek, czesto przychodza ludzie z "normalnymi" pytaniami ale klopoty ze sprzet tez mialo kilka osob
|
Co do tych wypowedzi nie na temat to mam nadzieje ze nie dotycza one mnie. Nie
jestem zwykłym lamerem który nie może mieć Windowsa XP bo nie potrafi sciagnac i zainstalowac sterownikow oraz nowych wersji oprogramowania. I jeszcze jedno dziwne zjawisko: ClonyXXL niewazne ktorej wersji sterownikow ASPI i programu uzywam to sie nie wlacza (program wykonał nieprawidłową operację...) . Wlacza sie dopiero jak zaznacze w nim opcje "wylacz sterowniki ASPI". Formacik nie pomaga ;-)) [quote]majonez (08-06-2002 01:00): Cytat:
|
Cytat:
Skopiuj do folderu w którym masz zainstalowany ClonyXXL plik WNASPI32.DLL (w załączniku) a nie powinno być już więcej problemów z tym programikiem. Uff.............. ile ja się z nim namenczyłem. |
Kranik (11-06-2002 17:57):
Dzieki, pomoglo. Ale ten plik co mi dales to nic nie dawal, chyba sie pomyliles i mi dales WNASPI32.DLL dla Nero. Ruszylo dopiero jak wsadzilem plik WNASPI32.DLL z zestawu sterownikow ASPI 4.71. Ale nadal w zakładce system, napedy pisze: brak załadowanych sterownikow ASPI, tez tak macie? |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:34. |