Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czyta tylko orginały DVD/CD nie czyta nagranych (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czyta-tylko-orginaly-dvd-cd-nie-czyta-nagranych-81976/)

sobrus 25.03.2009 16:51

Ależ ja doskonale Cie rozumiem. Nie raz dałem się naciąć sprzedawcy, ale wciąż sie ucze.
Tylko raz sprzedawca dobrze mi doradził, i sklep ten już nie istnieje.

Przykre ze serwis renomowanej firmy zrobił takie świństwo.

Dziadek13 25.03.2009 16:19

Dziś to też jestem już mądrzejszy ale wtedy potrzebny mi był jak i dzisiaj do warsztatu głównie serwis elektronika samochodowa i oprogramowanie musiało byc orginał dla mnie to wystarczało teraz już mniej sie pracuje i tak od czasu do czasu można by jakiś film pooglądać to musze pendrive przenieść i tak od nowości.

sobrus 25.03.2009 15:04

Zabezpieczenie prezciw piractwu? :hahaha:.
Nigdy nie słyszałem o czymś takim. Podejrzewam że nikt takiego napędu nigdy by do lapka nie włożył. Jedyny napęd nie obsługujący CD-R jaki znam to pewne partie konsol Sega Dreamcast.
Moim zdaniem jeżeli napęd nie czyta DVD+R marki Sony lub Verbatim z booktype DVD-ROM lub też CDR to jest najnormalniej w świecie padnięty.

Serwis najwyraźniej Cie oszukał, ja na takie tłumaczenie chyba bym padł ze śmiechu żądając wymiany sprzętu.

Bródka 24.03.2009 22:20

No czy lepsze to zalezy od napedu ale tylko na + mozna zmienic booktype no i naped ktory nagrywa te plyte musi obslugiwac zmiane booktype np liteon

Dziadek13 24.03.2009 21:20

Dzięki @Bródka czyli leprze płyty z + coś musze z tym zrobić sprawdze i dam znać bardziej jest mi potrzebny w serwisie ze względu na posiadanie przez niego portu com i lpt a teraz ciężko o taki a te przejściówki same problemy szczegółnie z vagiem.

Arepo 24.03.2009 19:16

Cytat:

Napisany przez Dziadek13 (Post 1013259)
A płyty mam nie tylko cd-rom ale i dvd.

przy DVD +/- R jest taka sama sytuacja ...

wnioskuję, że napęd był od początku uszkodzony

pozdrawiam

oddwor 24.03.2009 16:24

Cytat:

Napisany przez Dziadek13 (Post 1013259)
...
Co do tej podpowiedzi to powtórze że mam tą przypadłość odrazu jak go kupiłem i takie info że tak będzie otrzymałem w servisie laptop był nowy i nie przypuszczam że napęd podmienili w sklepie...

A nie przypuszczasz że napęd po prostu jest zepsuty/źle wyregulowany,
że Cię oszukali w serwisie żeby mieć spokój/zarobić,
że napęd sprzed 8 lat (2001) powinien, wtedy gdy był nowy, odczytywać poprawnie przynajmniej płyty cdr?
link do specyfikacji pokazujący jakie formaty odtwarza
W instrukcji notebooka jest napisane wyraźnie że stosowano trzy rodzaje napędów:
1 combo cd-rw dvd-rom,
2 dvd-rom,
3 cd-rom
i wszystkie trzy odtwarzają cd-r i cd-rw.
Twoja toshiba to dvd-rom i odtwarza: dvd-rom, dvd-video, audio cd, photo cd, cd-extra, iso 9660, cd-r(odczyt), cd-rw(odczyt)
Tak jest napisane w instrukcji i te formaty sprawny napęd musi odczytywać.
Tymczasem radzę przeczyścić soczewkę lasera...

Bródka 24.03.2009 15:16

Ten naped ma chyba z 8 lat, wiec nie zdziwiłbym sie ze on wcale nie potrafi czytac plyt nagrywalnych, nagraj jakies dvd+r i zmien book type na dvd-rom dzieki temu naped powinien odczytac ta plyte jako dvd-rom a nie jako dvd+r

Dziadek13 24.03.2009 14:55

@Bródka napęd to TOSHIBA DVD-ROM SD-C2502 tyle pisze a co do instalki nero czy inne to napisałem że system jest goły to co w recovery jest.
@Arepo
Cytat:

płyty tłoczone odbijają lepiej światło lasera (niemal w 100%), gdy CD-R znacznie słabiej (około 70%) i jak laser jest do niczego, to ta różnica już wystarczy aby napęd nie czytał wypalanych płyt ...
Co do tej podpowiedzi to powtórze że mam tą przypadłość odrazu jak go kupiłem i takie info że tak będzie otrzymałem w servisie laptop był nowy i nie przypuszczam że napęd podmienili w sklepie.A płyty mam nie tylko cd-rom ale i dvd.Laptop ma już ładnych pare lat i tylko łyka orginały bez problemu.

Arepo 23.03.2009 23:53

Cytat:

w celu zapobieżenia drapaki do oryginału
rozbrajające :haha:

płyty tłoczone odbijają lepiej światło lasera (niemal w 100%), gdy CD-R znacznie słabiej (około 70%) i jak laser jest do niczego, to ta różnica już wystarczy aby napęd nie czytał wypalanych płyt ...

pozdrawiam

Bródka 23.03.2009 23:33

Ale po co rozbierac laptopa, wejdz ze w ten manager urzadzen i tam pisze jaki masz naped, cos trudno od ciebie podstawowe informacje wyciagnac, nie odpowiedziałeś mi tez na pytanie czy nie masz na laptopie jakiegos programu typu alcohol czy daemon tools

Dziadek13 23.03.2009 23:30

Nagrywam płyty Nero v9 i kopie obrazu Alcohol 120 na stacjonarnym komputerze.Athlon dulal core 5200.Jak rozbiore tego lapka jak mnie wkurzy to sprawdze jak na nim pisze.Dzięki za całe info może trza będzie z odzysku zakupic do niego jakiś DVD w Katowicach są na sokolskiej sklepy z urzywanymi lapkami i częściami do nich.

Bródka 23.03.2009 23:20

daj prawy przycisk na komputer, zarzadzaj, manager urzadzen, stacje dyskow cd/dvd i tam pisze jaki masz naped, co do twojej wymyslonej blokady nie ma czegos takiego naped nie jest w stanie sprawdzic czy plyta jest kopia czy nie bez odpowiedniego programu, przypuszczam ze masz naped dvd matshita i tu jest pies pogrzebany te napedy sa guzik warte a wymysly serwisantow wsadz sobie miedzy bajki bo niezli idioci tam pracuja mowiac ze plyty nagrane sa wykrywane jako piraty i naped ich nie odczyta przeciez nagrana plyta wcale nie musi byc nielegalna kopia, a na czym nagrywasz plyty, polecam nero lub jakikolwiek inny darmowy program do nagrywania plyt

Dziadek13 23.03.2009 23:14

Mam orginał recowery system i jak go zainstaluje to jest wsio stery grafiki dzwięk to co potrzebuje laptop nic więcej nie instaluje i dla pruby wkładam jakąś nagraną płyte np kopie recowery i kaplica nie czyta ta sam płyta bootuje w innym lapku tak na prube albo włoże orginał film DVD i chodzi a kopia już nie wszystkie inne programy musze na pendrive mieć żeby zainstalować np office mam orginał i płyta działa nerwy mnie biorą bo nie moge zrobić kopi tych drogich programów bo ich nie czyta a na płyty różne wydałem tyle kasy że hey i już jestem załamany napęd DVD pisze Toshiba nic więcej miałem kiedyś sposób na dblokowanie cd w toshibie 4600 pro ale nie myślałem że jeszcze będe miał toshibe robiło to sie na gnieżdzie napędu z oporem między bolcami.Nawet zmieniłem mu dysk bo myślałem że tam jest coś zapisane.

Bródka 23.03.2009 22:59

Dobra to jakiego producenta jest naped i czy nie masz czasami zainstalowanego programu typu alcohol 120% czy daemon tools

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:17.