![]() |
Ależ ja doskonale Cie rozumiem. Nie raz dałem się naciąć sprzedawcy, ale wciąż sie ucze.
Tylko raz sprzedawca dobrze mi doradził, i sklep ten już nie istnieje. Przykre ze serwis renomowanej firmy zrobił takie świństwo. |
Dziś to też jestem już mądrzejszy ale wtedy potrzebny mi był jak i dzisiaj do warsztatu głównie serwis elektronika samochodowa i oprogramowanie musiało byc orginał dla mnie to wystarczało teraz już mniej sie pracuje i tak od czasu do czasu można by jakiś film pooglądać to musze pendrive przenieść i tak od nowości.
|
Zabezpieczenie prezciw piractwu? :hahaha:.
Nigdy nie słyszałem o czymś takim. Podejrzewam że nikt takiego napędu nigdy by do lapka nie włożył. Jedyny napęd nie obsługujący CD-R jaki znam to pewne partie konsol Sega Dreamcast. Moim zdaniem jeżeli napęd nie czyta DVD+R marki Sony lub Verbatim z booktype DVD-ROM lub też CDR to jest najnormalniej w świecie padnięty. Serwis najwyraźniej Cie oszukał, ja na takie tłumaczenie chyba bym padł ze śmiechu żądając wymiany sprzętu. |
No czy lepsze to zalezy od napedu ale tylko na + mozna zmienic booktype no i naped ktory nagrywa te plyte musi obslugiwac zmiane booktype np liteon
|
Dzięki @Bródka czyli leprze płyty z + coś musze z tym zrobić sprawdze i dam znać bardziej jest mi potrzebny w serwisie ze względu na posiadanie przez niego portu com i lpt a teraz ciężko o taki a te przejściówki same problemy szczegółnie z vagiem.
|
Cytat:
wnioskuję, że napęd był od początku uszkodzony pozdrawiam |
Cytat:
że Cię oszukali w serwisie żeby mieć spokój/zarobić, że napęd sprzed 8 lat (2001) powinien, wtedy gdy był nowy, odczytywać poprawnie przynajmniej płyty cdr? link do specyfikacji pokazujący jakie formaty odtwarza W instrukcji notebooka jest napisane wyraźnie że stosowano trzy rodzaje napędów: 1 combo cd-rw dvd-rom, 2 dvd-rom, 3 cd-rom i wszystkie trzy odtwarzają cd-r i cd-rw. Twoja toshiba to dvd-rom i odtwarza: dvd-rom, dvd-video, audio cd, photo cd, cd-extra, iso 9660, cd-r(odczyt), cd-rw(odczyt) Tak jest napisane w instrukcji i te formaty sprawny napęd musi odczytywać. Tymczasem radzę przeczyścić soczewkę lasera... |
Ten naped ma chyba z 8 lat, wiec nie zdziwiłbym sie ze on wcale nie potrafi czytac plyt nagrywalnych, nagraj jakies dvd+r i zmien book type na dvd-rom dzieki temu naped powinien odczytac ta plyte jako dvd-rom a nie jako dvd+r
|
@Bródka napęd to TOSHIBA DVD-ROM SD-C2502 tyle pisze a co do instalki nero czy inne to napisałem że system jest goły to co w recovery jest.
@Arepo Cytat:
|
Cytat:
płyty tłoczone odbijają lepiej światło lasera (niemal w 100%), gdy CD-R znacznie słabiej (około 70%) i jak laser jest do niczego, to ta różnica już wystarczy aby napęd nie czytał wypalanych płyt ... pozdrawiam |
Ale po co rozbierac laptopa, wejdz ze w ten manager urzadzen i tam pisze jaki masz naped, cos trudno od ciebie podstawowe informacje wyciagnac, nie odpowiedziałeś mi tez na pytanie czy nie masz na laptopie jakiegos programu typu alcohol czy daemon tools
|
Nagrywam płyty Nero v9 i kopie obrazu Alcohol 120 na stacjonarnym komputerze.Athlon dulal core 5200.Jak rozbiore tego lapka jak mnie wkurzy to sprawdze jak na nim pisze.Dzięki za całe info może trza będzie z odzysku zakupic do niego jakiś DVD w Katowicach są na sokolskiej sklepy z urzywanymi lapkami i częściami do nich.
|
daj prawy przycisk na komputer, zarzadzaj, manager urzadzen, stacje dyskow cd/dvd i tam pisze jaki masz naped, co do twojej wymyslonej blokady nie ma czegos takiego naped nie jest w stanie sprawdzic czy plyta jest kopia czy nie bez odpowiedniego programu, przypuszczam ze masz naped dvd matshita i tu jest pies pogrzebany te napedy sa guzik warte a wymysly serwisantow wsadz sobie miedzy bajki bo niezli idioci tam pracuja mowiac ze plyty nagrane sa wykrywane jako piraty i naped ich nie odczyta przeciez nagrana plyta wcale nie musi byc nielegalna kopia, a na czym nagrywasz plyty, polecam nero lub jakikolwiek inny darmowy program do nagrywania plyt
|
Mam orginał recowery system i jak go zainstaluje to jest wsio stery grafiki dzwięk to co potrzebuje laptop nic więcej nie instaluje i dla pruby wkładam jakąś nagraną płyte np kopie recowery i kaplica nie czyta ta sam płyta bootuje w innym lapku tak na prube albo włoże orginał film DVD i chodzi a kopia już nie wszystkie inne programy musze na pendrive mieć żeby zainstalować np office mam orginał i płyta działa nerwy mnie biorą bo nie moge zrobić kopi tych drogich programów bo ich nie czyta a na płyty różne wydałem tyle kasy że hey i już jestem załamany napęd DVD pisze Toshiba nic więcej miałem kiedyś sposób na dblokowanie cd w toshibie 4600 pro ale nie myślałem że jeszcze będe miał toshibe robiło to sie na gnieżdzie napędu z oporem między bolcami.Nawet zmieniłem mu dysk bo myślałem że tam jest coś zapisane.
|
Dobra to jakiego producenta jest naped i czy nie masz czasami zainstalowanego programu typu alcohol 120% czy daemon tools
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:17. |