Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Firewall i antywirus - razem czy osobno? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/firewall-antywirus-razem-czy-osobno-81977/)

echoo 23.03.2009 18:13

Firewall i antywirus - razem czy osobno?

Postanowiłem zabezpieczyć kompa komercyjnymi programami i tu jest mój dylemat: co będzie lepsze firewall i antyvir w jednym czy osobno. W grę wchodzą Agnitum Outpost i Eset Nod. Outpost ma dobrego walla a słabego vira, a Nod odwrotnie. Oddzielnie byłoby skuteczniej, ale 2 w 1 taniej. Co sugerujecie? Ponieważ nie piszę u siebie wszystkie odpowiedzi za które wszystkim :drinking: odczytam dopiero po 24.00.

Sunna 23.03.2009 18:26

Platne progi = po co placic za cos co inni daja za free ?

kizio 23.03.2009 18:40

ja od paru lat używam Eset Smart Security i nigdy mnie nie zawiódł. Warto dać te 8-9zł miesięcznie - to przecież tylko 3 piwa, nic nadzwyczajnego.

esem 23.03.2009 18:51

Polecam za free CIS firmy Comodo :spoko:
3 in 1 :taktak:
Jak osobno to każdy z tych 3 programów od innej firmy :czytaj:
KIS jest za 1,-zł na 2 lata w Plusie :wow:

Wawelski 23.03.2009 19:15

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 1013075)
ja od paru lat używam Eset Smart Security i nigdy mnie nie zawiódł. Warto dać te 8-9zł miesięcznie - to przecież tylko 3 piwa, nic nadzwyczajnego.

Gdzie tak tanio?
W sklepie mają 2x drożej.
Nawet przy kupnie pakietu 3 lata na 3 kompy wychodzi ponad dychę miesięcznie.

Też właśnie ostatnio przerzuciłem się na Comodo.

Stef 23.03.2009 20:24

a to taka wielka wada dla ciebie ze Eset ma prostego firewalla?
mnie osobiscie nie "bawia" takie rozbudowane programy, bo ich mozliwosci po prostu wykorzystuje, tak wiec Eset smart security dla mnie jest tym czym powinien byc.

kizio 23.03.2009 21:01

miałem na myśli przedłużenie które jest za 99 PLN na http://www.allegro.pl/item582173601_...ok_1_stan.html

echoo 24.03.2009 00:12

Cytat:

Napisany przez Stef (Post 1013103)
a to taka wielka wada dla ciebie ze Eset ma prostego firewalla?

Zawsze może się zdarzyć, że ktoś rozrzuci po sieci 10.000 kopii jakiegoś rootkita, keylogera czy innego świństwa i ja się na jednego załapię, a ponieważ dokonuję dość często płatności w necie chciałbym czuć się w miarę bezpiecznie i o to głównie mi chodzi.

sobrus 24.03.2009 07:33

Nie warto uzywac w domu płatnego softu, bo darmowe są też dobre. Zwłaszcza antywirusy. Typowy użytkownik złapie coś raz na pół roku, przy czym prawdopodobieństwo że darmowy antywir tego nie wykryje jest znikome. Wszystkie nowe zagrożenia są dobrze opisane i wszystkie firmy produkujące AV bardzo szybko dodają je do baz. Wystarczy wejść na byle strone o zagrożeniach żeby zobaczyć co teraz szaleje w sieci. Są też serwisy które przyjmują zgłoszenia od użytkowników i rozsyłają próbki do wszystkich producentów AV.

Tak naprawde płatne wersję są głównie dla firm. Płaci sie głównie za wsparcie techniczne, ważna jest też faktura VAT w razie jakiejś kontroli.

Co do firewalla, to wcale nie trzeba nic nadzwyczajnego, zazwyczaj wystarczy nawet windowsowy (ten z Visty, w XP jest prostszy). Dodatkowo firewall jest w każdym obecnie produkowanym routerze. Windowsowy jest bardzo skuteczny - Shieldsup przechodzi perfekcyjnie.

Testowałem Comodo firewall, ale jak dla mnie był zbyt upierdliwy - więcej czasu odpowiadałem mu na pytania niż używałem kompa. Ale to było rok temu, być może teraz jest lepiej.
Dobry jest PCTools firewall, na bazie znakomitego komercyjnego Look n' Stop. PCTools mają też antywirusa (jak z jego jakością - nie wiem).

edit:
jeżeli chodzi o darmowy AV z możliwościami analizy pakietów sieciowych, to jest Avast. Ma filtrowanie www, p2p i email. Wykrywa też chyba rootkity. Dodatkowo AVG rozdaje darmowe narzędzie do ochrony przed rootkitami.

echoo 26.03.2009 04:17

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:18.