![]() |
Otwarta obudowa
Spotkałem się z twierdzeniem, że lepiej gdy obudowa jest otarta. Czy taka sugestia jest poprawna?
|
Ilość załączników: 1
Załącznik 51541
Nie |
Tylko przy źle wentylowanej budzie - gdy np. jedyny wentylator wymieniający powietrze ze światem zewnętrznym jest w zasilaczu.
Przy prawidłowej konstrukcji wręcz przeciwnie - bo powoduje, że powietrze nie przepływa tak, jak zaplanowano i nie chłodzi niektórych komponentów. |
Cytat:
|
No i rzecz jasna przy otwartym pudle łatwo o "kontuzję"
|
Taak "but" w kompie całkiem prawdopodobny.
|
Cytat:
Cytat:
do ubocznych skutków, ale może nie tak hardcorowych dodałbym większe kurzenie się wnętrza. A to na pewno nie jest pozytywne zjawisko :) |
Mój komputer mimo że jest podkręcony o 50% (2->3Ghz) nie przegrzwa się.
W idlu 28-30C w stresie max ok 60. Mam tylko jeden wentylator w zasilaczu. Chłodzenie boxowe. Mimo to jak otworze bude temperatura spada o pare stopni. Ale co z tego? Temperatury są moim zdaniem jak najbardziej w normie. Ba nawet spowolniłem mocno wentylator na CPU, żeby włączał się dopiero gdy procesor zacznie się grzać. Do 40C w biosie jest ustawiony na zero (coś tam się mimo wszystko kręci - widać mniej sie już nie da). Nie uważam że komputer musi mieć kilka wentylatorków w budzie, najchętniej miałbym całkowicie pasywny. Ale mam jeszcze 2 dodatkowe wentylatory (jeden z przodu drugi z tyłu) - pozostałość z czasów Athlona XP. Tylko że jak włącze to hałas zabija. Buda jakiś noname z 2003 roku :D |
Cytat:
pasywne to są piecyki do grzania domu :D Komp to nie piec, gdzieś te ciepło trza wywalać. |
Mając do wyboru piecyk, albo odkurzacz - wolę piecyk.
|
Takie czasy - Amigi nie potrzebowały wentylatorków. Mój serwer na Geode też nie potrzebuje. Geode nie ma nawet radiatora. Prędkością nie grzeszy (300Mhz), ale to sprzęt z roku 2000 i pobiera cały 12W...
Do niedawna chciałem mieć najszybsze komponenty w komputerze, ale to mi przechodzi. Teraz chce mieć najszybsze oszczędne elementy :) Np z kart graficznych podoba mi się radeon HD4670. Może i jest troche wolniejszy od GF9600, ale bierze prawie 2x mniej prądu... Procesor w moim komoie podkręciłem o 50%, ale jednocześnie mam włączone SpeedStep (podobno zmniejsza to nieco możliwości O/C, ale co z tego). Nawet jak mi w połowie spadł radiator (2 na 4 punkty mocujące puściły i radiator sobie wisiał), to procek sie nie przegrzewał :wow: W tej chwili procek ma całe 25C mimo że wentylator jest na minimum. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:14. |