![]() |
Obciążenie procka podczas kopiowania DVD
Ilość załączników: 1
Witam,
mam pytanie do Szanownych Ekspertów: posiadam kompa AMD 2800+, 2GB Ram, płyta MSI k6 Delta system XP - czyli sprzęt nienajgorszy; ostatnio zmieniałem nagrywarkę i kupiłem LG GH22LS30 Sata - czyli najnowszy model z LS. I teraz zaczynają sie schody - podczas kopiowania zawartości dvd na dysk obciąża procka na 100%, podczas nagrywania materiału podobnie 100% obciążenia. Co ciekawe Menager zadań wykazuje obciążenie lecz nie pokazuje żadnej aplikacji, która by zajmowała ten czas. Na poprzedniej nagrywarce IDE problem nie występował - czyli wina jest raczej po stronie sata. Mam najnowszy bios w tej nie nowej już płycie gł. najnowszy bios w nagrywarce oraz najnowsze stery VIA. Jak rozwiązać problem tego obciążenia (nie daje się komfortowo śmigać po necie kopiując płyty). Słyszałem o przejściówkach sata-ide lecz te podobno nie obsługują napędów optycznych, lub kart pci-sata, lecz nie wiem czy ich zastosowanie coś tu da. Słyszałem też opinię, że Xp nie radzi sobie dobrze z napędami sata gdyż jest to tylko emulacja kontrolera i podobno problem znika w Viście - lecz instalacja visty na moim sprzęcie to może być porażka. Co radzicie ?? |
Witam. Jest to problem szczególnie przy stosowaniu innych procków jak Intel. Niby mają dobrą moc obliczeniową ale czasami to kicha. Musisz wiedzieć że do przetwarzania filmów DVD potrzebna jest duża moc obliczeniowa na którą składa się wiele czynników np. Napęd + cash napędu i procka, transfer prędkości przesył danych szyn płyty głównej, wielkość zarezerwowanej pamięci wirtualnej na dysku twardym (jest to do ustawienia) i progam pod kturym nagrywasz. Przetestuj te urządzenia bo napewno coś go przytyka. Ja mam Intela 2,6 GB i leci lecz wszystko inne działa trochę wolniej. Możemy pomyśleć.
|
:wow: tylko co to ma do wyżej opisanego problemu, to nie wiem. :]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:06. |