Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Wymiana HDD w PS3 + Ghost (https://forum.cdrinfo.pl/f105/wymiana-hdd-ps3-ghost-82102/)

makaron 08.04.2009 10:35

Wymiana HDD w PS3 + Ghost
 
Witam,
Dostalem za Free HDD 120GB (chyba SATA1 - niewiem lapek byl spalony jutro zobacze na innym).
Wiem ze to juz bylo walkowane ale nigdzie nie bylo tego z urzyciem Ghosta.
O co mi chodzi:
1. Mam 40GB a 120GB jest wartoscia wieksza w tym przypadku.
2. Gdy przeloze 120HDD w miejsce 40HDD to konsola zapyta o format.
3. Niechce backupowac czegosc na klucz.
4. Chce miec to samo 120HDD co na 40HDD.
5. Robie Ghosta (mozna innym ale do tego mam zaufanie) HDD40.
6. Podczepiam (adapter badz jak ktos ma PC to normalnie) 120HDD, formatuje i zaczepiam Ghosta z 40HDD (niech wstrzymaja sie ci co napisza ze ronych wielkosci nie mozna restaurowac - bo da sie).
Tu zaczyna juz sie teoria:
7. Wg mnie 120HDD bedzie system plikow taki sam jak 40HDD (ale bedzie to 120HDD) a takze bedzie zawieral calosc (backup) z 40HDD wiec konsola widzac ten sam format plikow/katalogow/system nie powinna zapytac o format a calosc bedzie mniej klopotliwa, gdyz bede mial wszytkie demka/clipy/muzyke/reszte contentu z np Home = zaoszczedzony czas i download (czyli czas :)) ).

Czy ktos z was probowal tego - ja to zrobie moze jutro a jak nie to weekend ale moze wynikna jakies glebsze problemy (utara danych, ktora w sumie przy backupie 4GB HDD nie ma dla mnie juz znaczenia) wiec wolabym wiedziec.

Dodam ze czesto robilem takie Clony na PC wiele razy w servisie i nie bylo problemu. Polecam tutaj Ghosta, gdyz wiem ze wkladajac Backup zmienia on system plikow dysku/partycji i restor'uje swoj backup. Logiczne ze mozna to robic tylko w przypadku partycji wiekszej niz Uzyty backup ( bo pliki nie wejda).
Ps. Sory za interpunkje ale pisze z NT 4.0 EN.

Berion 08.04.2009 11:01

Niby można tylko czy przypadkiem nie dla znanych fs? To nie jest obraz 1:1 (no chyba, że jest :P). Do Ghosta zaufania nie mam, prędzej do Acronis True Image.

W każdym razie nie bawiłem się tym. Ja bym na Twoim miejscu przed eksperymentem zrobił jednak backup z poziomu XMB (tak, wiem że jest do dupy bo brak kompresji ale na wypadek wszelaki, wiesz ;]).

makaron 08.04.2009 12:48

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1016283)

W każdym razie nie bawiłem się tym. Ja bym na Twoim miejscu przed eksperymentem zrobił jednak backup z poziomu XMB (tak, wiem że jest do dupy bo brak kompresji ale na wypadek wszelaki, wiesz ;]).

Tak zgadza sie , pewnie ze zrobie tylko powiedz mi czy jak zrobie backup swojego profilu to czy on nie zniknie z HDD40GB (przykre doswiadczenie z X360 i przenoszeniem Profili - potem problemy z ladowanie i Save'ami). Dlatego zamierzam to zrobic w kolejnosci:
40HDD:
1.Ghost
2.backup z poziomu XMB
3. reszte tej ukladanki.

Prawdopodobnie bede musial zastosowac Acronis lub Snapshoot (moze paragon ale tez z LIve CD bo normalny moze miec problem) gdyz Ghost ma problem z SATA/2.

Co do FS to mysle ze Obraz z 40HDD bedzie wygladal 1:1 ( ale w rozmiarze 40HDD , a co z reszta wolnego miejsca i jak sie to "zaadoptuje" to tego wlansie niewiem). Zalezy jeszcze jak rozumiemy 1:1 - czy o system plikow/struktore katalogow czy o cala strukture bitow , jak o to drugie to niestety nie bo to zajelo by mi troche.
A masz moze gdzie wersje acronis pod SATA (np z link z RS), gdyz mam 100% ale na ata a na Sata czasmi mi wisa (2/10 prob konczy sie fiaskiem, Ghost 9/10 :) ) ? Bo jest pelno wersji ale potrzebuje jakiejs sprawdzonej.

Berion 08.04.2009 16:17

Zniknąć to na pewno nie zniknie. Gorzej z przywróceniem na nowej konsoli. Teoretycznie problemów być nie powinno, naczytałem się już jednak, że czasem są problemy z DRM... :>
A i jeszcze jedno: przed tą operacją skopiuj trophy na serwer bo nie są uwzględniane w backupie systemowym.

Miałem na myśli oczywiście dokładną strukturę logiczną (bo to się chyba tak właśnie ładnie nazywa ;]). Myślę, że fs to jakiś custom na wzór starego PFS i też na APA. Jak sobie z tym poradzą takie programy to nie wiem. Jak brakuje wiedzy to trzeba to niestety po prostu sprawdzić doświadczalnie. :P

W każdym razie kolejność jest IMO bez znaczenia. Ghost Ci przecież nie namaże nic na ten dysk podczas odczytu, prawda?


PS: a czy na X360 przypadkiem się nie przenosi profilu? Ciężko to nazwać backupem. ;] Tej konsoli akurat nie posiadam, ale też czytałem o problemach z achivmentami i save'ami po takiej operacji.

PPS: Acronisa używałem dawno temu po tym jak mi Ghost spaprał obraz.

makaron 08.04.2009 20:55

hmmmm no to do dzieła. Odezwę się jak już coś się stanie = zanczy albo się uda albo nie ;))

M@X 09.04.2009 22:04

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1016283)
tak, wiem że jest do dupy bo brak kompresji

Akurat kompresje ma. I przez cholerna kompresje musze czekac poltorej godziny zeby 60 GB zbackupowal do 40 na zewnetrzny dysk... Juz wolalbym bez kompresji ale krocej...

Berion 09.04.2009 23:30

Po czym wnosisz, że dane są kompresowane? IMO nie są. Mój dysk od nowości chciał backupować 12GB...

PS: Kopiuje nawet cache (w sumie to nawet nie tak źle bo patche czy dodatki też tam się wklejają). Szkoda, że nie pyta co chcę zachować, a czego nie.

makaron 09.04.2009 23:43

Ok dziś zacząłem backup normalny ..........ponad 2h.....więc jutro zrobie tak jak mówiłem z drugim trybem.
Pytanie.
Czy ten upload na server co pisałeś robi się jak wybiorę synch whit server ?

Berion 10.04.2009 09:25

Tak. Konsola sama Cie ostrzeże. Dziwi mnie czemu nie wchodzi to w skład kopii. Może boją się "hakierki" pucharków?... geez. Prędzej czy później i tak to nastąpi. Równie dobrze mogę też ściągnąć sobie czyjś save z sieci i odblokować za jego pomocą brakujące trophy (przynajmniej do 2.35 tak było :P).

Kolejny raz idiotyczne zabezpieczenie kłopotem dla zwykłego użytkownika.

M@X 10.04.2009 17:12

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1016759)
Może boją się "hakierki" pucharków?... geez. Prędzej czy później i tak to nastąpi. Równie dobrze mogę też ściągnąć sobie czyjś save z sieci i odblokować za jego pomocą brakujące trophy (przynajmniej do 2.35 tak było :P).

Juz nie jest, na szczescie ;-). I przy tak zamknietej architekturze jaka jest PS3 nie wroze swietlanej przyszlosci roznej masci hakerom i piratom :-),

Berion 11.04.2009 17:14

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1016847)
Juz nie jest, na szczescie ;-). [...]

Jak rzadko ostatnio, z tym jednym się zgadzam w 100%. Tym bardziej to potwierdza bezsensowność braku uwzględniania trophy w backupie. Nie wszyscy na Ziemi mają dostęp do internetu. Niedługo to konsoli się nie włączy bez połączenia, a konsola będzie wysłać cholera wie dokąd info w co grasz, kiedy itd. Ja wiem, taką książkę czytałem, Orwella czy kogo tam... ;)

sorry za offtop

makaron 12.04.2009 14:43

Skończyłem....... nie udało się i się udało.
Udało się zrobić to programem R-Drive Image (bit po bicie) i konsola poprawnie wykryła dysk lecz niepoprawnie obliczyła wolne miejsce (podała je z HDD40GB..że zostało 7GB). Więc zrobiłem backup i jak wielu tutkach.
Ten sposób by pasował do dysku o tej samej wielkości (ale po co to robić - chyba ze backup na wypadek padnięcia dysku; lub zmiana na szybszy/lepszy.... mało prawdopodobne).
Nic no przynajmniej wiadomo jak kończy się ta metoda (bez utraty danych).


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.