![]() |
Dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam :) |
Zgadza się - EMTEC to szmelc totalny. Dawniej jak Basf był Basfem, to chociaż znośne taśmy do magnetofonów i wideo robili.
Po drugie liteony mają lepszą korekcję błędów, dlatego udaje mi się jeszcze odczytać te płyty. Ot i cała tajemnica :taktak: Żadnych alergii ani innych cudów tu nie ma. Co do LG, to jeszcze są wrażliwe na słabe zasilacze, ale to miałbyś problemy z nagrywaniem. Nie zaszkodzi sprawdzić napięcia. |
Cytat:
Szmelc Cytat:
|
Wiem że nie może losowo bootować i dlatego jest to takie dziwne. Nośnik jest chyba dobrej firmy (Emtec dawniej to chyba Basf DVD+R 16x) przynajmniej za taki go uważam, do tej pory nie było problemu. Płyty są nagrywane na H54L. Może i LG nie jest napędem najwyższej jakości ale chyba nie jest taki zły. Do tej pory go używam nie miałem tego problemu. Wymieniłem na inny egzemplarz ale to samo. Pożyczyłem Lite-On 20AP i działa poprawnie. Nośniki są te same których LG nie czyta a Lite on poprawnie odczytuje. Wychodzi na to że płyta główna ma alergie na napedy LG. I płyty czyta od bezproblemowo. Nie będę się jakoś specjalnie tym przejmował bo sprzedawca mi wymieni na model innej firmy.
Dzięki za zainteresowanie tematem Pozdr |
Nie może losowo bootować. Albo bootuje albo nie bootuje. Skoro jest jak opisujesz to wina najpewniej nośnika. Szmelc jakiś i napęd nie zawsze go odczytuje... no nie wiem... może masz jakiś time out bo za długo napęd "wczytuje płytę"... nie wiem, nie wiem. IMO kiepska jakość wypalenia płyty, wyjątkowo kiepska (skoro dwa napędy mają podobne problemy - no chyba, że oba to trupy ;]).
|
Boot z CD/DVD
Witam
Mam taki problem: Płyta główna Asrock P4i45GV rev 5.0 (Bios:Amibios) oraz nagrywarka DVD LG GH22LP20 firmware 1.02(nówka), próbowałem również z LG GSA-H54L(taki sam objaw). Nie mogę zbootować z żadnej płyty DVD. Z płyty CD udało mi się dwa razy zbootować. Ten sam nośnik raz się bootuje a innym razem nie. Początkowo myślałem że pamieć RAM jest uszkodzona ale to nie to, druga myśl to uszkodzona płyta CD/DVD ale w innej nagrywarce działa poprawnie. Podpinałem do tej płyty Liteon 812S i działa prawie dobrze (jednej płyty tylko nie przeczytał). Może ta płyta ma "alergię" na nagrywarki LG. Proszę o sugestie bo po tygodniu walki mi się pomysły skończyły |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:25. |