Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   miesięcznik Audio-Video poszukiwany (https://forum.cdrinfo.pl/f5/miesiecznik-audio-video-poszukiwany-82130/)

georg 10.04.2009 20:37

miesięcznik Audio-Video poszukiwany

Witam. :)
Poszukuję miesięcznika audio-video, ze stycznia 2009, a właściwie pewnej jego części na temat optymalnych ustawień TV LCD SHARP LC-32DH77E. Niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem w/w odbiornika, lecz przebrnięcie przez wszystkie ustawienia tak aby wydobyć max z tego co oferuje graniczy z cudem, a ustawienia predefiniowane są zbyt przekoloryzowane jak na mój gust. Straciłem kilka godzin na ustawianiu lcd-ka i w sumie jestem zadowolony, ale chciałbym sprawdzić czy nie można jeszcze czegoś wycisnąć z ustawień. ;)
Jeżeli ktoś ma ten numer czasopisma proszę o kontakt na priva lub zrobienie skanów i wstawienie np. na http://www.imageshack.us/ :piwo:

romanesco 14.04.2009 08:59

Dział Prenumeraty
Można zamówić interesujący Cię numer, bezpośrednio w redakcji. Trzeba zadzwonić do Działu Prenumeraty i poprosić o wysłanie za pobraniem pocztowym.
Można też poprosić o namiary (tych informacji udzieli Filip Kulpa - redaktor naczelny) do specjalisty, który posiada specjalny certyfikat. Przyjedzie do Ciebie i wyreguluje profesjonalnie telewizor przy użyciu specjalistycznych przyrządów. Może się bowiem okazać, że regulacja poprzez menu, będzie niewystarczająca. Przykładowo - może się okazać, że trzeba będzie wyregulować dekoder kolorów, a to można tylko zrobić dysponując specjalną aparaturą.

georg 15.04.2009 07:11

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1017308)
Dział Prenumeraty
Można zamówić interesujący Cię numer, bezpośrednio w redakcji. Trzeba zadzwonić do Działu Prenumeraty i poprosić o wysłanie za pobraniem pocztowym.
Można też poprosić o namiary (tych informacji udzieli Filip Kulpa - redaktor naczelny) do specjalisty, który posiada specjalny certyfikat. Przyjedzie do Ciebie i wyreguluje profesjonalnie telewizor przy użyciu specjalistycznych przyrządów. Może się bowiem okazać, że regulacja poprzez menu, będzie niewystarczająca. Przykładowo - może się okazać, że trzeba będzie wyregulować dekoder kolorów, a to można tylko zrobić dysponując specjalną aparaturą.

Dzięki za namiary na stronkę, chyba sobie zamówię.
Ciekawe ile taka przyjemność ustawiania przez specjalistę kosztuje? :)

romanesco 15.04.2009 07:23

Cytat:

Napisany przez georg (Post 1017459)
[...]
Ciekawe ile taka przyjemność ustawiania przez specjalistę kosztuje? :)

:sciana: Tego, niestety, nie wiem. Ale przypuszczam, że tanie to prawdopodobnie nie będzie. Wszystkiego się dowiesz, jak zadzwonisz :taktak:

sobrus 15.04.2009 08:56

hmm ale czy warto sie w to bawić?

Wszak TV to nie monitor dla grafika, który musi być dokładnie kalibrowany adobe pantone blablabla :D

W dodatku kolory zmieniają się w zależności od oświetlenia i trzeba mieć czujnik temperatury koloru który to kompensuje. Graficy do komputerów takie dokupują, z telewizorów tylko seria LG Scarlet ma to wbudowane.
Więc kolorów nie wyregulujesz - inne sa w słońcu a inne przy żarówce.

romanesco 15.04.2009 13:42

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1017472)
hmm ale czy warto sie w to bawić?

Wszak TV to nie monitor dla grafika, który musi być dokładnie kalibrowany adobe pantone blablabla :D

W dodatku kolory zmieniają się w zależności od oświetlenia i trzeba mieć czujnik temperatury koloru który to kompensuje. Graficy do komputerów takie dokupują, z telewizorów tylko seria LG Scarlet ma to wbudowane.
Więc kolorów nie wyregulujesz - inne sa w słońcu a inne przy żarówce.

To zależy. Są przecież audiofile, którzy mają hopla na punkcie jakości dźwięku, są i wideofile, którzy mają hopla na punkcie jakości obrazu. A wtedy obraz musi być wyregulowany perfekcyjnie, zgodnie z określonym wzorcem kolorów. Ja wiem, że dla większości osób nie jest to ważne i dla nich ważne jest tylko to, żeby obraz w ogóle był kolorowy :haha: A czy temperatura barwowa jest taka, czy inna, to nie ma dla nich żadnego znaczenia. No cóż... każdy ma swój punkt widzenia i robi, jak uważa.

georg 15.04.2009 17:16

Dzięki wszystkim za rady, pomoc. :spoko:
Nie jestem audio/kolor -filem, zależało mi na max wyciśnięciu, ale jednocześnie uśrednieniu jakości kolorów, obrazu do wszystkich programów. Po wyłączeniu wszystkich możliwych ulepszaczy obrazu tv dostał kopa i jestem bardzo zadowolony z jakości wyświetlanego obrazu (Cyfrowy Polsat). :)
Póki co odpuszczę sobie dodatkowe, płatne strojenie tv, tym bardziej że okazało się, że serwis sharpa bezpłatnie w ramach gwarancji taką usługę wykonuje w systemie door to door. :)
Ale póki nie nacieszę się telewizorkiem nie zamierzam się go pozbywać na 2 dni, że nie wspomnę o ewentualnych rysach podczas transportu... :>

sobrus 15.04.2009 17:30

Zdecydowanie trzeba wyłączyć odszumianie - to strasznie psuje obraz, jeżeli nie jest on zaszumiony :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:49.