![]() |
tak jak napisałem, wszystko zależy od płyty i nagrywarki.
niektóre właśnie przy maksymalnej prędkości uzyskują najniższe poziomy błędów pif i pie. Co do pozbywania się danych - to o ile nie nagrywasz na podstawkach pod piwo - raczej to nie grozi. Pale DVD od 2004 roku i jeden jedyny przypadek ulotnienia sie danych z płyty to była płytka HAWK. W ogóle praktycznie żadnych danych z płyt DVD nie straciłem (za to z CD nie raz), poza tą jedną płytą, mimo że o płyty raczej nie dbam i często są brudne i porysowane. Nawet różne syfiaste płyty których nazw tu nie przytocze po 5 latach czytają się bez problemu. Prawdopodobieństwo ulotnienia sie danych z Verbatim, Sony lub TDK Scratchproof jest praktycznie zerowe, jakiej prędkości byś nie wybrał. |
Cytat:
|
To kwestia indywidualna nagrywarki oraz nośnika.
Oraz paru innych czynników w mniejszym stopniu. W każdym razie czasem najlepiej palić na max. Generalnie jednak bez przeprowadzenia testów najbezpieczniej jest zrobić jak napisałeś. Poza tym nie liczy się tylko jakość zapisu, ale także jakość płytki. Może być wspaniale wypalona płyta, której wybredny odtwarzacz po prostu nie zobaczy... |
ciiii! kit, że nielegalne ;D jak będziesz tak pisał, to się jeszcze dowiedzą i go wsadzą! BTW - nie ma płyt 4x niestety. ale jak napisał joujoujou - ważna jest jakość zapisu a nie prędkość. nowe płytki najlepiej nagrywać 24 lub 32 X - po nagraniu ich 8 czy 16 X jest masakra. z kolei nagranie ich 40X lub 48X to też błąd.
|
W Anglii to zdaje się, że modchipy są nielegalne. Ratuje Ciebie tylko Caetla, a flashowalnego carta pod parallel to już raczej nie dostaniesz. Podobnie jak coms linka do PC.
|
Jeśli rozejrzysz się po forum, łatwo dojdziesz do wniosku, że nie prędkość nagrania jest ważna, lecz jakość zapisu. :taktak:
|
Płyty pozwalające na zapis w 4x
Cześć, potrzebuje nagrać pare płyt w prędkości 4x (Aby działały na PSX, jeżeli kogoś to interesuje ;P).
Przydałoby się wiedzieć, które firmy produkują takie nośniki. I najlepiej by było, gdyby były to firmy międzynarodowe, bo aktualnie jestem w Anglii. Płyty Sony/Maxell np. można kupić prawie wszędzie - wie ktoś jakie są ich minimalne prędkości ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:01. |