![]() |
Idealna optycznie kopia DVD?
Witam. Już od dawna wykonuję kopie zapasowe swoich zbiorów filmowych ale dotychczas były to tylko kopie wykonywane na markowych nośnikach np. Verbatim odpowiednio wykonywane itp ale ostatnio zainteresowałem się też wyglądem moich "kopii" no i tutaj napotkałem pewien problem. Otóż chciałbym aby moje kopie nie odbiegały "aż" tak wyglądem od oryginałów ale nie chodzi mi tu o przód płyty bo to do zadruku ;] Sprawa tyczy się tyłu płyty... Oryginał DVD wygląda tak jakby był w pełni zapisany podczas gdy kopia posiada już efekt "niedogrania" tzn widoczne są dwie warstwy płyty, zapisana i niezapisana...I tutaj moje pytanie. Czy da się zapisać tak DVD aby wyglądało ze strony "zapisywalnej" jak oryginał?
|
Można - wystarczy dodać jakiekolwiek dane "do pełna" (najlepiej poza folderami audio_ts i video_ts). No i nie zapomnieć o prawidłowym ustawieniu layer break (w przypadku płyt DL).
|
Esteta...
Dograj jakieś dane tak, żeby wypełnić całą płytę. |
A mam pytanie, jak "oni" - firmy zajmujące się robieniem kopii to robią że płyta dvd jest jasna a nie jak np Verbatim fioletowa i mimo że nie ma tam żadnych danych dodatkowych dvd wygląda jak pełne? Może taki efekt to tylko tłoczenie daje?
|
Cytat:
|
Ok to już wiem, dzięki za wyjaśnienie...teraz mam pytanie czy istnieje jakiś program który umożliwiał by wykonanie tzw "pustych danych" tzn obliczał by ile wolnego miejsca jest na płycie i tworzył by plik odpowiedniej wielkości na którym nie było by konkretnych danych a i sam plik byłby niewidoczny tzn system by go nie widział...chodzi mi o to aby nagrywarka dopaliła wolne miejsce danymi np "101010101010...."itd. Kiedyś czytałem coś o wypalaniu kopii Swap Magic'a i tam była chyba aplikacja opisana co chyba robiła taki plik ale nie bardzo wiem o co tam chodziło ;]
|
IMHO - cały problem jak i próby jego rozwiązania, sa jak dla mnie całkowicie pozbawione jakiegokolwiek sensu!
W zwiazku z tym, zapadam w sen wiosenno-letni, aby w jego trakcie wymyślić jakikolwiek problem, ktory nie posiada logicznego uzasadnienia, a nawet zahacza o perpetuum no-mobile lub daszek nad gankiem. Ps: moje płyty wyglądają ohydnie - nie dosyć, ze nie sa nagrane do końca, to jeszcze sa podpisane kolorowymi flamastrami. Załamałem sie z tego powodu. Estetyka rulez. Rozum bye-bye. |
Przy tych pojemnościach kilka megabajtów w tę czy wew tę nie ma znaczenia.
Podziel jakikolwiek bardzo duży plik (zmieniwszy mu uprzednio nazwę na uniemożliwiającą identyfikację) programem archiwizującym (winrar, 7zip, itp.) na odpowiednie kawałki (aby wchodził jeden kawałek na puste miejsce), znowu zmień mu nazwę, zabierz rozszerzenie i ustaw atrybut na ukryty. Co oczywiście nie wystarczy jeśli na kompie ktoś ma ustawione "widzenie" ukrytych, ale plik będzie bezużyteczny. |
W systemie masz komendę która umożliwia stworzenie dummy file o określonej co do bajta wielkości:
Kod:
fsutil file createnew C:\sciezka\dummy 123456789 |
IMHO - tak sobie pomyślałem i wymyśliłem:
-kopia to OK - wiadomo, robimy sobie kopie, płyty, obrazu, czegoś tam. -idealna kopia, to nic innego jak fałszerstwo Co jak mniemam, warto brać pod uwagę. I to by było na tyle, względem tego co i owszem. |
Cytat:
PS. Kumpel mi podpowiedział trik z nero i jak wypróbuję to efekty pokażę. Teraz tylko się głowię gdzie dostać "dobrej" jakości DVD, czyli np Verbatim, Sony, TDK - na tych ostatnich ostatnio się zawiodłem :smutny: , "printable" ze stroną zapisu koloru innego niż fioletowy np. srebrny bądź zloty :D Na razie wszystkie płyty dvd jakie spotkałem mają kolor właśnie filetowy :P Opcjonalnie jeszcze bym przeżył zwykłe dvd z "kolorkiem" innym niż fioletowy, w końcu od czego są naklejki drukowane na płyty :D. |
do fioletowego koloru płyt DVD to musisz się przyzwyczaić, tak jak do innych paskudnych rzeczy w życiu. i się przywiązać.
|
Nagrywaj na -RW. Są ciemno-srebrne, kto wie czy nie ładniejsze? Albo -RAM, mają artystycznie poprowadzone wzorki od spodu. ;)
|
Dogranie dummy nifizycznych (plikowych) tylko w strukturze plyty, niewidocznych w LBA powoduje UTRATE ZGODNOSCI ZE STANDARDEM DVD-VIDEO!
Esteta sam jestem, lubie rzeczy eleganckie i lansiarskie, ale zeby sie czepiac takich detali... To juz chyba zakrawa na paranoje ;-). |
Cytat:
Wiesz... nie musisz tych plików wpisywać do TOC przecież. :P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:20. |