![]() |
LG 4167B i DVD Verbatim DL
Proszę o pomoc!
Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi. Posiadam nagrywarkę LG 4167B. Głównie wypalam DVD (jednowarstwówki) - nie mam problemów z ich wypalaniem. Jednakże, odkąd zacząłem wypalać większe ilości DVD DL- postanowiłem sprawdzić jakość wypalenia. Wypalam tylko markowe Verbatimy. Niestety na wykresie pojawia się bardzo duża ilość błędów od miejsca przejścia na drugą warstwę.(Pierwsza warstwa jest OK.). Co może być tego przyczyną?? Czy to jest kwestia tylko biosu? Mam bios DL11.- czyli nienajnowszy. Ostatni bios DL13 pochodzi z 2006. Nie wiem czy go wgrywać ponieważ mam Vistę 64 a ten update był robiony pod XP nie chciałbym popsuć nagrywarki. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie. |
spoko lg nie uwalisz - mozesz wgrywac spokojnie nowy fw (firmware nie bios;). Co do DL na podstawie czego oceniasz druga warstwe?
|
Cytat:
Standardowe DVD wypalane są w bez zastrzeżeń. Czyli ratunkiem jest nowy firmware? Dziękuję za szybką odpowiedź. |
Niezawsze jest ratunkiem, w przypadku LG wrocisz do DL11 jak Ci 13 nie bedzie pasowala.
|
Grendel007 a czym testujesz te plyty chyba nie tym swoim LG ?
|
Cytat:
Zdziwiony jestem całą sytuacją z tym moim LG. Jeśli nie pomoże zmiana firmware to chyba będzie oznaczało zużycie nagrywarki która ma już chyba więcej niż trzy lata. |
No to masz odpowiedz, liteon nie potrafi testować drugiej warstwy dlatego masz takie cyrki przy przejściu na druga warstwe
|
Cytat:
Wynika z tego, że błędów wcześniej nie było a teraz się pojawiają :( |
Naped sie zużywa, a plyty starzeją z reszta wykres wykresowi nie rowny
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:32. |