Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z zamiennikiem tuszu do Lexmark X4650 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-zamiennikiem-tuszu-lexmark-x4650-82389/)

stanis412 14.05.2009 22:25

Problem z zamiennikiem tuszu do Lexmark X4650

Po napełnieniu pustego wkładu pojawia sie dalej komunikat: brak tuszu czarnego. Jak rozwiazać temn problem. Nowe tusze są niestety drogie.

Wawelski 14.05.2009 23:04

Pewnie trzeba zresetować/wymienić chip (albo kupić pojemnik samoresetujący). Czasy, gdy do oryginalnego pojemnika wstrzykiwało się tusz i wszystko śmigało już dawno przeszły do historii.

Ale co to ma wspólnego z dyskami twardymi?

joujoujou 14.05.2009 23:13

Najwyraźniej mamy tu również problem natury okulistycznej. :matrix:

I przeprowadzka tematu. :D

sobrus 15.05.2009 09:56

Chyba jedyna firma u której nie trzeba się bawić w bzdety-resety to Brother.

Swoją drogą bardzo to miłe ze strony producentów drukarek, że w coraz wymyślniejsze sposoby komplikują życie użytkownikom.

Nie tylko zmusza nas to do wydawania pieniędzy, to często chip zabezpieczający jest droższy niż sam pojemnik z tuszem.

zene_k 15.05.2009 10:21

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1023000)
Chyba jedyna firma u której nie trzeba się bawić w bzdety-resety to Brother.

Swoją drogą bardzo to miłe ze strony producentów drukarek, że w coraz wymyślniejsze sposoby komplikują życie użytkownikom.

Nie tylko zmusza nas to do wydawania pieniędzy, to często chip zabezpieczający jest droższy niż sam pojemnik z tuszem.

Producenci drukarek, gdybyś nie wiedział, to zarabiają właśnie na sprzedaży tuszy, a nie na samych drukarkach. Nic więc dziwnego, że próbują się w jakiś sposób zabezpieczyć przed próbą stosowania innych niż oryginalne.

sobrus 15.05.2009 10:47

Zarabiają i na jednym i na drugim. Oczywiście jeżeli pojemnik z tuszem kosztuje pół drukarki to na tuszu więcej.
Natomiast chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie ma ochoty płacić 100zł za kilka ml tuszu. Są po prostu za drogie.

mgit 15.05.2009 10:56

Dlatego istnieją drukarki laserowe :D

stanis412 16.05.2009 09:21

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Sorrki, że temat odbiegał od dysków twardych. No ale cóż...szukałem mądrych głów.
Pozdrawiam,
Stanis

Bródka 16.05.2009 16:47

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1023008)
Zarabiają i na jednym i na drugim. Oczywiście jeżeli pojemnik z tuszem kosztuje pół drukarki to na tuszu więcej.
Natomiast chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie ma ochoty płacić 100zł za kilka ml tuszu. Są po prostu za drogie.

Im tansza drukarka tym tusze sa pozniej drozsze bo drukarki sa sprzedawane ponizej kosztow produkcji, a tusze nie sa drogie dlatego ze producenci chca wyciagnac jak najwięcej kasy ale kazda drukarka ma inny system drukowania tzn inne dysze inny sposob drukowani czy to na cieplo czy na zimno i do tego trzeba opracowac tusz a opracowanie takiego tuszu tanie nie jest i koszt drukarki musi sie zwrocic producentowi przy zakupie tuszy, wiec kupuje sie zamienniki i pozniej zasychaja i zapychaja glowice, nastepnie taki klient twierdzi ze ta drukarka jest do niczego bo zasychaja tusze a to nie wina drukarki tylko tanich chińskich tuszy

sobrus 16.05.2009 19:20

Zgadza się, że większość narzekań na drukarki to właśnie narzekania na zamienniki.

Ale są też drogie zamienniki które niczym nie ustępują oryginałom. A wciąż są dużo tańsze.
Blackpoint, Lambda, Skyhorse, Printe itd.

Ja używam w moim Brotherze tusz Skyhorse (i tylko ten). Jest dość tani, bo w zbiorniczkach 37ml i drukuje lepiej niż oryginalny Innobella.
Lambda czy Printe są jeszcze droższe (tzn kosztują tyle samo ale mają mniejszą pojemność), więc podejrzewam że gorzej na nich nie jest. Problemy z zasychaniem tych tuszy nie dotyczą.

Ale niestety ludzie zawsze (jak to w Polsce) leją najtańsze ActiveJet itp i potem są problemy. O zgrozo na allegro są tusze jeszcze gorsze, których nalanie to 100% pewna śmierć dla głowicy. Zabiłem takimi pojemnik do mojego Lexmarka, a kupno nowego mi się nie opłacało.

Przy okazji - jeżeli głowica jest w pojemniku a kupujemy zamiennik, to tak naprawde mamy już inną drukarkę. I deklarowaną rozdzielczość i jakość możemy sobie włożyć między bajki, bo mamy głowicę made in china. Dlatego pewnie porządne zamienniki takich tuszy kosztują wciąż ~80zł (oryginał ~120zł). Ale ludzie kupują takie po 50zł.... :sciana: Zasychają na potęge a odwzorowanie kolorów żadne.

Tanie tusze nie dość że zasychają to zdjęcia po roku są do wyrzucenia. Ja też łudziłem się i nie raz męczyłem z tanimi tuszami i zamiennikami, udrażniałem głowice (niektóre zamienniki miały zatkane głowice w momencie zakupu!) itp. Ale efekty były opłakane i było to w 90% wywalanie pieniądzy w błoto.
Na Brotherze wydrukowałem już więcej zdjęć niż na wszystkich poprzednich drukarkach razem wziętych (dzisiaj z 6), za ułamek ceny, bez żadnych problemów i z super jakością. Prawdę mówiąc dzieki temu sprzętowi odzyskałem wiarę w atramentówki :).

Laser też mam (KX-P7100), ale cenowo wychodzi ... drożej :rotfl:
Toner 4000str Panasonic KX-PDP8 - ~250zł (nie ma zamienników :( ). 4*Tusz czarny 1000str Skyhorse ~ 76zł...
Nowy bęben do lasera (żywotność 20tys) - 615zł.... - czyli prędzej kupie nową drukarkę.

Oczywiście nie ma nic tańszego niż stary dobry HP Laserjet 1100 z zamiennikiem tonera i bębna. Tam chyba papier kosztuje więcej niż wydruk...

Tak więc zamienniki jak najbardziej TAK, ale tylko te porządne.

Tusze kupuje w Tuszsklep.pl. Mają korzystne ceny, a przy tym nie sprzedają byle czego. Activejeta tam się nie kupi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:27.