![]() |
Czy karta graficzna mi pada?
Ostatnio mam dziwne problemy z kartą graficzną - na pulpicie jest ok ale w grach - szczególnie Cywilizacji 4 i Star Wars: Forces of Corruption zaczęły się pojawiać dziwne "smugi" (to nie są poziome proste paski czy coś w tym stylu - to jest tak jakby rozciągnięta tekstura). A przed chwilą - to właśnie to mnie skłoniło do napisania tutaj - obraz w SW:FoC zaczął dziwnie migać i tekstury całkiem się rozmazały. Co dziwniejsze w Supreme Commander czegoś takiego nie zaobserwowałem więc chcę się zapytać - czy to problem ze sterownikami czy karta mi pada? Niby sterowniki mam najnowsze i najnowsze directx ale nigdy nic nie wiadomo.
Karta: GF 7900gt Gigabyte Procek: Athlon x2 4200+ Ram: 2GB Płyta: MSI k9n Platinum System: Windows XP pro sp3 Do tej pory wszystko działało - nigdy z tym sprzętem nie miałem najmniejszych problemów - a mam go już prawie 3 lata. Na szczęście gwarancja też jest na 3 lata więc jakby co to mam jeszcze miesiąc czasu na oddanie do serwisu. |
Robi się coraz cieplej, więc obstawiam temperatury - popraw wentylację budy i/lub daj wiatrak na grafę (przynajmniej do testów).
|
Wyjmij grafikę i przeczyść ją sprężonum powietrzem / odkurzaczem.
Podaj temperatury z programu HWMonitor ( http://www.cpuid.com/ ) |
Grafika ma zmienione chłodzenie na Zalmana VF-700cu - obudowa jest otwarta i jeszcze w nocy przetestuję już dla pewności. Też przeczyszczę ale nie sądzę, żeby to coś dało bo całkiem niedawno czyściłem radiator.
Ściągam 3dmarka 06 żeby przetestować ale nie za bardzo wiem jak - dacie jakąś radę? |
Rada jedna - zamknij bude.
|
Podaj temperatury z programu HWMonitor ( http://www.cpuid.com/ ) x2
|
Temperatura GPU max 53 stopnie - temperatura procka od 45 do 50 stopni.
|
Cytat:
Oczywiście wcześniej warto wyczerpać inne możliwości (wszelkie reinstalacje sterowników itp.), ale skoro gwarancja zbliża się akurat do końca, nie sprawdzałbym za wiele w domu, tylko po wstępnym wykluczeniu, że to problem z oprogramowaniem, oddawałbym na gwarancję. |
Na pamięciach są radiatory - pomyliłem się w modelu radiatora - to Zalman VF900-Cu - więc jeszcze lepsza wersja od 700-Cu.
|
No to tym uważniej można by się jeszcze przyjrzeć systemowi, sterownikom itp. Ale jeśli nic nie będzie pomagało, to i tak reklamować kartę (oczywiście zakładając wcześniej podstawowe chłodzenie ;))
|
zacznij od sterownikow
a jak nie to bez zastanawiania sie karta do serwisu - jak cos bedzie nie tak to dostaniesz lepsza :D tylko ze wymieniales chlodzenie - moga miec do tego waty i wskazac na przyczyne usterki |
No właśnie, gdyby ktoś mi przyniósł kartę ze zmienionym chłodzeniem to bym jej nie przyjął w ramach gwarancji (gdybym był serwisem).
Firma gwarantuje zapewne poprawne działanie tylko z oryginalnym chłodzeniem (bo przecież nie ma wpływu na działanie chłodzenia innej firmy). No i to od razu budzi podejrzenia o mocny overclocking. |
Mam zachowane oryginalne chłodzenie - bez problemu wymienię jak będę musiał.
A powiedzcie mi jak kompletnie odinstalować directx i sterowniki nvidi? Tylko, że teraz jakoś nie chce się powtórzyć ten efekt - znowu pograłem w SW ale było ok - są jakieś testy które pozwolą na 100% przetestować kartę? |
Ściągnąłem programik który się nazywa Unigine Tropics Demo i podobno on może ostro obciążyć kartę i dzięki temu można zobaczyć czy jest z nią coś nie tak.
Odpaliłem programik i chwilę pochodził i obraz wyglądał ok ale nagle obraz zaczął migać - miga na zmianę poprawny obraz i białe tło. Coś takiego działo się też w Star Wars - tylko na mniejszą skalę bo migał biały pasek na mapce taktycznej - i też dopiero po chwili grania. |
1 jak długo masz system.
2 dokladnie opisz karte i sterowniki. 3 jakich kodeków używasz. (obrazu i dzwiedu lub jakiego producenta). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50. |