Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   VISTA/WiFi - static IP - Problem (https://forum.cdrinfo.pl/f113/vista-wifi-static-ip-problem-82491/)

Bródka 26.05.2009 15:18

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1025580)
jak ustawisz po MAC to system nie ma znaczenia :) nic nie przechowuje, ma tylko wiedziec, zeby sie wpinac w siec o okreslonym identyfikatorze, znac klucz i nic wiecej

Ale ja nie napisałem ze to system przechowuje adres mac, on jak wiadomo jest w sieciowce i router jedynie zapamiętuje adresy mac

nimal 26.05.2009 12:50

jak ustawisz po MAC to system nie ma znaczenia :) nic nie przechowuje, ma tylko wiedziec, zeby sie wpinac w siec o okreslonym identyfikatorze, znac klucz i nic wiecej

Bartez 26.05.2009 11:57

Najłatwiej ustawić adres z zakresu nie obsługiwanego przez DHCP. End of story. Uparłeś się na to przyznawanie po MACach ;)

No i zrobiliśmy Off topic a kolega dalej nie wie, jak zrobić, żeby Vista nie gubiła tych ustawień.

Bródka 26.05.2009 11:47

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1025499)
IP po MAC-ach to co innego :) Ja cały czas piszę o wpisaniu statycznego IP w komputerze i nic poza tym. Zrobiłem teraz mały test. Jeden komputer miał IP z DHCP 192.168.1.101, a w drugim ustawiłem to IP na sztywno i przy próbie zapisania ustawień pojawia się błąd, że adres ten jest używany w sieci i należy skonfigurować połączenie ponownie. Nie wiem, co będzie w przypadku, gdy pierwszy będzie komputer ze stałym IP, a następnie DHCP będzie próbował przyznać ten sam adres. Być może DHCP jest na tyle sprytne, że nie przydziela adresów, które są już w sieci.

Tylko ze tak sie nie da bo bez podania adresu mac karty router nie bedzie wiedzial ktory komputer ma miec konkretne ip i owszem jak sie ustawi np dzierżawę na 24 godziny to przez 24 godziny komputer o konkretnym adresie mac bedzie mial to ip nawet jak sie odlaczy od sieci, tutaj nie trzeba podawac mac adresu bo router juz go sobie pobral ale to o czym ty piszesz to jest mieszanie, a nie przydzielanie statycznego ip bo dhcp jest po to aby dawac automatycznie adresy ip, a ty do tego wpisujesz je recznie w kompie to juz wogole je mieszasz, tak jak napisalem najprosciej i najszybciej przypisac adres statyczny po mac oczywsice jak router daje taka mozliwosc bo jak nie to juz trzeba sie meczyc z tym dhcp

Bartez 26.05.2009 00:19

IP po MAC-ach to co innego :) Ja cały czas piszę o wpisaniu statycznego IP w komputerze i nic poza tym. Zrobiłem teraz mały test. Jeden komputer miał IP z DHCP 192.168.1.101, a w drugim ustawiłem to IP na sztywno i przy próbie zapisania ustawień pojawia się błąd, że adres ten jest używany w sieci i należy skonfigurować połączenie ponownie. Nie wiem, co będzie w przypadku, gdy pierwszy będzie komputer ze stałym IP, a następnie DHCP będzie próbował przyznać ten sam adres. Być może DHCP jest na tyle sprytne, że nie przydziela adresów, które są już w sieci.

nimal 25.05.2009 19:01

ihmo najprosciej jednak przypisac po MAC IP na sztywno
a jak DHCP potrzeba dla przygodnych gosci to dac pule pomijajaca te urzadzenia z przypisanymi na sztywno (jak sugerowal Batez wczesniej), choc i tak konfliktu nie bedzie
ale ja sie tym nie krece - ma dzialac i byc prosto - to moja zasada

edit:
Bartez - konfliktu tak nie wywolasz - przynajmniej mi sie nie udalo - bo mam sztywno IP po MACach i DHCP na pokrywajaca sie pule adresow
fakt faktem nigdy nie wpisywalem IP sztywno w kompie takiego jak ma inny sztywno na routerze - ale wtedy najwyzej ten z kompa sie nie wepnie imho

s1misza 25.05.2009 18:29

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1025431)
Masz racje zupełnie o nim zapomniałem, w nim trzeba ustawic bramke, maske i ip po macu sie nie da, no ale jaki router ma kolega s1misza to tylko trzeba isc do wrozki :taktak:

Kolega s1misza ma EDIMAX'a BR-6504N :)

Bródka 25.05.2009 16:39

Masz racje zupełnie o nim zapomniałem, w nim trzeba ustawic bramke, maske i ip po macu sie nie da, no ale jaki router ma kolega s1misza to tylko trzeba isc do wrozki :taktak:

Bartez 25.05.2009 16:32

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1025427)
Konfiguruje wiele routerow i nie spotkalem sie aby router nie mial mozliwosci przydzielenia statycznego adresu po MAC nawet na kilku letnich routerach

Bardzo popularny Linksys WRT54G nie ma takiej możliwości. WRT54GL na fabrycznym firmware z tego co kojarzę również nie oferuje takiej funkcjonalności ;)

Bródka 25.05.2009 16:08

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1025417)
Niekoniecznie. Nie każdy router ma możliwość przypisania adresu IP do M.AC-a karty sieciowej. Wystarczy, że IP karty sieciowej będzie w tej samej podsieci, co router i wszystko powinno działać.

Natomiast z tego co się orientuję statyczny adres nie powinien być z zakresu IP-ków przydzielanych przez DHCP. Nie dam sobie nic uciąć, ale w takim przypadku jest możliwość konfliktu w sieci. Dlatego na routerze ustawia się zakres dla DHCP od .100 np. Czyli statyczny adres to jest załóżmy 192.168.1.5, zakres przydzielany przez DHCP 192.168.1.100 - 192.168.1.150.

Konfiguruje wiele routerow i nie spotkalem sie aby router nie mial mozliwosci przydzielenia statycznego adresu po MAC nawet na kilku letnich routerach, a statyczny adres moze byc z zakresu jaki chcemy bo np jak u mnie dhcp jest ustawione na dzierżawę 24 godzinna z zakresu 192.168.1.2 do 192.168.1.254 ale jak ustawie statyczne adresy ip np 192.168.1.1 i 192.168.1.2 to te adresy router bedzie przydzielał tylko komputerom ktore maja okreslony adres MAC karty sieciowej, bo owszem mozna i w ten sposob co kolega s1misza ale jezeli router nie ma mozliwosci ustawienia wieczyscie adresu IP pod DHCP lub wcale nie ma takiej mozliwosci to tak nie ustawi adresu statycznego

s1misza 25.05.2009 15:45

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1025422)
Tak jak napisałem wyżej, nie jestem pewien co do tego DHCP, ale wydaje mi się, że jakbyś wyłączyć komputer, na którym masz stałe IP i DHCP przyznałby je innemu komputerowi, a następnie znowu podłączyłbyś się do sieci, powinieneś otrzymać informację o konflikcie. Oczywiście przy takim eksperymencie trzeba uwzględnić czas trwania dzierżawy adresu IP przyznanego przez DHCP.

Jeśli z puli zakresów ustawionych na routerze 10.0.0.10 do np 10.0.0.15 przydzielimy pierwszemu komputerowi (stacjonarny) adres pierwszy w kolejce tj. 10.0.0.10 a drugiemu (laptop) 10.0.0.11, itd. to niezależnie, który komputer włączymy pierwszy jego adresem zawsze będzie IP przydzielone. Przykładowo laptop zawsze będzie miał 10.0.0.11 niezależnie czy będzie włączony jako pierwszy czy jako ostatni.
Natomiast DHCP pierwszy adres z kolei 10.0.0.10 przydzieli każdemu komputerowi, króry zostanie włączony jako pierwszy oraz kolejnie według kolejności włączania pozostałych komputerów.

Bartez 25.05.2009 15:06

Tak jak napisałem wyżej, nie jestem pewien co do tego DHCP, ale wydaje mi się, że jakbyś wyłączyć komputer, na którym masz stałe IP i DHCP przyznałby je innemu komputerowi, a następnie znowu podłączyłbyś się do sieci, powinieneś otrzymać informację o konflikcie. Oczywiście przy takim eksperymencie trzeba uwzględnić czas trwania dzierżawy adresu IP przyznanego przez DHCP.

marynarz 25.05.2009 14:59

Ja mam na routerze Static DHCP i ustawilem te adresy w tej samej puli. Dziala.

Bartez 25.05.2009 14:40

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1025415)
Staly IP przydziela sie po adresie MAC

Niekoniecznie. Nie każdy router ma możliwość przypisania adresu IP do MAC-a karty sieciowej. Wystarczy, że IP karty sieciowej będzie w tej samej podsieci, co router i wszystko powinno działać.

Natomiast z tego co się orientuję statyczny adres nie powinien być z zakresu IP-ków przydzielanych przez DHCP. Nie dam sobie nic uciąć, ale w takim przypadku jest możliwość konfliktu w sieci. Dlatego na routerze ustawia się zakres dla DHCP od .100 np. Czyli statyczny adres to jest załóżmy 192.168.1.5, zakres przydzielany przez DHCP 192.168.1.100 - 192.168.1.150.

Bródka 25.05.2009 14:27

To o czym ty mowisz to nie przydzielanie stalego IP, a zakresow IP np jak bys podlaczyl 10 kompow to tylko 5 z nich bedzie miec dostep do sieci
Staly IP przydziela sie po adresie MAC

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:09.