![]() |
Cytat:
|
jak ustawisz po MAC to system nie ma znaczenia :) nic nie przechowuje, ma tylko wiedziec, zeby sie wpinac w siec o okreslonym identyfikatorze, znac klucz i nic wiecej
|
Najłatwiej ustawić adres z zakresu nie obsługiwanego przez DHCP. End of story. Uparłeś się na to przyznawanie po MACach ;)
No i zrobiliśmy Off topic a kolega dalej nie wie, jak zrobić, żeby Vista nie gubiła tych ustawień. |
Cytat:
|
IP po MAC-ach to co innego :) Ja cały czas piszę o wpisaniu statycznego IP w komputerze i nic poza tym. Zrobiłem teraz mały test. Jeden komputer miał IP z DHCP 192.168.1.101, a w drugim ustawiłem to IP na sztywno i przy próbie zapisania ustawień pojawia się błąd, że adres ten jest używany w sieci i należy skonfigurować połączenie ponownie. Nie wiem, co będzie w przypadku, gdy pierwszy będzie komputer ze stałym IP, a następnie DHCP będzie próbował przyznać ten sam adres. Być może DHCP jest na tyle sprytne, że nie przydziela adresów, które są już w sieci.
|
ihmo najprosciej jednak przypisac po MAC IP na sztywno
a jak DHCP potrzeba dla przygodnych gosci to dac pule pomijajaca te urzadzenia z przypisanymi na sztywno (jak sugerowal Batez wczesniej), choc i tak konfliktu nie bedzie ale ja sie tym nie krece - ma dzialac i byc prosto - to moja zasada edit: Bartez - konfliktu tak nie wywolasz - przynajmniej mi sie nie udalo - bo mam sztywno IP po MACach i DHCP na pokrywajaca sie pule adresow fakt faktem nigdy nie wpisywalem IP sztywno w kompie takiego jak ma inny sztywno na routerze - ale wtedy najwyzej ten z kompa sie nie wepnie imho |
Cytat:
|
Masz racje zupełnie o nim zapomniałem, w nim trzeba ustawic bramke, maske i ip po macu sie nie da, no ale jaki router ma kolega s1misza to tylko trzeba isc do wrozki :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Natomiast DHCP pierwszy adres z kolei 10.0.0.10 przydzieli każdemu komputerowi, króry zostanie włączony jako pierwszy oraz kolejnie według kolejności włączania pozostałych komputerów. |
Tak jak napisałem wyżej, nie jestem pewien co do tego DHCP, ale wydaje mi się, że jakbyś wyłączyć komputer, na którym masz stałe IP i DHCP przyznałby je innemu komputerowi, a następnie znowu podłączyłbyś się do sieci, powinieneś otrzymać informację o konflikcie. Oczywiście przy takim eksperymencie trzeba uwzględnić czas trwania dzierżawy adresu IP przyznanego przez DHCP.
|
Ja mam na routerze Static DHCP i ustawilem te adresy w tej samej puli. Dziala.
|
Cytat:
Natomiast z tego co się orientuję statyczny adres nie powinien być z zakresu IP-ków przydzielanych przez DHCP. Nie dam sobie nic uciąć, ale w takim przypadku jest możliwość konfliktu w sieci. Dlatego na routerze ustawia się zakres dla DHCP od .100 np. Czyli statyczny adres to jest załóżmy 192.168.1.5, zakres przydzielany przez DHCP 192.168.1.100 - 192.168.1.150. |
To o czym ty mowisz to nie przydzielanie stalego IP, a zakresow IP np jak bys podlaczyl 10 kompow to tylko 5 z nich bedzie miec dostep do sieci
Staly IP przydziela sie po adresie MAC |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:09. |