Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Zmiana w filmie, menu ma być takie same (https://forum.cdrinfo.pl/f13/zmiana-filmie-menu-ma-byc-takie-same-82653/)

Thunderbird 16.06.2009 00:26

Ok zrenderowałem w avi w średniej kompresji, zrobiłem w nero wszystko, własne menu (śpieszę się), w razie problemów będę jeszcze pisał o pomoc w tym topicu, wielkie dzięki za pomoc ludzie, zainteresowałem się tematyką obróbki video i na pewno poczytam tutejsze materiały.

Pozdrawiam!

Reetou 15.06.2009 21:35

Bezstratnie to nie nie ma tak. Każda kompresja to jakieś straty. Możesz zrobić co chcesz w Vegasie, zapisać z jak najmniejszą kompresją (albo i bez) jako plik avi, a później go przerobić na DVD-Video, nawet w tym NV, choć ja bym wybrał inną metodę - np. za pomocą TMPGEnc DVD Author, czy jedną z metod opisaną na stronie głównej CDRinfo. A później podmiana vobów do starej płytki i BatchUpdateIfo (lub inne opisane wyżej).

BTW - stare menu to pewnie też położenie rozdziałów. Pamiętaj, żeby przy authoringu nowego, przerobionego filmu dopasować położenia rozdziałów.

Thunderbird 15.06.2009 21:03

Cytat:

być może najszybciej i najprościej kupić dvdr dl (~8GB)
Niestety, wypalam 20 płyt, z lightscribem i już je kupiłem.
Cytat:

Czyli masz DVD, zmieniasz same voby w jakimś edytorze i chcesz to wstawić z powrotem do starego menu?
Tak, ale mam pewien problem bo Vegas nie renderuje VOBów :/

Mogę wszystko zrobić w Nero Vision, ale tam nie ma opcji animowanych tekstów, a vegas właśnie do tego mi posłużył ...

Hmm, kurcze potrzebuję waszej pomocy!
Potrzebuję:
-zmienić w plikach VOB pewne rzeczy (dodać animowane teksty, uciąć pare momentów)
-pozostawić dawne menu
-nie muszę kompresować i nie chcę bo mam złe doświadczenia. Poza tym i tak film się zmieści na DVD skoro wcześniej sie mieścił, tylko mam problem z zachowaniem formatu.

Mogę to zrobić w
Nero Vision, jest jedno ale: brak opcji animowanych tekstów
Sony Vegas, ale on nie renderuje z rozszerzeniem VOB :/

Proszę o pomoc jaki program wybrać oraz o bezstratny sposób zapisu tego filmu :)

Pierwszy 15.06.2009 17:52

Cytat:

Napisany przez Thunderbird (Post 1029716)
Hmm po głębszym namyśle nie muszę kompresować do xvida. Proszę tylko o pokazanie najlepszej drogi do wypalenia filmu na DVD-Video, z dawnym menu (ze starej płyty).

być może najszybciej i najprościej kupić dvdr dl (~8GB) jeśli problem to mało miejsca na tradycyjnej płytce dvdr (~4.38GB)...

edit:
Cytat:

Napisany przez Thunderbird (Post 1029332)
Z edycją nie będzie problemu (zamierzam tylko dodać parę animacji).

sry nie doczytałem...

ale do dvd dl można dodać jeszcze więcej animacji:szczerb:

Reetou 15.06.2009 17:33

Czyli masz DVD, zmieniasz same voby w jakimś edytorze i chcesz to wstawić z powrotem do starego menu?

Jeśli tak, to droga z postu #4.

Thunderbird 15.06.2009 16:14

Hmm po głębszym namyśle nie muszę kompresować do xvida. Proszę tylko o pokazanie najlepszej drogi do wypalenia filmu na DVD-Video, z dawnym menu (ze starej płyty).

Reetou 15.06.2009 14:40

To przeplot - generalnie nie ma się czym przejmować, na TV nie powinno być go widać (do poczytania o przeplocie na stronie głównej CDRinfo)

Nie, PGCEdit edytuje tylko struktury DVD-Video.

A po co do xvid? Jakie źródło? A jaki ma być format ostateczny?

Thunderbird 15.06.2009 12:01

Hmm z tego co widzę to vegas nie renderuje plików vob. Czy po zapisaniu filmu w avi PGCEdit odtworzy go ?

EDIT:
Mam problem: gdy zapisuję moj film w vegasie, jako avi, (xvid, audio bez kompresji (problemy)), to po renderze jest niska jakość (lekko rozmazany obraz przy szybkich ruchach i takie poziome pasy są).

Proszę o pomoc muszę na czwartek miećto zrobione !!!!

Reetou 15.06.2009 11:50

Do wygenerowania nowych ifo (dla nowych vob) - ifoEdit. Później - do aktualizacji starych - ifoUpdate lub BatchUpdateIfo, a najlepiej przez import poszczególnych części do PGCEdit.

Thunderbird 15.06.2009 10:41

Hmm, a jakim programem mógłbym to zrobić ?

Reetou 15.06.2009 01:27

Jeśli zmienisz pliki VOB, to pliki ifo muszą być też zaktualizowane.

Thunderbird 13.06.2009 19:53

Zmiana w filmie, menu ma być takie same

Witam, chcę wyedytować film DVD, ale zostawiając menu w niewzruszonym stanie. Z edycją nie będzie problemu (zamierzam tylko dodać parę animacji).

Moje pytanie:
-Jeśli wyedytuje pliki VOB, a IFO i BUP pozostaną niewzruszone i nagram całość jako dysk z danymi DVD, to czy to będzie DVD-VIDEO ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:09.