Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Przesunięte napisy w menu kontekstowym.. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/przesuniete-napisy-menu-kontekstowym-82658/)

andrzejj9 14.06.2009 19:47

Przesunięte napisy w menu kontekstowym..

Ilość załączników: 1
Ki czort?

Coś mi się ostatnio cuda z komputerem dzieją. Co ciekawe i na stacjonarnym i na notebooku.. (tzn. akurat to tylko na jednym)

andy 14.06.2009 23:49

Spróbuj tego: http://www.searchengines.pl/index.ph...2&#entry395642

andrzejj9 15.06.2009 07:00

hmm...dobre to? Tyle tych ostrzeżeń, że nie wiem czy warto ryzykować..

A może po prostu puścić instalację Windowsa z nadpisem, żeby zachować dane a całość odświeżyć..

Smartek 15.06.2009 11:10

Warto ryzykować, nie bój się. Przydatne narzędzie!

ed hunter 16.06.2009 10:40

...i już się nie odezwał :szczerb: :mruga:

a na poważnie, to ComboFix jest genialnym narzędziem. :taktak:

joujoujou 16.06.2009 11:48

Może i genialnym, ale jak na mój gust troszkę za dużo "poprawia" w systemie. :>

Pierwszy 16.06.2009 11:55

zawsze później możesz poprawić po swojemu

andrzejj9 16.06.2009 12:24

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1029936)
...i już się nie odezwał :szczerb: :mruga:

a na poważnie, to ComboFix jest genialnym narzędziem. :taktak:

Jeszcze jestem :>

A problem jakoś sam przeszedł. W sumie jak później zauważyłem, dotyczył dwóch folderów na pulpicie, a jak się ich pozbyłem (i tak miałem) to zniknął razem z nimi ;)

Teraz się zajmę innym na notebooku, gdzie mam problem z Operą bez względu na to, jaką wersję zainstaluję. Wkleję potem z notebooka screena, ale chodzi o to, że wszystkie czcionki są powiększone i pogrubione, natomiast jeśli w jakimś wyrazie (w menu wszystkich) występuje polska litera, to wszystkie kolejne znaki są już normalnej wielkości i grubości (czyli mniejsze). Dziwacznie to wygląda i nie mam pojęcia skąd się wzięło, ale jest. Tu w systemie nic namieszane raczej nie jest, bo wszystko było dopiero instalowane, na nowym kupionym dysku. Ki cholera..

andrzejj9 18.06.2009 15:13

Ilość załączników: 1
Wracając do problemu z Operą. Wygląda to tak, jak na screenie. Próbowałem instalacje różnych wersji, w tym najnowsze, ale cały czas jest tak samo. System świeży, praktycznie jeszcze nic innego nie zainstalowane. Co to może być?

Reetou 18.06.2009 15:59

Spróbuj wejść do menu narzędzia -> preferencje -> czcionki i dla pozycji przeglądarka:menu zmień czcionkę na jakąś znaną np. Arial i zobacz po zatwierdzeniu jak to wpłynęło na wyświetlanie. IMO coś jest porąbane z czcionkami w systemie.

andrzejj9 18.06.2009 16:54

Sprawdziłem i rzeczywiście część czcionek ustawiona była.. 'dziwnie', bo napisane było "System". Dopiero jak zmieniłem na takie, jakie miałem na komputerze stacjonarnym, zaczęło się wyświetlać poprawnie. Tak więc problem naprawiony i dzięki za pomoc, natomiast zastanawia mnie przyczyna. Po pierwsze skąd w ogóle tytua te czcionki System, skoro w takiej samej Operze na drugim komputerze mam inne (a nic nie zmieniałem). No i druga rzecz - czemu nawet jeśli bierze czcionki z systemu (bo tak to rozumiem), to wyświetla je w ten sposób, skoro w Windowsie wszystko jest poprawnie?

W sumie to podejrzewam, co mogło być przyczyną. Pierwszy raz po uruchomieniu w Windowsie też nie miałem polskich czcionek. Dopiero jak pozmieniałem wszystkiego ustawienia językowe (chociaż co ciekawe podczas instalacji ustawiłem już to, co zazwyczaj) to znaki zaczęły być wyświetlane poprawnie. Być może coś z tego zostało także w Operze (tylko jak, skąd..).

Reetou 18.06.2009 17:06

Pewnie robiłeś instalacje kolejnych Oper bez czyszczenia ustawień opery w katalogu dane aplikacji, czy ustawienia lokalne/dane aplikacji i dlatego przejmowały stare wpisy operki posadzonej na systemie bez polskich znaków. Domyślna dl Opery jest bodajże Tahoma.

andrzejj9 18.06.2009 17:20

Właśnie na Tahomę zmieniłem. Ale zastanawiam się, dlaczego od początku nie było to wybrane..

Nie pamiętam już, ale może zainstalowałem Operę, jak jeszcze czcionki w systemie nie wyświetlały się poprawnie i zostały wczytane ustawienia, które już później, pomimo zmian, pozostały takie same.

W każdym razie na teraz jest ok i.. ok ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:52.