![]() |
usunięcie lektora
Cześć
Mój problem polega na tym iż chciałbym z kilku klipów wideo usunąć lektora w języku którego nie lubię. Kiedyś konwertując plik wideo z lektorem w formacie *.avi na *.mp4 jego głos znikł. Czy da się to oddzielić od oryginalnej ścieżki audio? |
Zniknął, bo pewnie był w 5.1 na centralnym, który przy konwersji został wycięty...
Jeśli lektor jest zmiksowany z sygnałem stereo, to usunięcie go jest możliwe tylko przez filtrowanie średnich częstotliwości - wiąże się to oczywiście z wycięciem także pożądanego sygnału. |
A czy to jest do sprawdzenia?
|
Znaczy co? Że lektor jest wmiksowany? Wystarczy posłuchać poszczególnych kanałów... (osobno)
|
Sprawdziłem GoldWave-em samą ścieżkę audio i kanały się nie różnią ale za to w jednym odtwarzaczu jest lektor w innym nie ma. Trochę zgłupiałem. Może to kwestia filtrów 'kodeków'?
|
to nie moze byc kwestia kodekow
odsluchiwales sciezke dzwiekowa kazdy kanal oddzielnie i nie roznia sie? czyli to nie 5.1 tylko mono :D a tak na serio to cos tu nie gra - sprawdz jeszcze raz posczegolne sciezki przy odtwarzaniu na kompie mozesz latwo sprawdzic jezeli nie masz ochoty wylaczac fizycznie glosnikow :D to chocby w ffdshow mozesz wlaczac i wylaczac kanaly, przesuwac je itp posluchaj rady Reetou, bo dobrze prawi - demuxuj, sprawdz gdzie dzwiek i usun ten kanal (na 99% bedzie to centralny) |
Nie są identyczne w 100% itd. ale wiadomo że nie mono. Pomogłeś mi wystawiając ffdshow, domyślam się iż GoldWave jednak nie poradził sobie tak jak myślałem.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:06. |