Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Finalizacja DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/finalizacja-dvd-82730/)

LaPlagne 23.06.2009 23:12

poważnie mówię, i specjalnie nie wiem o co chodzi z tymi problemami, bo wypalonych TDK'ów mam około 150 w kolekcji, nie mówiąc o tych które innymi paliłem ;) nie faworyzując, po prostu śmigają wyśmienicie.

A co do programu - Ashampoo zainstalowałem i spodobało mi się (jest opcja FINALIZOWANIA dysku - niestety świeżo wypalanego, a nie już wypalonego, ale cóż); są także opcje nieco bardziej zaawansowane - od tych dla laików (jednak [chyba in+ dla mnie] trochę bardziej obkrojone niż w ImgBurn'ie - też z niego korzystam/łem, najczęściej do tworzenia obrazów płyt z dysku - teraz mam też to w AS).

Jakby mi ktoś jeszcze wytłumaczył czy jest jakaś większa różnica między UDF'em 1.02 a 2.60, poza brakiem kompatybilności tego drugiego z moim XP'kiem ;) wypalam płyty dla siebie dorzywotnio aż nie zaczną szwankować, więc chciałbym to możliwie najlepiej zorganizować (wspomniane TDK DL).

joujoujou 23.06.2009 23:01

Cytat:

Napisany przez LaPlagne (Post 1031692)
[...] Verbatim podobnie się ma jak tdk. [...]

Że co? :blink:

Skoro nie masz problemów z TDK, to jesteś jednym z nielicznych szczęściarzy. :spoko:

Ale program do nagrywania faktycznie lepiej zmienić - np. na imgburn. :taktak:

LaPlagne 23.06.2009 22:54

Nie no bez przesady, to pierwszy taki przypadek od 6 lat (odwiecznie na TDK jade, do tej pory znikome ilości błędów przy testach, a wszystkie płyty 100% do odczytania [te 6-7letnie]) - podejrzewam bardziej to nero. Poza tym co wobec tego można by uznać (jeżeli TDK to badziewie) za produkt znacznie przewyższający jakością wcześniej wspomniane? Verbatim podobnie się ma jak tdk. A co wyżej?

joujoujou 23.06.2009 22:26

Oj, obawiam się, że na TDK to nie ma pomysłów. :nie:

Jeśli jeszcze widać dane na nich zawarte to czym prędzej skopiować, a płyty (tfu, nośniki płytopodobne) dać psu albo dzieciom do zabawy. :mruga:

Miałem kiedyś podobne problemy z innymi wyrobami płytopodobnymi - nagrane do pełna po jakimś czasie "dawały się" ponownie nagrać - oczywiście ani pierwotnego, ani powtórnego nagrania nie dało się odczytać. :]

LaPlagne 23.06.2009 19:10

Finalizacja DVD

Witam grono forumowiczów, jako nowo zarejestrowany i od razu sypnę pytaniem.

Jak sfinalizować płytę DVD/DVD DL na kompie? (nie zamknąć sesję, tylko sfinalizować całą płytę, tak aby nie można było do niej dograć żadnej nowej sesji - po prostu nic). Problem bardziej chyba będzie rozchodził się o program (a jeszcze większy pewnie będzie z dwoma płytami które już są nagrane [TDK DL - nagrywałem obydwie w Nero 9 w UDF'ie zaznaczając brak multisesyjności a i tak mogę dogrywać sesję, nie wspominając że zaznaczyłem w/w opcję ale także zamknięcie sesji - a i tą także moge kontynuować]). Nonsens.

Prosze o jakieś pomysły/wysypanie wiedzy :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:18.