Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie DVD9 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-dvd9-82733/)

Kaziol 24.06.2009 11:28

Nagrywanie DVD9

Witam
Mam następujący problem: Kilka dni temu dorwałem się do obrazu Guitar Hero World Tour DVD9. Waży on ponad 8 GB. Uradowany natychmiast udałem sie do sklepu nie dla idiotów i zakupiłem 2 płytki DVD+R DL bliżej mi nieznanej firmy Maxell. Były to jedyne płytki DVD+R Dl sprzedawane pojedynczo jakie mieli na stanie, więc wziąłem. W domu wypaliłem mój obraz nagrywarką LG GSA-4167B. Wcześniej jednaks patchowałem Toxic patcherem, a następnie esr patcherem (mam FMCB). Niestety nie zadziałało DWUKROTNIE. Pierwszy raz nagrałem Alkolholem, za drugim razem Nero.
A ! zapomniałem dodać, że sprawdziłem płytki jeszcze raz w kompie i zamiast ~8GB ważyły trochę ponad 3. A kiedy wkładałem je do napędu, to system wykrywał je jako CD (W moim komputerze w stacji dvd-rom napisane było "Pusty dysk CD"). Co powinienem zrobić ? Gdzie popełniam błąd? Może moja nagrywarka nie pali DL ? Z góry dzięki :)

Berion 24.06.2009 12:43

"Komp" nie liczy drugiej warstwy, dlatego masz 3GB, a nie np. 8GB.

Nie chce mi się sprawdzać czy ten model wypala DL, ale jakby nie wypalał to byś dostał komunikat: "pocałuj się w ...nos" i nici z nagrywania. ;)

W PS2 laser jest szmelcowaty. Płyty, które kupiłeś jakością nie grzeszą, ale wyczyść najpierw soczewkę w konsoli, nasmaruj prowadnice i dopiero sprawdzaj efekty.

A i jeszcze taka rzecz związana z FMCB (a raczej ESR bo FMCB nie uruchamia żadnych kopii gier...). Może też tak być, że gra jest niekompatybilna. Niestety psx-scene.com od jakiegoś czasu leży martwe, a tam była całkiem niezła lista gier.

Jest jeszcze taka możliwość, że ten obraz jest uszkodzony. Po prostu, ale jeśli pochodzi np. z "sieci sklepów torrent"... to możliwe, że był już spatchowany i go odpatchowałeś. Użyj ESR w wersji GUI i zobacz jak płyta jest wykrywana, wersje direct, direct off i mc od razu ładują grę/program.

Kaziol 24.06.2009 15:46

Z tym czyszczeniem konsoli to nie bardzo, bo jeszcze na gwarancji mam ^^ Ale skocze dzisiaj do sklepu i kupie jakieś lepsze płytki verbatimki np. :)
A przypomniała mi się jedna rzecz: Mam w konsoli zamontowane zaślepki od SM, więc kiedy ta płyta DL próbowała się czytać, to otworzyłem klapkę. Zdziwiło mnie trochę to jak się poruszała - tak jakby chciała się kręcić ale nie mogła. Obkręciła się kawałek około 1/5 obrotu) i zatrzymywała się i tak non - stop. Może to ma jakieś znaczenie ?

Berion 25.06.2009 20:02

Gwarancja nie przeszkadza w czyszczeniu soczewki (w Slimach, ale jak mówisz, że masz gwarancję to pewnie Slim). Do prowadnic trzeba już niestety rozbebeszyć ją.

A cyka? Wina tego co mówiłem.

Kaziol 25.06.2009 21:11

Mam slima.
Tak, cyka. To znaczy, że soczewka czy prowadnice ?

Berion 25.06.2009 22:21

To znaczy, że albo brudy na soczewce (nie musisz tego widzieć, tutaj mikrometry wchodzą w grę ;]) lub/i stary smar na prowadnicach (nie wiem dlaczego, ale jak jest już nieco zastały to PS2 zaczyna mieć problemy z weryfikacją - widać tutaj jakiś timing musi być ważny) lub/i kiepska jakość wypalenia nośnika.

kumicz 15.09.2009 13:10

tak dla jasności bo mam ten sam problem z GT4 tyle, że u mnie konsola działa ok - nie czyta i już :( .
pytanie: (od razu przepraszam - jestem noobem jeszcze i nie wiem, a w tutorialu nie znalazłem konkretnego stwierdzenia co pierwsze)

- najpierw ToxicDL i dalej ERS czy odwrotnie?

Berion 15.09.2009 23:33

Toxic jest zbędny jeśli chcesz odpalać kopie przez ESR, ale nie zaszkodzi jak spatchujesz (pierwszy patch, dopiero potem łata dla ESR).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:36.