Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Kabel RGB (https://forum.cdrinfo.pl/f105/kabel-rgb-82770/)

michael555voyag 16.07.2011 13:20

Szkoda że nie kupiłeś wcześniej do telewizora kabla RGB - poprawia znacznie jakość grafiki, zaś do Lcd lub Plazmy zdecydowanie kup component i to najlepiej orginalny od Sony.Sam najpierw używałem taniej "bezfirmówki" a póżniej Sonywskiego - różnica rzuca się w oczy.

DeeJay85 15.07.2011 15:48

Odświeżę trochę temat. Chciałem sobie przypomnieć kilka starszych tytułów na PS2 i zastanawiam się czy jest sens kupować kabel RGB. Ostatnio jak używałem PS2 miałem zwykły kabel i telewizor CRT. Teraz mam 42" Full HD i zastanawiam się czy jest sens kupować ten kabel? Oczywiście nie spodziewam się oszołamiających zmian ale czy na takim telewizorze będzie jakakolwiek zauważalna różnica czy szkoda kasy na to. Spotkałem się z różnymi opiniami

michael555voyag 04.07.2010 11:46

Tak jest orginalny RGB Sony do PS2/PS3 w Empiku.

Berion 01.07.2010 23:49

Nie używałem nigdy RGB od Sony (w ogóle produkowało/produkuje takie kable?). Natomiast w przypadku PS2 różnicy żadnej nie będzie, może na componencie czystszy obraz będzie.

michael555voyag 29.06.2010 08:41

Czy jest jakaś różnica w wyświetlaniu obrazu przez orginalny kabel RGB Sony a jakiejś innej firmy i czy do LCD lepszy bedzię RGB czy Component? Chodzi o Ps2.

Mahashi 01.07.2009 18:26

No ja wcześniej grałem trochę na LCD, ostatnio trochę CRT i grałem na tym kablu co był na początku w zestawie,czyli composite ;)

Berion 01.07.2009 14:55

Zależy kto na co zwraca uwagę i na jakim wcześniej kablu kompozytowym 'siedział' i do czego przywykł.

Na CRT też. ;)

Mahashi 01.07.2009 00:14

no ja będę akurat grał na CRT 21, ale czytałem już że jest zauważalny skok, ale chciałem od kogoś jeszcze usłyszeć czy jest znaczny skok na CRTku, bo czytałem, że na LCD najlepiej kupić Component, a na CRT kabel RGB ;)

Berion 30.06.2009 14:52

Zależy na jak dużym TV. Skok graficzny będzie o tyle taki, że kolory będziesz mieć żywsze i zniweluje trochę flickering.

BTW: Zapytałem o LCD ponieważ teraz już większość osób jakiś ma, zdarza im się odpalić jakiegoś oldgena, są zawiedzeni z jakości obrazu i mają nadzieję, że kabel zdziała cuda. ;]

Mahashi 29.06.2009 21:21

No dobra to kupie ten. I mam jeszcze jedno pytanie czy zauważalny jest skok graficzny pomiędzy podstawowymi dawanych nam od sony compositach, a kablem RGB? Oczywiście na CRTeku.

Berion 29.06.2009 21:00

Ja też mam plastykową. Nie wiem w czym problem.

Tak, te gniazda są takie same w PSX/PSOne/PS2/PS2Slim/PS3. Jedna z rzeczy, które lubię w Sony (jedna z nie wielu ;]) to taka, że nie wymuszają na siłę kupna nowych kabli, padów, kart itd.

Mahashi 29.06.2009 19:42

http://gameshop.pl/images/RGB_PS2.jpg
Chciałem się jeszcze spytać co to jest za końcówka w tym kablu do podłączenia do psa bo to mi na jakiś plastik wygląda xD Czy w ogóle taka końcówka może być plastikowa, czy w czymś to przeszkadza ?? I czy kabel RGB od ps3 podchodzi do ps2 i to nie robi żadnej różnicy ?

Berion 28.06.2009 22:22

Myślę, że na bezrybiu i rak ryba. ;D

Nigdy nie używałem kabli tych firm, ale nie widzę sensu płacić za RGB więcej jak 20-30zł. Są i "videofile" co nie kupują kabli jeśli nie mają pozłacanych końcówek.

Mahashi 28.06.2009 20:47

No mam LCD ale ogólnie wole grać w wieczornych porach, kiedy LCD jest okupowany przez rodzinke, więc schodzę na niższe piętro do JVC 21 cali Cathode Ray Tube :P A na LCD gram w dzień na PS3 ale czasami też z chęcią pograł bym nockę np w Killzone 2, a ciężko na compositach jest na tym CRTeku, a czytałem że dużo lepszy jest obraz na CRTekach z kablem RGB. Patrzyłem na allegro to są albo jakieś nonamy albo firmy DragonForce, co o tym sądzicie ?

Berion 28.06.2009 20:40

Czemu akurat koniecznie RGB? Może być też z powodzeniem Component. A jak masz LCD to nawet i Composite bo i tak jakość będzie bliska dnu. ;]

W każdym razie np. Big Ben robi dobre. Ja mam jakiś ruski z bazaru za 20zł RGB i nie narzekam, a różnica pomiędzy zwykłym kompozytem i tak duża.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:44.