Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   jaki komp do fotografii (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-komp-fotografii-82792/)

juiceone 01.07.2009 17:46

jaki komp do fotografii

Witam
mam sprawe i licze ze mi ktos pomoze :)
planuje kupno nowego kompa teraz mam AMD Athlon 1.2GHz i 512 ramu troszke stary bo ma z 10 lat ale nie wzane
potrzebuje blaszaka do obrabiania zdjec w PS i paru innych programach ,zdjecia maja wielkosc od 100mb i wiecej rozdzielczosc 21 mega pixela i chcialabym je swobodnie obrabiac ,obecny komputer mi tego nie umozliwia. pozcie jaki mam zlozyc komputer ,jakai procesor ile ramu jaka karta graficzna,plyta ,jednym slowem wszytsko co trzeba do zlozenia kompa i zeby wszystko ze soba wspolgralo :) chcialbym zmiescic sie w 1500zl. pomocy

echoo 01.07.2009 20:27

W wielkim skrócie:
  • procesor - 2 rdzenie po 2,5 GHz - wystarczy
  • pamięć - tu nie ma co oszczędzać, jeśli masz win XP to do oporu 4 GB, jeśli Vista to nawet 6 GB bo jeśli syrowe zdjęcia mają po 100 MB a do tego dojdzie kilka warstw to ze 100 MB szybko zrobi się 400 MB + system + jakieś jeszcze uruchomione programy i pamięć zostanie pożarta w oka mgnieniu, a PS wiele operacji robi tylko w pamięci i olewa swapa. Sam się o tym przekonałem mając 1,7 GB wolnej pamięci PS odmówił wykonania polecenia.
  • dysk - to zależy czy przechowujesz swoje prace na dysku lokalnym, sieciowym, nośnikach wymiennych, czy jeszcze coś innego, ale te 250 GB myślę, że powinno być.
  • karta graficzna - mało istotne bo PS wszystko robi na procku
  • karta muzyczna - teraz chyba każda płyta główna ma muzykę na pokładzie, do obróbki zdjęć zbędna, ale jakbyś chciał umilić sobie pracę jakimś la la la :) to może się przydać
  • płyta główna - stabilna z co najmniej 3-stopniowym zasilaniem
  • czytnik kart flash - jeśli na takich będziesz przenosił zdjęcia, chyba, że możesz podłączyć aparat przez USB
  • nagrywarka CD-DVD - wiadomo
Reszta w miarę zasobów finansowych.To tak w skrócie. Po ceny sięgnij do internetu.

Powodzenia

mensir67pl 01.07.2009 20:33

Cytat:

Napisany przez echoo (Post 1033592)
W wielkim skrócie:
  • pamięć - tu nie ma co oszczędzać, jeśli masz win XP to do oporu 4 GB,

zapomniałeś dodać jak ma XP 64-bit

lub inny 64-bit z serii Windowsa

Reetou 01.07.2009 20:53

Cytat:

Napisany przez echoo (Post 1033592)
[*]karta graficzna - mało istotne bo PS wszystko robi na procku

A CS4 i CUDA? :szczerb:

Sunna 01.07.2009 20:55

Ps korzysta z dwoch rdzeni ?
Komputer tak oszczednosciowo ? Kasa idzie na ps ?

echoo 01.07.2009 21:30

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 1033596)
zapomniałeś dodać jak ma XP 64-bit

lub inny 64-bit z serii Windowsa

Pisałem że w skrócie, więc przeoczyłem :)

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1033601)
A CS4 i CUDA? :szczerb:

Nie jestem pewien czy CS4 obsługuje CUDA, ale mogę się mylić
Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1033602)
Ps korzysta z dwoch rdzeni ?
Komputer tak oszczednosciowo ? Kasa idzie na ps ?

PS od wersji CS 2 korzysta z dwóch rdzeni.

nimal 01.07.2009 22:09

pamiec, monitor, myszka i tablet
reszte olac i jechac po kosztach
proc 2 rdzeniowy (4 rdzenie nie zaskodza, ale tylko, jezeli nie bedzie wymagac ciec na tych najwazniejszych podzespolach - w koncu za rok, dwa takze programy naucza sie kozystac z wiekszej ilosci rdzeni)

pamiec - jak najwiecej, szybkosc na drugim miejscu, wazniejsza ilosc (w przypadku obrobki grafiki)
monitor - NIE NA TN, jak najwiekszy i umozliwiajacy kalibracje kolorow
mysz i tablet - rozdzielczosc, czulosc, w przypadku tabletu tylko i wylacznie WACOM

juiceone 01.07.2009 22:19

a co z karta graficzna ?nie jest wazna ?

Bródka 02.07.2009 00:39

Jest wazna, ja osobsice z ciekawości zainstalowałem sobie demko CS4 i faktycznie obraz jest generowany za pomoca karty graficznej jak sie przybliza zdjecia piksele inaczej wyglądają i sam program dziala szybciej, ale do tego potrzebna jest grafika cos kolo GF9600 w gore

sobrus 02.07.2009 13:25

Myśle że pytanie powinno raczej brzmieć
"Jaki monitor do fotografii".
A reszta w sumie nieważna :)

Wszystko zależy czy jest to zestaw profesjonalny czy nie. No i ile pieniędzy na to jest.
CS4 jest pewnie droższy niż sam komputer.

Kartę graficzną olać, lepiej dołożyć do procka. Ważne zeby miała DVI i nie hałasowała.
Ale monitor musi być porządny. Powinien kosztować przynajmniej tyle co reszta zestawu.

Ponieważ jest to komp do pracy, dobrze by było gdyby był... cichy. ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15.