![]() |
jaki komp do fotografii
Witam
mam sprawe i licze ze mi ktos pomoze :) planuje kupno nowego kompa teraz mam AMD Athlon 1.2GHz i 512 ramu troszke stary bo ma z 10 lat ale nie wzane potrzebuje blaszaka do obrabiania zdjec w PS i paru innych programach ,zdjecia maja wielkosc od 100mb i wiecej rozdzielczosc 21 mega pixela i chcialabym je swobodnie obrabiac ,obecny komputer mi tego nie umozliwia. pozcie jaki mam zlozyc komputer ,jakai procesor ile ramu jaka karta graficzna,plyta ,jednym slowem wszytsko co trzeba do zlozenia kompa i zeby wszystko ze soba wspolgralo :) chcialbym zmiescic sie w 1500zl. pomocy |
W wielkim skrócie:
Powodzenia |
Cytat:
lub inny 64-bit z serii Windowsa |
Cytat:
|
Ps korzysta z dwoch rdzeni ?
Komputer tak oszczednosciowo ? Kasa idzie na ps ? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
pamiec, monitor, myszka i tablet
reszte olac i jechac po kosztach proc 2 rdzeniowy (4 rdzenie nie zaskodza, ale tylko, jezeli nie bedzie wymagac ciec na tych najwazniejszych podzespolach - w koncu za rok, dwa takze programy naucza sie kozystac z wiekszej ilosci rdzeni) pamiec - jak najwiecej, szybkosc na drugim miejscu, wazniejsza ilosc (w przypadku obrobki grafiki) monitor - NIE NA TN, jak najwiekszy i umozliwiajacy kalibracje kolorow mysz i tablet - rozdzielczosc, czulosc, w przypadku tabletu tylko i wylacznie WACOM |
a co z karta graficzna ?nie jest wazna ?
|
Jest wazna, ja osobsice z ciekawości zainstalowałem sobie demko CS4 i faktycznie obraz jest generowany za pomoca karty graficznej jak sie przybliza zdjecia piksele inaczej wyglądają i sam program dziala szybciej, ale do tego potrzebna jest grafika cos kolo GF9600 w gore
|
Myśle że pytanie powinno raczej brzmieć
"Jaki monitor do fotografii". A reszta w sumie nieważna :) Wszystko zależy czy jest to zestaw profesjonalny czy nie. No i ile pieniędzy na to jest. CS4 jest pewnie droższy niż sam komputer. Kartę graficzną olać, lepiej dołożyć do procka. Ważne zeby miała DVI i nie hałasowała. Ale monitor musi być porządny. Powinien kosztować przynajmniej tyle co reszta zestawu. Ponieważ jest to komp do pracy, dobrze by było gdyby był... cichy. ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15. |