![]() |
multiloader
Witam,
chciałbym nagrać sobie dwie kopie zapasowe swoich gier na jednym DVD. Zgodnie z instrukcjami jakie znalazłem na Google wykonałem ISO płyty DVD z multiloaderem. Plik XML zrobiłem generatorem. Przed nagraniem na płytę chciałem sprawdzić emulatorem czy wszystko jest w porządku. ISO się zbootowało, pojawiło się na ekranie tło z napisem PS2 multiloader, jednak nie widać żadnego menu wyboru gier. Czy to problem emulatora, czy gdzieś popełniłem błąd? |
Nie mam pojęcia - nie testowałem nigdy tego programu na emulatorze. PCSX2 nie rozumie bardzo wielu niskopoziomowych poleceń i dlatego do testowania homebrew nie nadaje się za bardzo.
Gdybyś popełnił błąd w XMLu to zwyczajnie byś gry nie uruchomił, ale program naturalnie tak. Jeśli SYSTEM.CNF prowadzi do multiloadera, a fs to ISO9660 + UDF v1.02 to winą obarczałbym emu. Szkoda Ci sprawdzić na konsoli? To tylko góra 1.5zł. |
A może wiesz czy koniecznie trzeba mieć obrazek w XML? Nie mam zdolności graficznych i wolałbym go po prostu nie przygotowywać. Wtedy trzeba by w generatorze w miejscu na nazwę obrazka pozostawić puste pole czy wpisać cokolwiek?
A co do 1,50zł to nie jest problem, ale jeśli popełniam jakiś prosty błąd to się może okazać, że testowanie nie skończy się na jednej płytce ;) |
Ja tam zmarnowałem kilkanaście (nie na samego multiloadera ofkoz), ale to dawno i nieprawda. :P
--- Nie muszą być. Będziesz mieć wtedy chyba czarny prostokąt z napisem "no image". Prawdę powiedziawszy to lepszym rozwiązaniem jest uLE zamiast ML. Jest na pewno brzydszy i znacznie bardziej skomplikowany, ale bardziej kompatybilny (była kiedyś lista na PS2ModzParadise bo to ich program). Trochę mi też głupio po latach bo w tutorialu napisałem "wspaniały program" podczas gdy nie jest to żadna rewelacja - ot loader jak loader. Młodość ;P |
Więc wypaliłem na DVD, multiloader się załadował, pojawiło się menu, jednak nie wszystko jest tak, jak sobie zaplanowałem :)
Otóż chciałem na jednej płycie umieścić Tekken Tag Tournament oraz Tekken 4. Tylko ten drugi z nich się ładuje. Próba załadowania Tekken Tag kończy się na czarnym ekranie (płyta wiruje w napędzie). Oto kroki jakie poczyniłem w celu wykonania kompilacji: 1. Zgranie plików z ISO Tekken Tag a potem Tekken 4 to jednego (tego samego) katalogu używając Iso Bustera. 2. Patchowanie wszystkich zgranych plików dvdscanem. 3. Przygotowanie obrazu w CDVDGEN 1.5. Najpierw pliki Tekken Tag, potem Tekken 4 ze zwróceniem uwagi na LBA. 4. Utworzenie ISO na podstawie pliku .IML. Czy coś pominąłem lub zrobiłem źle? |
3T jest jedną z tych podłych gier, które sprawdzają LBA. Bez gimnastyki (edycji tych tabel względem położenia na nowym, docelowym nośniku) możesz zapomnieć o niej.
Zajrzyj do tematu na forum psx-scene.com w dziale ESR o konwertowaniu gier z CD na DVD. Na którejś stronie jest patch i lista LBA, której będziesz musiał się trzymać. Topik ma ze sto stron, więc polecam wciskać CTR+F. ;) Jak spatchujesz grę i ułożysz pliki ((pliku wykonywalnego nie musisz, a nawet nie możesz dać tak jak Ci radzą*) to ML i T4 wrzucisz po nim (*ponieważ na foldery są przewidziane zawsze 2 sektory - no chyba że T4 żadnych nie ma, nie pamiętam już). |
Dzięki za informacje. Po spatchowaniu TTT zdaje się, że faktycznie wszystko działa. Zrobiłem kompilację CDVDGENem z SYSTEM.CNF najpierw wskazującym na plik licencyjny TTT, a potem T4. W obu przypadkach zrobiłem ISO i PCSX2 ruszył z odpowiednią grą, dlatego sądzę, że multiloader też sobie poradzi.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:29. |