![]() |
Komuter do obróbki filmów. POMOC
Witajcie. Mam jak narazie karte Matrox rtx 100 Xtreme Pro . Chciałbym żeby w moim kompie było wejście na ethernet, HD raid i najbardziej mi zależy na obróbce wideo w HD. Cena jak narazie nie gra takiej roli lecz może to być w granicy 4000pln. Chodzi mi o jak najlepsze propozycje. Ma to być bez monitora, klawiatury oraz myszki.
|
Jeśli HD to karta grafiki musi być nvidia z technologią CUDA, do tego jakiś 4 jajowy procesor i przynajmniej 1TB dysk :) Sama buda za 4000pln to jest już pełen wypas :)
|
Procek Core i7 (64bity) 8GB RAM, płyta główna z wydajnym kontrolerem SATA i do tego szybki dysk.
|
Raczej dyski... Bottleneck przy obróbce filmów to nie procek, tylko pamięć dyskowa.
|
|
A możecie podać konkretne propozycje bo potrzebuję taki komp złożyć jak najszybciej.
P.S. Widze że to jest jedne z lepszych for na necie. Jako jedyni jesteście którzy o tym dyskutują. |
Złożyć Mac'a? To będzie ciekawe! :>
|
Prosiłbym o konkrety bo komputer potrzebuje dla wujka który chodzi na imprezy i obrabia filmy z kamery. Dlatego potrzebuje wszystko w HD.
|
Cytat:
Kupic! Po prostu - pójść do Appla i kupić! :) A PC? Plyta LanParty+procek+2 expresowe karty graficzne+zrajdowane WD Raptor. Mysle, ze wystarczy. Mozna poszalec i zalozyc SATA SCSI kontroler Adapteca, z dyskami Fuji 16000 obrotow :) Starczy? Macowi nie dorówna, ale wszystkie inne piecki zostawi w tyle. |
@yahol
Cytat:
PC-ta o takich parametrach dostaniesz za mniejszą kasę. |
Ilość załączników: 1
Ot zestaw (sama buda) składany z mottem "bez zahamowań" :D
-- EDIT Dodałem to w formie PDFa |
Cytat:
Cytat:
|
nic tu nie ma @andy... :P
|
http://img269.imageshack.us/img269/3935/aaacnj.png
Jak dobrze poszukasz to spokojnie za 7,5k to poskładasz, nagrywarke dvd już sobie sam poszukaj. 4x hdd oczywiście do spięcia w raid, jeśli dane są cenne a backupów nie robisz to polecam RAID 1+0 Przestrzeń dyskowa to 2TB ale robocza będzie 1TB. (Korzyści: szybkość macierzy RAID 0, bezpieczeństwo macierzy RAID 1 - nawet większa i znacznie prostsza w implementacji niż RAID 3, 5 i 6) 2x gpu oczywiście do SLI a ten zasilacz jaki wstawiłem to jest minimum ! @andy ciut taniej ale jednak czegoś Ci brakuje; jedna k. graficzna, dysk solo zbyt wolny, brak dobrej k. dzwiękowej a cpu zbyt drogi tzn przy obróbce video wykorzystywana bedzie gównie cuda/gpu a nie cpu :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:30. |