Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Logowanie windows (https://forum.cdrinfo.pl/f113/logowanie-windows-83036/)

diego9403 05.08.2009 17:35

Logowanie windows
 
Jak wiadomo wszystkim doświadczonym użytkowniką Windows jest niestabilnym wynalazkiem, choć niekiedy z naszej winy siada system i nie wiemy co robić. Zacznę od początku, więc siedziałem sobie na fotelu przed monitorem i natchneło mnie na zoptymalizowanie rejestru. Pobrałem kilka programów naraz i zacząłem działać. Defragmowałem rejestr(program zainformował, że zaznaczyłem wpisy dla doświatczonych), usuwałem wpisy, które wydawały mi się zbędne i te które były z programów już dawno odinstalowanych. Dla ułatwienia sobie pracy kazałem programowi wyszukać niepotrzebnych wpisów i gdy je wszystkie odnalazł usunąłem te wpisy. Wreszcie pierwszy program(ten od defragmowania) spytał czy ma resetować system, więc klikłem TAK. Po zrestartowaniu i zalogowaniu Windows spytał, czy chce reaktywować system(zazwyczaj taka informacja spotykała mnie, gdy wymnieniałem jakiś sprzęt, więc byłem troche zdziwiony), klikłem tak. Pokazało mi się okienka, ale widziałem tylko w nim niebieskie tło i takie niby obrazki(podobne do tych jakie pokazuje firefox jeśli nie załaduje się obrazek). Zamykam okno i zorientowany, że coś nie tak włączyłem przywracanie systemu(musiałem dwa razy uruchamiać) i zobaczyłem okno z "ramką" i z białym tle w środku, nawet net przestał działać. Zfrustrowany uruchomiłem tryb awaryjny i to samo. Z pomocą Windows 7 rc wyszukałem w necie, że nakładka Windowsa(w instalatorze windowsa, gdy wyszukuje "starszego" windowsa kliknąłem R) może mi pomóc, ale tylko pogorszyło sprawe. Nie mogłem się zalogować, gdyż Windows wylogowywał, jak logował mnie do systemu. Zostało tylko pytanie o reaktywacje. Za to tryb awaryjny dziłał, ucieszyłem się, ale to szczęście trwało krótko. Przywracanie systemu owszem działało tylko, że nie było już punktów przywracania. Znowu za pomocą 7rc znalazłem poradę, która mówi, iż trzeba podmienić plik userinit, próbowałem też plików rundll32 i winlogon. W tym, że rundll32 podmieniłem tylko w jednym folderze, niestety niepamiętam w jakim. Teraz, gdy wchodze w trybie normalnym pyta mnie o reaktywacje, odpowiadam(nie ma tutaj różnicy jak) i słysze dźwięk błędu systemu Windows xp. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Nie chce reinstalować, bo troche mam na tym danych, a na backup nie starczy mi miejsca na moim 40-gigowym twardzielu.
Windows Home Edition OEM oczywiście orginalny.

Grześiu748 06.08.2009 06:27

Niestety bez formatu się chyba nie obejdzie (za dużo bałaganu). Dane można skopiować na płytę jakimś linuxem dostępnym na live cd

yahol 06.08.2009 09:46

Opcja "napraw system"
Wkladamy plyte, startujemy z CD i "dalej" do momentu wykrycia poprzedniej instalki, tu dajemy "R" i dalej normalnie.
Usunie poprzedniego windowsa, wgra nowego bez usuwania plikow.
Dosc oczywisty sposob na zachowanie plikow i nowa instalke.

diego9403 06.08.2009 10:45

Już tak próbowałem. Niestety przedobrzyłem z plikami i teraz Windows zamiast logować się resetuje komputer. Chyba został mi tylko format.

prometeusz 06.08.2009 11:24

Mozesz jeszcze sie zalogowac z plytki starowej wybierajac logowanie do konsoli
Po podaniu hasla zapusc sobie sprawdzanie i naprawianie plikow na dysku.
chkdsk z opcja F
Jesli za bardzo nie namieszales odzyska utracone informacje

yahol 06.08.2009 12:10

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1040426)
Już tak próbowałem. Niestety przedobrzyłem z plikami i teraz Windows zamiast logować się resetuje komputer. Chyba został mi tylko format.

Istnieje alternatywa:
-albo nie zrozumiales co ci napisalem,
-albo ja nie rozumiem co ty napisales.
Tertium non datur!

Napisalem ci wyraznie, -rozpczynasz instalacje windowsa (z plyty instalacyjnej windowsa) i dochodzisz do momentu wykrywania poprzedniej instalki!
Rozumiesz?
Co ma do tego logowanie?
Co ma do tego sam windows na kompie jako taki?
Otoz nic!
-najwyzej nie bedzie opcji napraw R.
Tyle.

diego9403 06.08.2009 12:28

Zrobiłem tak jak mówiłeś, ale nic nie pomogło. Drugie zdanie nie jest już o tym co pisałeś tylko o moich przeżyciach, gdy już zrobiłem nakładkę po raz już chyba trzeci. W mojej pierwszej wypowiedzi pisałem, że robiłem taką instalację, ale skusiłem się ponownie.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.