Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG32@40 40@32 - ostatni raz, JAK? zobacz (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg32-40-40-32-ostatni-raz-jak-zobacz-8306/)

SoBal 13.06.2002 01:04

LG32@40 40@32 - ostatni raz, JAK? zobacz

Dzisiaj już dwa razy słyszałem pytania JAK TO ZROBIĆ, jako że jest dla mnie wysoce drażliwym tematem brak uwagi - szczególnie wśród nowoprzybyłych na forum - postanowiłem coś z tym zrobić. Rzecz się tyczy aktualizacji LG GCE-83240B do wersji GCE-8400B.
Postanowiłem niniejszym zakończyć tą wydaje mi się męczącą konwersację, wytłumaczoną już chyba praktycznie wszem i wobec, z każdej strony i możliwej perspektywy - jak, gdzie, czym itp.

Post ten dzieli się na 3 części:

1) Aktualizacja GCE-8320B do modelu GCE-8400B (firmware 1.02)
2) 'Odkręcenie' 'podkręconej' nagrywarki GCE-8320B do wersji firmware 1.04
3) Uwagi ogólne
[html]<br>[/html]
[html]<hr width="75%">[/html]

[html]<b>ad 1)</b>[/html] Aktualizacja GCE-8320B do modelu GCE-8400B (firmware 1.02)

[html]<b>a)</b>[/html] Ściągnij ten plik:
http://www.sobal.prv.pl/up/32.40.1.02.exe
[html]<b>b)</b>[/html] włóż czystą dyskietkę do stacji dyskietek
[html]<b>c)</b>[/html] uruchom ściągnięty program
[html]<b>d)</b>[/html] dwa razy kliknij ok (jeżeli dyskietka była faktycznie czysta, wystarczy kliknąć raz).
[html]<b>e)</b>[/html] Rozpocznie się proces nagrywania dyskietki.
[html]<b>f)</b>[/html] Uruchom ponownie komputer
[html]<b>g)</b>[/html] Upewnij się, że w BIOS'ie ustawiono FDD jako pierwszy napęd uruchamiający komputer, sprawdź również jak podłączony jest Twoja nagrywarka LG (zapamiętaj czy jest to Primary Slave, Primary Master itp...)
[html]<b>h)</b>[/html] Jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze, to po następnym uruchomieniu komputera, system zacznie się ładować z dyskietki.
[html]<b>i)</b>[/html] Odpowiedz teraz na pojawiające się pytania.
[html]<b>j)</b>[/html] Gdy proces się zakończy wyjmij dyskietkę.
[html]<b>k)</b>[/html] uruchom ponownie komputer, no i oczywiście ciesz się ze swojej nowej 40x.
[html]<br>[/html]

[html]<b>ad 2)</b>[/html] 'Odkręcenie' 'podkręconej' nagrywarki GCE-8320B do wersji firmware 1.04

Jeżeli z jakiś przyczyn chcesz wrócić do orginalej LG GCE-8320B to:
[html]<b>a)</b>[/html] ściągnij najpierw ten plik:
http://www.sobal.prv.pl/up/40.32.1.04.exe
[html]<b>b)</b>[/html] Postępuj zgodnie ze wskazówkami z punktu 1. Po zakończonym procesie, będziesz dysponował napędem LG GCE-8320B z firmware w wersji 1.04
[html]<br>[/html]

[html]<b>ad 3)</b>[/html] Pytania ogólne:

[html]<b>Q:</b>[/html] Eeee tam ściągnę i nic nie będę czytał, jak zwykle będę walił po klawiaturze...
[html]<b>A:</b>[/html] Jak skończysz to wyślij mi swoją podstawkę pod piwo/kolę marki LG, ok ?
Wszystko, co zmieściło się na dyskietce, jest ważne, każdy znak, słowo cokolwiek, jak coś uszkodzisz to będzie to tylko i wyłącznie Twoja wina...

[html]<b>Q:</b>[/html] Uszkodziłem swoją nagrywarkę, jesteś mi winny $(tyle i tyle kasy$ ty ch**** itp.
[html]<b>A:</b>[/html] Mówiłem czytaj ? Mówiłem że robisz to na własną odpowiedzialność ?

[html]<b>Q:</b>[/html] Czy sprawdzałeś te pliki ?
[html]<b>A:</b>[/html] Tak kilkakrotnie, robiłem specjalnie downl- i up- grade sprzętu, aby się przekonać że zrobiłem tyle ile mogłem...

[html]<b>Q:</b>[/html] Jesteś pewny że zrobiłeś to dobrze ?
[html]<b>A:</b>[/html] Starałem się zrobić wszytsko co mogłem by przetestować te pliki, ale nie mogę obiecać, jestem tylko człowiekiem i mogłem gdzieś popełnić błąd...

[html]<b>Q:</b>[/html] Mogę Ci jakoś podziękować ?
[html]<b>A:</b>[/html] Jeżeli używasz Outlook'a to nie dodawaj mnie do swojej książki adresowej, nie lubię wirusów... ale e-mail z podziękowaniem mile widziany.

[html]<b>Q:</b>[/html] Czy jak będą nowsze wersje firmware'u do tych nagrywarek, to również udostępnisz tak prosty sposób na jego update ?
[html]<b>A:</b>[/html] Jeżeli tylko ktoś do mnie napisze że jest taka potrzeba, to tak...

woitas 13.06.2002 01:44

Cytat:

SoBal2k2 (13-06-2002 01:04):
Dzisiaj już dwa razy słyszałem pytania JAK TO ZROBIĆ, jako że jest dla mnie wysoce drażliwym tematem brak uwagi - szczególnie wśród nowoprzybyłych na forum - postanowiłem coś z tym zrobić. Rzecz się tyczy aktualizacji LG GCE-83240B do wersji GCE-8400B.
Postanowiłem niniejszym zakończyć tą wydaje mi się męczącą konwersację, wytłumaczoną już chyba praktycznie wszem i wobec, z każdej strony i możliwej perspektywy - jak, gdzie, czym itp.

Post ten dzieli się na 3 części:

1) Aktualizacja GCE-8320B do modelu GCE-8400B (firmware 1.02)
2) 'Odkręcenie' 'podkręconej' nagrywarki GCE-8320B do wersji firmware 1.04
3) Uwagi ogólne
[html]<br>[/html]

[html]<b>ad 1)</b>[/html] Aktualizacja GCE-8320B do modelu GCE-8400B (firmware 1.02)

[html]<b>a)</b>[/html] Ściągnij ten plik:
http://www.sobal.prv.pl/up/32.40.1.02.exe
[html]<b>b)</b>[/html] włóż czystą dyskietkę do stacji dyskietek
[html]<b>c)</b>[/html] uruchom ściągnięty program
[html]<b>d)</b>[/html] dwa razy kliknij ok (jeżeli dyskietka była faktycznie czysta, wystarczy kliknąć raz).
[html]<b>e)</b>[/html] Rozpocznie się proces nagrywania dyskietki.
[html]<b>f)</b>[/html] Uruchom ponownie komputer
[html]<b>g)</b>[/html] Upewnij się, że w BIOS'ie ustawiono FDD jako pierwszy napęd uruchamiający komputer, sprawdź również jak podłączony jest Twoja nagrywarka LG (zapamiętaj czy jest to Primary Slave, Primary Master itp...)
[html]<b>h)</b>[/html] Jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze, to po następnym uruchomieniu komputera, system zacznie się ładować z dyskietki.
[html]<b>i)</b>[/html] Odpowiedz teraz na pojawiające się pytania.
[html]<b>j)</b>[/html] Gdy proces się zakończy wyjmij dyskietkę.
[html]<b>k)</b>[/html] uruchom ponownie komputer, no i oczywiście ciesz się ze swojej nowej 40x.
[html]<br>[/html]

[html]<b>ad 2)</b>[/html] 'Odkręcenie' 'podkręconej' nagrywarki GCE-8320B do wersji firmware 1.04

Jeżeli z jakiś przyczyn chcesz wrócić do orginalej LG GCE-8320B to:
[html]<b>a)</b>[/html] ściągnij najpierw ten plik:
http://www.sobal.prv.pl/up/40.32.1.04.exe
[html]<b>b)</b>[/html] Postępuj zgodnie ze wskazówkami z punktu 1. Po zakończonym procesie, będziesz dysponował napędem LG GCE-8320B z firmware w wersji 1.04
[html]<br>[/html]

[html]<b>ad 3)</b>[/html] Pytania ogólne:

[html]<b>Q:</b>[/html] Eeee tam ściągnę i nic nie będę czytał, jak zwykle będę walił po klawiaturze...
[html]<b>A:</b>[/html] Jak skończysz to wyślij mi swoją podstawkę pod piwo/kolę marki LG, ok ?
Wszystko, co zmieściło się na dyskietce, jest ważne, każdy znak, słowo cokolwiek, jak coś uszkodzisz to będzie to tylko i wyłącznie Twoja wina...

[html]<b>Q:</b>[/html] Uszkodziłem swoją nagrywarkę, jesteś mi winny $(tyle i tyle kasy$ ty ch**** itp.
[html]<b>A:</b>[/html] Mówiłem czytaj ? Mówiłem że robisz to na własną odpowiedzialność ?

[html]<b>Q:</b>[/html] Czy sprawdzałeś te pliki ?
[html]<b>A:</b>[/html] Tak kilkakrotnie, robiłem specjalnie downl- i up- grade sprzętu, aby się przekonać że zrobiłem tyle ile mogłem...

[html]<b>Q:</b>[/html] Jesteś pewny że zrobiłeś to dobrze ?
[html]<b>A:</b>[/html] Starałem się zrobić wszytsko co mogłem by przetestować te pliki, ale nie mogę obiecać, jestem tylko człowiekiem i mogłem gdzieś popełnić błąd...

[html]<b>Q:</b>[/html] Mogę Ci jakoś podziękować ?
[html]<b>A:</b>[/html] Jeżeli używasz Outlook'a to nie dodawaj mnie do swojej książki adresowej, nie lubię wirusów... ale e-mail z podziękowaniem mile widziany.

[html]<b>Q:</b>[/html] Czy jak będą nowsze wersje firmware'u do tych nagrywarek, to również udostępnisz tak prosty sposób na jego update ?
[html]<b>A:</b>[/html] Jeżeli tylko ktoś do mnie napisze że jest taka potrzeba, to tak...
Popieram twoj pomysl jasnego wytlumaczenia mniej doswiadczonym forumowiczom itd.
Ale... pewna czesc twego postu zalatuje mi narcyzmem...

SoBal 13.06.2002 07:41

eeee tam ;) skromna ze mnie bestia, ale poświęciłem trochę czasu na zrobienie tego, więc czemu nie... a nie zuważyłem żeby ktoś wpadł na tak prosty sposób podkręcania/odkręcania napędu...

Zetoxa 13.06.2002 07:44

... SoBal2k2 narcyzem ?, no nie, raczej chryzantemkiem ;D :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:18.