Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Pomocy !! Glebokie rysy na cd (https://forum.cdrinfo.pl/f28/pomocy-glebokie-rysy-cd-83134/)

Dziobak91 11.08.2009 23:21

Pomocy !! Glebokie rysy na cd

Witam. Mam otoz taki problem, ze podczas gry na xboxie cos mi sie stalo z napedem i powaznie uszkodzil mi plyte. Zrobila mi sie szeroka, gleboka rysa na obkolo plyty. Czym moglbym usunac tak powazna ryse na plycie ? Probowalem alkoholem i rysa nie zniknela... Bardzo prosze o wszelka pomoc.

Prezesik 11.08.2009 23:59

Usunąć rysę? :O

Spróbuj zagipsować.

Dziobak91 12.08.2009 00:13

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1041442)
Usunąć rysę? :O

Spróbuj zagipsować.

Zwracam sie tutaj o pomoc... zbednych odpowiedzi raczej nie potrzeba... Gdybym znal sie na tym nie szukalbym pomocy tutaj.

grzeniu 12.08.2009 00:58

Głębokiej poważnej rysy nie usuniesz.
Drobne zarysowania możesz próbować delikatną pastą polerską, albo pastą do zębów.
Prawdopodobnie twoja płyta nadaje się na szmelc, sorry...

Reetou 12.08.2009 01:27

Są firmy regenerujące płyty...

Na allegro widziałem też kiedyś zestawy do renowacji porysowanych płyt we własnym zakresie - poszukać i można próbować.

zene_k 12.08.2009 01:58

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1041454)
Głębokiej poważnej rysy nie usuniesz.

Eee tam:P, taką "na obkoło" na pewno da się usunąć :taktak:||

Prezesik 12.08.2009 08:26

Cytat:

Napisany przez Dziobak91 (Post 1041446)
Zwracam sie tutaj o pomoc... zbednych odpowiedzi raczej nie potrzeba... Gdybym znal sie na tym nie szukalbym pomocy tutaj.

Słuchaj no.
Głębokiej rysy nie usuniesz. (no chyba że oddasz je jakiejś firmie, ale tu nie wiem relacja koszt/korzyści jest korzystna - zawsze można spróbować)
I zamiast walczyć z rysami, powinieneś zająć się kwestią danych.
Jeśli się da odczytać płytę, szybko zrób jej kopię.
A jeśli nie...
Pozostają programy do odzysku danych (+ napęd z dobrą korekcją)

loki7777 12.08.2009 13:42

@Prezesik kolega pyta o gre na konsole xbox, wiec jesli to oryginal i x360 to kopii nie zrobi, a nawet jak sciagnie i nagra to nie zagra;)

prometeusz 12.08.2009 14:06

Mielismy miszcza co mial swoja teorie. Nawet watek zalozyl o szlifowaniu plyt. Najpierw szla chyba 60-ka, potem cos slabszego. Oczywiscie byla i pasta polerska. Skonczyl juz nawet nie wiem na jakiej ziarnistosci, bo chyba sie poddal :D

yahol 12.08.2009 14:42

Cytat:

Napisany przez Dziobak91 (Post 1041438)
Witam. Mam otoz taki problem, ze podczas gry na xboxie cos mi sie stalo z napedem i powaznie uszkodzil mi plyte. Zrobila mi sie szeroka, gleboka rysa na obkolo plyty. Czym moglbym usunac tak powazna ryse na plycie ? Probowalem alkoholem i rysa nie zniknela... Bardzo prosze o wszelka pomoc.

1. Na okolo!.
2. Alkohol - zbrodnia! Masz szczescie jezeli nie zmatowilo ci plyty!
3. Szlifowanie plyty tez nic nie daje, przy glebokich rysach. Pomijam to, ze laser moze sie nie kalibrowac, szlifowanie uszkadza, cokolwiek by kto nie mowil :) powierzchnie.

Pozostaje wypełnienie ubytku jakims ustrojstwem (ale usuwalnym!) np.mydlem, pasta lub czym takim i sklonowanie plyty. (z Xboxem to sie nie znam) ale podobno sa metody.

Najlepszym i skutecznym sposobem jest wymiana plyty na nowa.
Nie zawsze sie udaje,ale spróbować trzeba.

Berion 12.08.2009 22:01

No cóż, X360 się nie przesuwa podczas odczytu płyt bo kończy się to tragicznie. Nawet w instrukcji obsługi jest napisane. Powiem też, że takiej rysy nie usuniesz (tzw. regeneracja jest do drobnych rys). Kaplica i tyle.

Jak jest to gra wydana przez MS to słyszałem kiedyś, że za jakąś opłatą wymieniają na nowe. Ale czy jest to prawda i za ile to nie wiem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:50.