Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Co wybrac... ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-wybrac-8316/)

jacek 21.06.2002 07:05

Miałem niedawno ten sam problem i wybrałem LiteOna LTR 40125W i jestem zadowolony. Nie prawdą jest że minimalna prędkość zapisu to 8x. U mnie można bez problemu nagrywać x4. Pytaj w sklepie o okres gwarancji bo dają różnie. Ja dostałem 24 miesiące.

kremator 20.06.2002 23:56

Dzieki panowie ze nie wyslaliscie mnie w kosmos i ze przedstawiliscie swoje racje ktore pomogly mi w dokonaniu wyboru . Ale wiadomo wybor nalezy do mnie to moja kasa moje ryzyko, a za i przeciw rozwazam od 2 miesiecy (nie kupuje tylko nagrywary, ale jeszcze plyte proca pamieci) takze o emocjach nie moze byc mowy. A ze wybrac cos trzeba wybor ograniczylem do 2 modeli z ktorych wybiore jeden - dlaczego Liteon ? bo ma UDMA bo po przerobce na model x48 mam CAV no i znajomy ktory kupil mowi ze wcale nie jest on taki halasliwy a cytujac jego slowa - "idzie jak przecinak..." - czyli jutro zamawiam przecinak za 350 zeta :)

esem 20.06.2002 20:07

Zbiorcze testy np. nagrywarek znajdziesz w j. polskim na www.tomshardware.pl.
Wniosek jaki wyciągniesz będzie jeden: tanie mięso jedzą psy.
Decyzja należy wyłącznie do Ciebie: żyjemy w wolnym kraju o gospodarce rynkowej.
Życzę Ci podjęcia mądrej, nie emocjonalnej decyzji.

TOMMYx 20.06.2002 15:09

Cytat:

jacoob (17-06-2002 19:34):
(...)do częstych uaktualnień biosów to wg mnie to dobrze bo firma interesuje się problemami użytkowników a nie zostawia ich samym sobie (takie same twierdzenie powinno być wydane na temat NERO a wielu z was musi przyznać że program jest niezły chodź jest dużo uaktualnień co nieznaczy że jest zły wręcz przeciwnie) jeszcze jedno z Liteona 32x można zrobić 48x więc cena będzie niższa niż 400 zł ale sam jeszcze niepróbowałem przerabiać.
A ja nie mogę się zgodzić z kolegą jacoob'em .
Po pierwsze, dyskusja toczy się na temat nagrywarek a nie na temat softu.
Chcesz przykład softu ???
Proszę bardzo, system WINDOWS 98(SE) .
Ile było uaktualnień, łatek, przeróbek, etc.. i co ? Myślisz, że to dlatego, że jest taki dobry i firma dba o klientów??
Czy może (raczej) dlatego, że jest taki do kitu ?!?!?
A co do tych uaktualnień biosu - to fakt - firma się interesuje problemami użytkowników, ale może nie dlatego, że tak powinno być, ale dlatego, że wypuściła "bubel" na rynek i teraz, aby zachować twarz, musi jakoś ratować sytuację ( bez obrazy dla posiadaczy nagrywarek tej firmy).
Tak więc nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią . Ale każdy ma swoje zdanie, w końcu mamy wolność słowa :-)

kremator co byś nie kupił będzie dobrze.
Najważniejsze, żeby Twoja nowa nagrywarka działała jak najdłużej i oby wypalila tysiące płyt. :-)

kremator 20.06.2002 12:59

No to jutro bede zamawial - zdecydowalem wziasc Liteona x40 - tam gdzie biore (Komputronik) nie maja tego modelu x32 ktory mozna przerabiac na x48 poza tym x40 ostatnio potanialy - zobaczymy czy sie przejade czy nie - jakby co to dowiecie sie bo bede szukal pomocy na Forum pewnie :)

jacoob 17.06.2002 19:34

Co do użytkowników Liteona to jest ich wielu a prawie każda dysksja na temat wyższości Liteona nad LG lub odwrotnie kończy się długą listą za i przeciw więc użytkownicy Liteonów nie chcą wsadzać kija w mrowisko (każdy chwali swoje) sam posiadam Liteona 12x10x32 i kupiłem go gdy tylko pojawił się na rynku wiec coś o nim mogę powiedzieć : pali na wszystkich płytkach chyba że to płyty chodnikowe, co do częstych uaktualnień biosów to wg mnie to dobrze bo firma interesuje się problemami użytkowników a nie zostawia ich samym sobie (takie same twierdzenie powinno być wydane na temat NERO a wielu z was musi przyznać że program jest niezły chodź jest dużo uaktualnień co nieznaczy że jest zły wręcz przeciwnie) jeszcze jedno z Liteona 32x można zrobić 48x więc cena będzie niższa niż 400 zł ale sam jeszcze niepróbowałem przerabiać.

grzeniu 17.06.2002 19:20

Cytat:

macxxx (17-06-2002 18:00):
wybierz spokojne życie bez stresów i sprzedaj komputer :) :) :)
No wlasnie, swiete slowa :) Wtedy kupujesz yamahe np xv1100 lub xvs1100 albo tez v-max (byle modele powyzej 1000), z nosnikami nie ma problemow - dokupujesz na kazdym cpn i spoko wypalasz w locie na maxa choc wolniej sprawia wieksza przyjemnosc. Masz te swiadomosc, ze niewiele napedow ci podskoczy, jestes wreszcie szczesliwy odstresowany i wolny jak ptak. 8-) ;)

kremator 17.06.2002 19:04

Hehe trafiasz w sedno tylko na jaki nalog sie przerzucic ? :D

macxxx 17.06.2002 18:00

wybierz spokojne życie bez stresów i sprzedaj komputer :) :) :)

kremator 17.06.2002 11:10

Coz - to jeszcze raz ja...
Chyba sie juz wam znudzilem - bo zadnych nowych postow nie widac :). Znajomy bierze tego Liteona x40 - obaczym jak to sie sprawuje w akcji - gdyz na temat LG juz troche wiem - a niestety ekipa od Liteona albo mnie przeoczyla albo olala (mowi sie trudno)
Pozdrawiam

kremator 15.06.2002 22:28

Dzieki za tresciwego posta Tommyx
Odpowiadajac na twoje pytania:
1) dla mnie tez 400 zeta to raczej kwota graniczna,
2) co bede na niej przecinal ? no raczej soft i to pewnie zabezpieczony - dlatego mi zalezy zeby nagrywara przecinala wszystkie zabezpieczenia jakie teraz sa na rynku (i dlatego odpadl Teac),
3) co do backapuow to glownie na swoj uzytek i to nie ilosci astronomiczne (chociaz jak kolega poprosi... i jeszcze sie zrewanzuje... :))
Reasumujac - masz wielka racje w tym co piszesz TommyX, z tym ze mi chodzilo wlasnie o takie rzeczy jaka na przyklad wyszla z Liteonem - ze niby nie pali wszystkich plytek. O ile to prawda, to coraz bardziej sklania mnie to do zakupu LGx32, ktory ma jeszcze jedna zalete - jest tanszy o 50 zeta :) A co do obciazenia procka to ile on moze XP1700+ obciazyc ? :D
Pozdrawiam

TOMMYx 15.06.2002 13:13

Cytat:

kremator (15-06-2002 12:32):
Po pierwsze czuje sie zaszczycony odpowiedzia samego bossa tego forum - czyli majoneza :) co do twojego stwierdzenia ze kazda myszka swoj ogonek chwali zgadzam sie calkowicie - choc przyznam sie ze jak kupie jakis sprzet ktory nie spelnia oczekiwan to jade po nim rowno (i staram sie szybko go pozbyc) - ale to co mnie najbardziej interesuje to kwestia ktora wyplynela - mianowicie stwierdzenie ze Liteon nie pali wszystkich plyt - chcialbym posluchac tutaj opinii uzytkownikow Liteona na ten temat - jak to z tym jest panowie (dodam ze wlasnie o takie mi opinie chodzilo - za lub przeciw konkretnej firmie) - i jak to ma sie sprawa z LG? Userzy LG - czy rzeczywiscie ten model x32 to cud miod i orzeszki - czy jednak byly jakies zgrzyty ? (co do trybu PIO-MODE 4 to jakie jest rzeczywiscie obciazenie kompa przy nagrywaniu - bo ktos mi mowil ze przy Athlonie 1400 nie jest ono wieksze niz 2-3%)
Pozdrowionka
Jak już wiesz, mam LGx32, którą niedawno kupiłem.
Wypalając płytkę podczas ściągania filmów przez DC++ i muzyki przez audiogalaxy wykorzystanie procesora sięga granicy 10-14 %. Myslę, że nie jest tak źle, ponieważ mam Duron'a 750, WinXP i 256 SDRAM.
Kupując nagrywarkę, miałem wybór między modelami w przedziale cenowym do 400zł, bo na tyle było mnie stać. Wypalam płytki tylko do własnych potrzeb ( jak już ktoś to określił- domowe ciasteczka :-) ) i jak narazie jestem zadowolony. Dzisiaj rano widziałem się z kumplem, który ma LiteOn'a x40 i sobie go chwali.
Ale myślę, że określenie "cud miód i orzeszki" dla LGx32 jest trafne tylko, jesli ktoś chce przeznaczyć te 350 do 400 zł za nagrywarkę (teraz pewnie są jeszcze tańsze).
A ile tak w ogóle chcesz przeznaczyć złotówek na ten sprzęt ??
Widzisz, to wszystko zalezy od tego, ile kasy chcesz przeznaczyć, co chcesz na niej przecinać, czy będziesz wypalał na niej 'backup-y" ;-) tylko dla siebie, czy też dla kolegów, na jaką partie nagrywarek trafisz, etc, etc...

A tak na marginesie, tak naprawdę, żeby dać opinię o nagrywarce, trzeba ją eksploatować nie dwa tgodnie czy 2 miesiące, ale o wiele wiele dłużej. Tak wiec opinie takich użytkowników jak ja, na dzień dzisiejszy, nie mają zbyt dużej wrtości. Powiem Ci za min. 6 miesiecy, jak się sprawuje mój LGx32 :-)

kremator 15.06.2002 12:32

Po pierwsze czuje sie zaszczycony odpowiedzia samego bossa tego forum - czyli majoneza :) co do twojego stwierdzenia ze kazda myszka swoj ogonek chwali zgadzam sie calkowicie - choc przyznam sie ze jak kupie jakis sprzet ktory nie spelnia oczekiwan to jade po nim rowno (i staram sie szybko go pozbyc) - ale to co mnie najbardziej interesuje to kwestia ktora wyplynela - mianowicie stwierdzenie ze Liteon nie pali wszystkich plyt - chcialbym posluchac tutaj opinii uzytkownikow Liteona na ten temat - jak to z tym jest panowie (dodam ze wlasnie o takie mi opinie chodzilo - za lub przeciw konkretnej firmie) - i jak to ma sie sprawa z LG? Userzy LG - czy rzeczywiscie ten model x32 to cud miod i orzeszki - czy jednak byly jakies zgrzyty ? (co do trybu PIO-MODE 4 to jakie jest rzeczywiscie obciazenie kompa przy nagrywaniu - bo ktos mi mowil ze przy Athlonie 1400 nie jest ono wieksze niz 2-3%)
Pozdrowionka

TOMMYx 15.06.2002 01:53

Cytat:

kremator (14-06-2002 19:42):
Hmmm...
Porady dla poczatkujacych mnie rozwalily :) szczegolnie swoja aktualnoscia (ten text o niewielu nagrywarkach wspierajacych Burn-Proof na rynku :)). Nie uwazam sie za poczatkujacego w sumie a celem dla ktorego zamiescilem tu swoj post bylo poznanie opinii uzytkownikow sprzetu ktory mam do wyboru. I jako ze wypowiedzieli sie sami zwolennicy LGx32 (co oznacza ze userzy Liteona mnie nie lubia :) albo ze Liteonx40 nie jest taki dobry), bede weryfikowal swoje stanowisko w tej kwestii gdyz powiem uczciwie ze Liteon mi bardziej podchodzil... Heh ta mozliwosc wyboru to dylemat mowie wam :).
Pozdrawiam i dzieki za dotychczasowe opinie.
Nie pomyśl, że biorę Cię za początkującego, ale te porady to była pierwsza rzecz, jaka przyszła mi na myśl :-)
Hm, skoro bardziej Ci podchodzi LiteOn to bierz LiteOn'a.
W sumie jest p-cav (x40, jak w LG :-) ), UDMA, design też jest niczego sobie.
Ostatnio doszły mnie słuchy od znajomych ( takich, którzy mają 'małe firmy domowe' :-) ), że LiteOn nie toleruje wszystkich płyt, ale jakich dokładnie - tego nie wiem.
Pewnie dlatego jest tyle aktualizacji bios'u.
Nie wiem, czy ta firma to czasem nie jest tzw. "kogucik", ma swoje 5 min a później znika bez śladu :-) (mam na myśli konkretny produkt tej firmy - nagrywarki).

Tak czy inaczej, wybór należy do Ciebie.

Majonez 14.06.2002 23:19

Cytat:

kremator (14-06-2002 19:42):
Hmmm...
Porady dla poczatkujacych mnie rozwalily :) [...]
nie chcialo mi sie Cie odsylac do faqa wiec po prostu wkleje tutaj

"To chyba najczęściej zadawane pytanie. Niestety nie ma na nie obiektywnej odpowiedzi. Każdy będzie chwalić swoją nagrywarkę i przekonywać o jej wyższości nad innymi.
Być może wybór ułatwi wam przeczytanie artykułu "Jaką wybrać nagrywarkę" (autorem jest Misiek4) oraz odwiedzenie naszego Forum.

Polecam także odwiedzenie poniższych stron:
Testy nagrywarek - znajdziecie tam testy nagrywarek zarówno tych najnowszych jak i starszych modeli;
Bazy nagrywarek - istnieje tam możliwość zestawienia sprzętu o zadanych przez nas parametrach (prędkość nagrywania, wielkość buforu itd. ).
Powodzenia w wyborze nagrywarki :)"

to pogrubione zwlaszcza w tm miejscu jest sednem sprawy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.