![]() |
zewnętrzna obudowa do cdrw
mam pytanko zmieniłę sprzet z szafy na laptopa i musze kupic obudowe zew. do nagrywarki
i teraz lepsze jest napewno Firewire (czy jakos tak :) ) ale usb jest tańsze o 150 zł tak więc czy jest duża różnica pomiędzy nagrywarką na USB a Firewire |
FireWire jest niewątpliwie szybszy od USB. Mam na myśli najpopularniejszy USB 1.1, którego transfer to max 12 Mbit/s (a więc max. prędkość zapisu to tylko 4x). Inaczej jest z nagrywarkami na USB 2.0, który to ma prędkość 480 Mbit/s (czyli na razie wystarczy do wszystkiego). Jeśli mam pomóc w wyborze, to albo FireWire (ale z dod. kontrolerem) albo USB, ale tylko w wersji 2.0. Dla USB 2.0 potrzebna jest odpowiednia płyta główna (albo oddzielny koncentrator USB).
Podsumowując: USB 2.0 trzyma poziom FireWire, ale USB 1.1 nie warto się wcale interesować. |
12 Mbit = (12/8)Bajt=1.5MB=10-11x (nie 4x)
|
Cytat:
To jest maksymalna przepustowość, nie stała. Oczywiście, masz rację, ale wskaż mi nagrywarkę, która na USB 1.1 nagrywa z taką szybkością! |
osobiscie dysponuje x12 na USB i, ze tak powiem, styka
usb jest o wiele bardziej rozpowszechnione od FW... wpadasz do kumpla, podlaczasz palnik i tyle no i nie zabiera miejsca na kontrolerach |
poza tym dosc czeste sa koncentratory w monitorach (chyba w kazdej 19" ajak widzialem, co 2/3 17" ma w tylku 2 porty usb)
a sprzet na FW jest ogolnie drozszy od USB - a USB2 jest na prawde szybki |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:35. |