Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   [problem] LG GH22LS30 - nagrywanie w Ashampoo Burning Studio (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-lg-gh22ls30-nagrywanie-ashampoo-burning-studio-83185/)

Stafford 17.08.2009 23:57

[problem] LG GH22LS30 - nagrywanie w Ashampoo Burning Studio

Witam!

Zakupiłem nagrywarkę LG GH22LS30. Do tej pory zawsze miałem napędy na złącze ATA, ale "poszedłem z techniką" i zdecydowałem się na nagrywarkę ze złączem SATA.

Wróciłem do domu, wszystko ładnie podłączyłem. Komputer uruchamia się normalnie i na ekranie startowym jest napisane, że podpięta jest nagrywarka - czyli wszystko pięknie. W Evereście również nagrywarka jest dobrze wykrywana.

Odpalam więc Ashampoo Burning Studio 8. Klikam na "nagraj pliki i katalogi" -> "Nagraj nową płytę". I w tym momencie wyskakuje mi błąd o treści: "Nie znaleziono żadnej kompatybilnej nagrywarki CD. Czy chcesz skontaktować się z obsługą techniczną".

No to restart. Dalej to samo.
Odłączam i podłączam ponownie, restart - dalej nic.
Odinstalowałem Ashampoo 8 i wgrałem 6. Dalej to samo.
Wgrałem całe badziewie z płyty dołączonej do nagrywarki i nic.
Wszedłem na stronę producenta, zaktualizowałem firmware nagrywarki i zgadnijcie - tak dalej nic.

Dodam tylko, że Nero nagrywa normalnie, tyle, że ja nie trawię tego programu. Mam Windows'a XP HE z SP2. Nagrywam na koncie administratora.

Czy ktoś z Was wie, jaka może być przyczyna tego problemu?

Z góry dziękuję za odpowiedźi i pozdrawiam,
Stafford.

Bródka 18.08.2009 00:09

No sorry ale jak wersja 8 ashampoo nie obsluguje twojej nagrywarki to 6 tym bardziej, zaktualizuj do najnowszej wersji to ashampoo, a jak nie masz takiej mozliwosci uzywaj nero lub np imgburn

Stafford 18.08.2009 00:20

Wersja 9.10 również wywala ten sam błąd. Rozumiem, że z Ashampoo mogę się pożegnać?

ed hunter 18.08.2009 09:06

Stara płyta główna i kontroler SATA nie współpracuje z nagrywarkami, z dyskami twardymi jak najbardziej.

Zgadłem? :>

Stafford 18.08.2009 13:58

Być może, moja płyta główna to Gigabyte GA-M61VME-S2.

darolo1 18.08.2009 20:09

Ale to dlaczego w takim razie Nero nagrywa? Po za tym nie rozumiem czemu nie trawisz Nero, jest proste w obsłudze i pozwala szybko nagrać płytę.

ed hunter 18.08.2009 21:12

Przeoczyłem to, że Nero nie ma problemów, w takim razie może to sterowniki?

Stafford 19.08.2009 10:09

Wczoraj upewniłem się jeszcze raz. Za pomocą Nero Express wypaliłem płytkę DVD - RW. Nie wywaliło żadnych błędów. Poszedłem do sąsiada - u niego również wszystko pięknie chodzi.

Wina sterowników? Tylko których? Tak, jak mówiłem - wgrałem cały badziew z płyty dołączanej do nagrywarki, zaktualizowałem firmware, próbowałem nawet robić formata partycji systemowej.

Nie mam już pojęcia, o co chodzi. Może rzeczywiście Ashampoo nie lubi tego mojego LG?

darolo1 19.08.2009 10:31

Możliwe, bo mój Samsung też nie chciał nagrywać w Ashampoo a w Nero pali ile wlezie ;D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:41.