Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   SIEC BEZPRZEWODOWA. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/siec-bezprzewodowa-83235/)

kamarmi 24.08.2009 19:15

SIEC BEZPRZEWODOWA.

Witam.jestem zupełnym laikiem wiech chcialbym sie dowiedziec jak zmienic adres Mac karty sieciowej.mam internet bezprzewodowy,wiele sieci niezabezpieczonych widze ale nie umiem sie z nimi polaczyc choc jakosc sygnalu bardzo dobra...co mam uczynic?pomozcie prosze

yahol 24.08.2009 20:12

Cytat:

Napisany przez kamarmi (Post 1043320)
Witam.jestem zupełnym laikiem wiech chcialbym sie dowiedziec jak zmienic adres Mac karty sieciowej.mam internet bezprzewodowy,wiele sieci niezabezpieczonych widze ale nie umiem sie z nimi polaczyc choc jakosc sygnalu bardzo dobra...co mam uczynic?pomozcie prosze

A w jakim celu chcesz zmieniac MACadres?
Aby sie polaczyc z siecia (niezabezpieczona) nalezy kliknac button "polacz" i nic wiecej.
Z zabezpieczona "polacz" i dodatkowo wpisac haslo.

/edit:usunolem fragment odnoszacy sie do posta znajdujacego sie juz w jedynym slusznym miejscu

Patrix 24.08.2009 20:46

Jeśli się nie mylę to pytanie może być inteligentne a wy to od razu łojejkujecie.

To, że sieć może być niezabezpieczona WPA-PSK czy tam czymś innym (status security:none) nie oznacza, że ktoś sobie nie włączył filtrowania po adresach MAC (a obce adresy wywala).
Marne zabezpieczenie, bardzo marne ale jednak jakieś szczątkowe jest.
W tym wypadku wpisanie sobie podsłuchanego adresu podpada pod nieuprawniony/nieautoryzowany dostęp, który jest przestępstwem. Z drugiej strony operator udostępniający internet może nałożyć karę na kogoś kto sieje do okoła taki praktycznie niezabezpieczony sygnał. Jeśli nie jesteś pewny źródła to nie baw się w hakera :D bo w razie afery spuszczą cię w tym samym kiblu ||

andy 24.08.2009 20:52

Ustawienia karty sieciowej---zakładka zaawansowane---pole "Adres sieciowy".

sobrus 25.08.2009 10:53

w Lublinie to norma u dostawców internetu.
Sieć niczym nie zabezpieczona, ale dostęp jest po MAC.
Bez sensu to..

Może uznali że WEP jest gówno warte, a WPA z kolei nie działa z jakimiś starszymi urządzeniami?
Sądząc po tym jak ta siec czasem słabo działa, może byc tam masa hakerów.

Gadzina18 25.08.2009 13:05

hakerów? no nie przesadzajmy... osoba z podstawową wiedzą na temat sieci, i to nie koniecznie bezprzewodowych "włamie się" do takiej sieci, o ile można to nazwać jeszcze włamaniem..

Patrix 25.08.2009 13:11

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1043542)
hakerów? no nie przesadzajmy... osoba z podstawową wiedzą na temat sieci, i to nie koniecznie bezprzewodowych "włamie się" do takiej sieci, o ile można to nazwać jeszcze włamaniem..

Jedna z definicji:
Cytat:

Haker (ang. hacker) ***8211; osoba, która szuka i ewentualnie wykorzystuje dziury bezpieczeństwa w oprogramowaniu komputerowym. Może też dzięki nim uzyskiwać dostęp do zabezpieczonych zasobów.
Tak Gadzina18, to jednak nazywa się włamanie, bo trzeba chwilkę pokombinować, fakt zabezpieczeniem to ciężko nazwać... (ale jednak).

andy 25.08.2009 16:59

Cytat:

Może uznali że WEP jest gówno warte
Ale to minimum tak jak filtracja po MAC w przypadku kiedy urządzenia nie obsługują WPA2

sobrus 25.08.2009 21:55

ciezko mi powiedzieć co skłoniło ich do tego aby nie właczać szyfrowania
na dwóch dostawców netu których łapie dwóch ma nieszyfrowane

moze WEP za bardzo obciąża infrastrukturę (używają Microtik chyba). No nie wiem. Dla mnie to kaszana, w domu mam WPA2-AES.
Pomyśleć tylko że hasła do poczty itp zasuwają niezaszyfrowane. Dobrze ze jest SSL.

andy 25.08.2009 22:21

Cytat:

moze WEP za bardzo obciąża infrastrukturę (używają Microtik chyba). No nie wiem. Dla mnie to kaszana, w domu mam WPA2-AES.
Każda metoda szyfrowania obciąża dodatkowo sprzęt - ale to nie powód do nie używania zabezpieczeń.

Cytat:

Pomyśleć tylko że hasła do poczty itp zasuwają niezaszyfrowane.
Przecież do poczty można się logować po SSL/TLS.

Gadzina18 26.08.2009 00:24

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1043544)
Tak Gadzina18, to jednak nazywa się włamanie, bo trzeba chwilkę pokombinować, fakt zabezpieczeniem to ciężko nazwać... (ale jednak).

Jeżeli tak to ująć, to na tym forum jest masa hakerów, każda osoba, która wie co to sniffer i mac adres już nim zostaje ||

sobrus 26.08.2009 07:38

moim zdaniem od samej wiedzy hakerem sie jeszcze nie jest :D
ale jezeli ktoś próbował bawić się siecią sąsiada - to IMO jest hakerem.
Może początkującym, ale jednak :D

kamarmi 26.08.2009 12:19

a jak wejsc w taka niezabezpieczona siec??mam sniffera ale za bardzo niekumam go...pomozcie

yahol 26.08.2009 12:38

Cytat:

Napisany przez kamarmi (Post 1043683)
a jak wejsc w taka niezabezpieczona siec??mam sniffera ale za bardzo niekumam go...pomozcie

Jezeli chodzi o mnie - NIE!
Z dwoch powodow:
-pierwszy jest taki, ze jednak jest to wlamanie i naduzycie.
-drigi jest taki, ze nie bede wspieral takich rozwiazan.

IMHO -jest to naruszenie kodeksu jak i praw wlasnosci.

sobrus 26.08.2009 12:48

Powinieneś poprosić administratora sieci o dodatnie Twojego MAC do listy.
Z tego co pamiętam tylko podłączanie się do sieci całkowicie niezabezpieczonej jest legalne (bez zezwolenia), ale nie wiem czy obowiązuje to w Polsce.
I nie wiem czy to jest pisane prawo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:17.