![]() |
Ps2 fat, czyta kopie, problem z oryginałami
Witam, dzis doszła do mnie konsolka ps2 fat 50004 kupiona okazyjnie na allegro, używana, przeznaczeniem jej bedzie granie z NA i HDD. Okazja ponieważ w aukcji było napisane, nie sprawdzane, brak okablowania.
Ale działa wszystko, wysuwanie płyt chodzi, to mówie może laser jeszcze smiga :D i powiem że chodzi, nie ma problemu z czytaniem płyt kopii, każda płyta za pierwszym razem na ESR. Problem ma z czytaniem oryginałów, wyskakuje komunikat że w napędzie nie ma płyty z formatem ps2. Czego to może byc wina? Czyżby konsolka była przerobiona i modchip padł?Laser już przeczysciłem, chciałem zerknąc od spodu płyty aby sprawdzic czy jest modchip, ale nijak nie moge. Bydlaczka zupełnie inaczej sie chyba rozkręca niż slimke ? Pozdrawiam |
Spróbuj odpalić oryginał na konsoli bez memorek.
|
hmmm podziałało ... dlaczego tak jest?
|
Oryginalnych gier nie uruchamia się przez ESR tylko OSDh (hackowane OSDSYS czyli tzw. "menu FMCB") to po pierwsze. Po drugie jeśli oryg. gra jest z innego regionu niż konsola to też jej nie uruchomisz bo napęd jej nie przepuści.
Podsumowując: - Jeśli np. masz oryg. grę w NTSC/U, a konsolę PAL to musisz zrobić jej kopię. Inaczej się nie da (poza swapowaniem itd.). - Jeśli masz oryg. grę w regionie zgodnym z konsolą to uruchamiasz ją "normalnie", a nie przez ESR. Jeśli masz wyłączony auto boot to wejdź do 'Browser" i "kliknij" na płytę (pojawi się po weryfikacji nośnika). |
ja mam podobny problem dzisiaj dostałem ps2 taka sama jak w pierwszym opisie tylko nie przerobiana i nie z allegro i w srodku była płyta demo od psx (ta płyta działa) a gdy wrzuciłem do ps2 pisze ,,błąd czytania`` ale nie sprawdzałem co ma w srodku. a jak myslicie ze to sprawka chipa to sprawdze. jestem zaczynający i niesprawdzałem czy sa do tego typu tematy a jak sa to prosze o link
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:35. |