![]() |
Nagrywarka LG GSA-H20L Ciekawy problem z DMA
Witam
Mam problem z nagrywarką LG GSA-H20L nie mogę włączyć trybu DMA system Windows XP nagrywarka podpięta jest na taśmie ATA-100 aktualizowałem firmware do wersji 1.02 oraz usunąłem oba kanały IDE z menedżera urządzeń, po restarcie żadnych zmian. Jak podłącze inną nagrywarke pod tą samą taśmę np. Teac W58E lub LG DRD-8160B lub GCR-8520B wszystkie te urządzenia działają w trybie DMA oprócz LG GSA-H20L ta za każdym razem działa w trybie PIO mimo że jest jako jedyna na taśmie na master, dysk twardy jest na SATA. Sformatowałęm dysk i zainstalowałem świeży system Win XP pro SP3 wraz ze sterownikami od płyty głównej GA-8I945PLGE-RH. Sytuacja identyczna nagrywarka LG GSA-H20L działa w PIO inne działają w DMA ktoś ma jakiś pomysł? |
A jak wygląda obciążenie procesora podczas nagrywania?
|
Obciążenie jest niewielkie lecz kursor myszki znacznie się przycina oraz przemieszczanie okien na pulpicie podczas kopiowania. PowerDVD strasznie sie zmula na pozostałych napędach chodzi bardzo dobrze
|
Co jest w biosie dla kontrolera IDE?
Auto, DMA, czy jeszcze co innego? I w ogóle masz tylko jeden kontroler IDE, czy dwa? Jeśli dwa, może spróbuj na drugim kontrolerze? :hmm: |
Mam tylko jeden kontroler IDE w biosie jest ustawiony w trybie AUTO
|
Podepnij tą nagrywarkę do innego komputera i daj znać, czy dalej jest "nie halo".
|
Witam
Podłączyłem nagrywarke u znajomego w komputerze i sytułacja jest identyczna moja LG GSA-H20L działa w PIO inne czyli: Teac W58E lub LG DRD-8160B, GCR-8520B oraz nagrywarka znajomego działa w DMA |
Czyli wygląda na to, że nagrywarka się sypie... :idea:
|
Moja nagrywarka w laptopie nie chciala wskoczyc na DMA dopoki nie odinstalowalem calego kontorlera IDE w menedzerze urzadzen.
Mozna by sprobowac wgrac jeszcze raz bios (nowy albo wmusic ten sam). |
tylko jedna zworka jest zalozona (master) ?
|
Tak tylko jedna na master. Jestem pewien bo sprawdzalem kilka razy podczas uruchamiania komputera tez jest wyswietlane ze jest na IDE MASTER
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:43. |