Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   Czy telefon komórkowy mógł uszkodzić dysk twardy? (https://forum.cdrinfo.pl/f109/czy-telefon-komorkowy-mogl-uszkodzic-dysk-twardy-83580/)

migol21 03.11.2009 13:08

Pytanie dotyczące Samsunga
Jeśli dysk działa bo tak mam rozumieć to może przestawił ci się SATA 1 na SATA 2.

Druga sprawa podaj SMART tego dysku możliwe że masz ,miałeś źle podłączoną lub uszkodzoną taśmę.

Opis SMART
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

romanesco 05.10.2009 09:35

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1050437)
[...]
Pędzelek do czyszczenia mam z borsuka, taki do golenia. :D

A włosy z niego nie wychodzą ;) Jakis czas temu kupiłem zestaw do czyszczenia ekranów i monitorów (w komplecie płyn w spray'u i pędzel). Pędzel posiada włosie z jakiegoś sztucznego tworzywa, ponoć antistatic :D. Dziadostwo jakieś, bo po kilkukrotnym użyciu zaczął gubić włosie :szczerb: Podobno aby "zahartować" włosie trzeba pędzel włożyć do wrzątku ale sposób znany w odniesieniu do pędzli malarskich... W tym przypadku raczej by się chyba nie sprawdził :hmm:

domel76 05.10.2009 09:32

Widzę że wątek przeszedł na temat sposobów czyszczenia wnętrza kompa;).
Podłączyłem dysk do innego komputera. Na szczęście działa. Widać, że to prawdopodobnie wina płyty głównej (tylko czemu CD-ROM SATA działa?). Potestuję i posprawdzam jeszcze raz i napisze na zakończenie co się zepsuło. Ale będę trzymał z dala komórkę i odkurzacz od kompa :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

pozdrawiam
domel76

ed hunter 05.10.2009 08:31

Marudzicie, ja wydmuchiwałem ostatnio kurz z kompa odkurzaczem do liści. ||

Pędzelek do czyszczenia mam z borsuka, taki do golenia. :D

joujoujou 05.10.2009 00:35

@Yasiu - posta nie skasuję, bo nie jest on poradą, a stwierdzeniem faktu - jeśli ktokolwiek sobie uwali cokolwiek po uderzeniu pioruna z odkurzacza, to tylko jego problem.

A przy okazji:

- po pierwsze - wiem, co to elektryczność statyczna, ale jestem hardkorowcem, niemniej jednak nie trę odkurzaczem o dywan podczas odkurzania komputera.

- opaski antystatyczne na odkurzacz nie istnieją, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać nadgarstkową.

- mnie kopnęło przy zdejmowaniu swetra, dlatego nie zdejmuję swetra, kiedy odkurzam kompa. :)

yahol 05.10.2009 00:12

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1050398)
W ktorym miejscu sa te iskry? Na koncu weza bo nie zauwazylem jeszcze?

:) Chodzi mi o ladunki elektrostatyczne, produkowane przez odkurzacz.
Chcecie, wierzcie, chcecie, nie wierzcie:
-po pierwsze rotor silnika, produkuje elektrostatykę, po drugie sam odkurzacz jest naładowany od tarcia np. o dywan :)
Nie widziałem jeszcze opasek antyelektrostatycznych na odkurzacz :)
A np. na reke - tak!
Szczególnie jak ktos nosi ubrania/bieliznę z dodatkiem tworzyw :)
Słyszeliście kiedys o -
-elektrostatyce
-opaskach atystatycznych
-ladunkach kumulujacych sie na końcówkach zbliżanych do rzeczy o innym potencjale.

Naprawde nigdy was nie kopnęło przy zdejmowaniu swetra?
:)

di-orty.

marynarz 04.10.2009 23:43

W ktorym miejscu sa te iskry? Na koncu weza bo nie zauwazylem jeszcze?

grzeniu 04.10.2009 23:26

A nie pomyślałeś o zmianie odkurzacza? Yasiu...
Można dmuchać na zimne, i owszem, ale....bez przesadyzmu. To zakrawa na wyższą filozofię.
Nie takie numery się robiło :spoko:

Sprzęt kwiczał już wcześniej, wystarczy czasem w takiej sytuacji ruszyć cokolwiek i jest pad.
Teraz pozostaje ustalić co i działać.

yahol 04.10.2009 23:01

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1050380)
W zasadzie to pewnie przypadek, bo wyładowania elektrostatyczne z odkurzacza zdarzają się dość rzadko - sam co 3 miesiące czyszczę bebechy kompa w ten sam sposób (i takim samym odkurzaczem) i komp jeszcze żyje. :spoko:

Youyou tonie przypadek - to norma!
Odkurzacz wali iskrami jak chmura burzowa w Stanach!

Na twoim miejscu bym skasowal taki post, bo ludzie zaczna odkurzac wnetrze kompa i bedzie wysyp padnietych plyt.

Sam mialem kilku takich agregatow. :)

joujoujou 04.10.2009 22:45

Przecież napisał, że rainbow'em czyścił z defaultową końcówką do kurzu. :czytaj:

W zasadzie to pewnie przypadek, bo wyładowania elektrostatyczne z odkurzacza zdarzają się dość rzadko - sam co 3 miesiące czyszczę bebechy kompa w ten sam sposób (i takim samym odkurzaczem) i komp jeszcze żyje. :spoko:

Sunna 04.10.2009 22:40

A ja pojde w inna strone klapouchy.
Przypadek i nic wiecej. Objawy byly wczesniej i w koncu walnelo bo nikt nie reagowal na wolanie o pomoc. Tak jak pan co mial problem z glosnikami co mu dysk uszkodzily/skasowaly.
Trzeba miec nadzieje ze to plytka siadla a nie dysk. Bo samsungi maja kijowa gwarancje.

Mozemy prosic o model odkurzacza i nazwe koncowki ? :P

Patrix 04.10.2009 22:38

Ooo ja pierdzielę, ja bym na takie pomysły nie wpadł :szczerb:
Osobiście wolę dobrą lampkę na 230v i wiatr w puszce ||

yahol 04.10.2009 22:26

:) :) :)
Misiu!
Zalatwiles MoBo, albo dysk, albo oba i jeszcze wiecej!!!
Odkurzacz, jaki by nie byl, nie wiem czym zakonczony -to jest jeden ogromny, silny KONDENSATOR
Qumasz???
Poszedl ladunek na plyte i masz skutki!!!
Eeeeech!
Cytat:

Odkurzałem odkurzaczem Rainbow z taką końcówką z włosia niby antystatycznego.
Nominacja do postu tygodnia, albo nawet miesiaca :)

domel76 04.10.2009 22:19

Wiem, że przyświecanie telefonem śmiesznie brzmi ale to akurat miałem pod ręką :). Jeszcze nie miałem okazji podłączenia do innego kompa, zrobię to jutro i napiszę. komp był wyłączony. Odkurzałem odkurzaczem Rainbow z taką końcówką z włosia niby antystatycznego. To nie pierwszy raz odkurzałem. Wyjmowałem kartę graficzna i włożyłem ponownie. Kable powyjmowałem i podociskałem i już nie wstał.
Może jednak to MoBo lub dysk, ponieważ ostatnio od czasu do czasu przy pierwszym uruchamianiu kompa (np rano) miał problemy w uruchomieniem systemu, dokładnie treści nie pamiętam, ale miało coś w stylu
"GRUB1.5 loading..." i tak czekał na coś, restart pomagał.
był też inny błąd z numerem jeśli dobrze pamiętam to 16.
Trzeba było wtedy reagować ale dysk był rozpoznawany przez BIOS.

yahol 04.10.2009 21:48

Strefa 51 :)
Prawda jest taka, ze telefon, nawet gdybyś bardzo sie starał i byl to Samsung - nie byl w stanie w niczym dyskowi zaszkodzić.
Pytanie brzmi:
-czym odkurzałeś?
Odkurzaczem - masz pad dysku i byc moze MoBo gwarantowany :)
-pędzelkiem z włosia sztucznego j.w.
Wiec czym?
Byc moze odpięły sie kable - docisnąć!
Byc moze byl tu przypadek.
Wiec dokładnie jak i czym!?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:57.