![]() |
Pytanie dotyczące Samsunga
Jeśli dysk działa bo tak mam rozumieć to może przestawił ci się SATA 1 na SATA 2. Druga sprawa podaj SMART tego dysku możliwe że masz ,miałeś źle podłączoną lub uszkodzoną taśmę. Opis SMART http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html |
Cytat:
|
Widzę że wątek przeszedł na temat sposobów czyszczenia wnętrza kompa;).
Podłączyłem dysk do innego komputera. Na szczęście działa. Widać, że to prawdopodobnie wina płyty głównej (tylko czemu CD-ROM SATA działa?). Potestuję i posprawdzam jeszcze raz i napisze na zakończenie co się zepsuło. Ale będę trzymał z dala komórkę i odkurzacz od kompa :) Dziękuję wszystkim za pomoc. pozdrawiam domel76 |
Marudzicie, ja wydmuchiwałem ostatnio kurz z kompa odkurzaczem do liści. ||
Pędzelek do czyszczenia mam z borsuka, taki do golenia. :D |
@Yasiu - posta nie skasuję, bo nie jest on poradą, a stwierdzeniem faktu - jeśli ktokolwiek sobie uwali cokolwiek po uderzeniu pioruna z odkurzacza, to tylko jego problem.
A przy okazji: - po pierwsze - wiem, co to elektryczność statyczna, ale jestem hardkorowcem, niemniej jednak nie trę odkurzaczem o dywan podczas odkurzania komputera. - opaski antystatyczne na odkurzacz nie istnieją, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać nadgarstkową. - mnie kopnęło przy zdejmowaniu swetra, dlatego nie zdejmuję swetra, kiedy odkurzam kompa. :) |
Cytat:
Chcecie, wierzcie, chcecie, nie wierzcie: -po pierwsze rotor silnika, produkuje elektrostatykę, po drugie sam odkurzacz jest naładowany od tarcia np. o dywan :) Nie widziałem jeszcze opasek antyelektrostatycznych na odkurzacz :) A np. na reke - tak! Szczególnie jak ktos nosi ubrania/bieliznę z dodatkiem tworzyw :) Słyszeliście kiedys o - -elektrostatyce -opaskach atystatycznych -ladunkach kumulujacych sie na końcówkach zbliżanych do rzeczy o innym potencjale. Naprawde nigdy was nie kopnęło przy zdejmowaniu swetra? :) di-orty. |
W ktorym miejscu sa te iskry? Na koncu weza bo nie zauwazylem jeszcze?
|
A nie pomyślałeś o zmianie odkurzacza? Yasiu...
Można dmuchać na zimne, i owszem, ale....bez przesadyzmu. To zakrawa na wyższą filozofię. Nie takie numery się robiło :spoko: Sprzęt kwiczał już wcześniej, wystarczy czasem w takiej sytuacji ruszyć cokolwiek i jest pad. Teraz pozostaje ustalić co i działać. |
Cytat:
Odkurzacz wali iskrami jak chmura burzowa w Stanach! Na twoim miejscu bym skasowal taki post, bo ludzie zaczna odkurzac wnetrze kompa i bedzie wysyp padnietych plyt. Sam mialem kilku takich agregatow. :) |
Przecież napisał, że rainbow'em czyścił z defaultową końcówką do kurzu. :czytaj:
W zasadzie to pewnie przypadek, bo wyładowania elektrostatyczne z odkurzacza zdarzają się dość rzadko - sam co 3 miesiące czyszczę bebechy kompa w ten sam sposób (i takim samym odkurzaczem) i komp jeszcze żyje. :spoko: |
A ja pojde w inna strone klapouchy.
Przypadek i nic wiecej. Objawy byly wczesniej i w koncu walnelo bo nikt nie reagowal na wolanie o pomoc. Tak jak pan co mial problem z glosnikami co mu dysk uszkodzily/skasowaly. Trzeba miec nadzieje ze to plytka siadla a nie dysk. Bo samsungi maja kijowa gwarancje. Mozemy prosic o model odkurzacza i nazwe koncowki ? :P |
Ooo ja pierdzielę, ja bym na takie pomysły nie wpadł :szczerb:
Osobiście wolę dobrą lampkę na 230v i wiatr w puszce || |
:) :) :)
Misiu! Zalatwiles MoBo, albo dysk, albo oba i jeszcze wiecej!!! Odkurzacz, jaki by nie byl, nie wiem czym zakonczony -to jest jeden ogromny, silny KONDENSATOR Qumasz??? Poszedl ladunek na plyte i masz skutki!!! Eeeeech! Cytat:
|
Wiem, że przyświecanie telefonem śmiesznie brzmi ale to akurat miałem pod ręką :). Jeszcze nie miałem okazji podłączenia do innego kompa, zrobię to jutro i napiszę. komp był wyłączony. Odkurzałem odkurzaczem Rainbow z taką końcówką z włosia niby antystatycznego. To nie pierwszy raz odkurzałem. Wyjmowałem kartę graficzna i włożyłem ponownie. Kable powyjmowałem i podociskałem i już nie wstał.
Może jednak to MoBo lub dysk, ponieważ ostatnio od czasu do czasu przy pierwszym uruchamianiu kompa (np rano) miał problemy w uruchomieniem systemu, dokładnie treści nie pamiętam, ale miało coś w stylu "GRUB1.5 loading..." i tak czekał na coś, restart pomagał. był też inny błąd z numerem jeśli dobrze pamiętam to 16. Trzeba było wtedy reagować ale dysk był rozpoznawany przez BIOS. |
Strefa 51 :)
Prawda jest taka, ze telefon, nawet gdybyś bardzo sie starał i byl to Samsung - nie byl w stanie w niczym dyskowi zaszkodzić. Pytanie brzmi: -czym odkurzałeś? Odkurzaczem - masz pad dysku i byc moze MoBo gwarantowany :) -pędzelkiem z włosia sztucznego j.w. Wiec czym? Byc moze odpięły sie kable - docisnąć! Byc moze byl tu przypadek. Wiec dokładnie jak i czym!? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:57. |