Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzêt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jak bezpiecznie usun±æ, wypi±æ dysk SATA (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jak-bezpiecznie-usunac-wypiac-dysk-sata-83672/)

Wawelski 12.10.2009 21:10

Jak bezpiecznie usun±æ, wypi±æ dysk SATA

Niby SATA jest hot-swap.
Ale jak to ³adnie od³±czyæ w Windows? Da siê bezpiecznie usun±æ jak USB?

pops 12.10.2009 21:39

Tak, ale za uszkodzenia powsta³e w trakcie odpowiedzialno¶ci nie biorê :haha:.

Wawelski 12.10.2009 21:58

Uszkodzeñ jak dot±d nie zanotowa³em - ale nie usuwam bezpiecznie ;)
Jednak wola³bym usuwaæ "po bo¿emu" a nie brutalnie wyci±gaj±c kabelki.

Jarson 12.10.2009 22:43

SATA II jest hot-swap, SATA nie ;)

"Usuñ bezpiecznie" w USB przeczy idei hot-swap. Idea ta mówi "pod³±czasz kiedy chcesz, brutalnie wyci±gasz kabelek kiedy chcesz". Oczywi¶cie w praktyce tak siê nie zawsze da, bo np. od³±czenie PD podczas jego pracy z du¿ym prawdopodobieñstwem skoñczy siê utrat± danych, z mniejszym - uszkodzeniem go. Dlatego opcja "Bezpieczne usuwanie sprzêtu" jest u³atwieniem dla tych, którzy sami nie potrafi± rozpoznaæ, kiedy urz±dzenie pracuje, a kiedy nie.

W przypadku SATA je¶li chcesz, wejd¼ sobie do mened¿era urz±dzeñ, wy³±cz dysk, który chcesz od³±czyæ i bêdziesz mia³ ten sam efekt. Je¶li jednak akurat nic na niego nie kopiujesz, na dysku nie ma katalogów tymczasowych dzia³aj±cych aplikacji itp, to mo¿esz u¿yæ nowoczesnej metody kryptograficznej "brutal force" i te¿ bêdzie dobrze ;)

yahol 12.10.2009 22:45

Prosty program umo¿liwiaj±cy bezpieczne od³±czanie napêdów zewnêtrznych pracuj±cych w trybie AHCI pod³±czonych poprzez interfejs eSATA. Umieszcza w obszarze powiadomieñ ikonê Bezpieczne usuwanie sprzêtu, jak ma to miejsce w wypadku napêdów USB i FireWire.

Mozn zastosowac -jak wykryje dyski, w dyskach SATA.
Edit:
-u mnie wykrywa dyski z danymi, ale tez mam kieszen hotswapowa :)

Szczota 12.10.2009 22:55

Generalnie kazdy dysk w SATAII bedziesz mial z ikonka bezpiecznego usuwania sprzetu. Pewne modele SATAI tez mialy juz opcje hot swampu.

Mozesz bez bezpiecznego usuwania wyciagnac dysk. Jemu sie nic nie stanie... gorzej z danymi poniewaz partycja NTFS ma opozniony zapis... Niby skonczy sie kopiowac dane ale one jeszcze sie zapisuja chociaz tego nie widac. Mozna tak latwo ostatni plik uwalic. Dlatego lepiej uzyc tej opcji

Jarson 12.10.2009 23:12

Program bardzo ciekawy, chocia¿ szkoda, ¿e dotyczy tylko dysków pracuj±cych w trybie AHCI - mniemam, ¿e wiêkszo¶æ u¿ytkowników komputerów przy najlepszych chêciach musia³aby w³a¶nie przez to o aplikacji zapomnieæ, ponadto osoby z dyskami w RAID te¿ z niej nie skorzystaj±.

Cytat:

Napisany przez Szczota (Post 1052189)
Mozesz bez bezpiecznego usuwania wyciagnac dysk. Jemu sie nic nie stanie... gorzej z danymi poniewaz partycja NTFS ma opozniony zapis... Niby skonczy sie kopiowac dane ale one jeszcze sie zapisuja chociaz tego nie widac. Mozna tak latwo ostatni plik uwalic. Dlatego lepiej uzyc tej opcji

Mówimy o milisekundach, niech bêdzie nawet, ¿e sekundach - trzeba po prostu pamiêtaæ, ¿eby nie wyrywaæ wtyczki w momencie zakoñczenia kopiowania, kiedy nam siê bardzo spieszy. Choæ oczywi¶cie nadmiar ostro¿no¶ci na pewno nie zaszkodzi.

Wawelski 12.10.2009 23:25

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1052183)
Prosty program umo¿liwiaj±cy bezpieczne od³±czanie napêdów zewnêtrznych pracuj±cych w trybie AHCI pod³±czonych poprzez interfejs eSATA.

Dziêki, o to chodzi³o.

Na stronie autora jest nowsza wersja. Dzia³a u mnie pod Windows 7 64 bit z kontrolerem ustawionym w trybie RAID z AMD 750 (dysk podpinany do panela przez zwyk³e kabelki SATA - zasilanie i dane)

Co ciekawe potrafi te¿ odpi±æ mi napêdy CD/DVD podpiête pod PATA :)

Reetou 12.10.2009 23:26

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1052200)
Program bardzo ciekawy, chocia¿ szkoda, ¿e dotyczy tylko dysków pracuj±cych w trybie AHCI

Ja tam siê nie znam, ale satowski hot-plug jest obs³ugiwany w³a¶nie w trybie ahci chyba? :hmm:

pops 12.10.2009 23:46

Ten program jaki¶ specjalnie magiczny nie jest, wy³±cza tylko dany dysk w menad¿erze urz±dzeñ. Tak czy inaczej zawsze to ³atwiej ni¿ rêcznie grzebaæ za ka¿dym razem. Có¿ je¶li to komu¶ poprawi samopoczucie... :)

Zasada dzia³ania skopiowana ze stronki autora programu:
Cytat:

SATA: Hot Plugging Drives Under Windows 2000/XP

This feature is not explicitly highlighted in our current drivers, but all SATA controllers from Silicon Image do support hot plug capability. To remove a drive from a powered up system, do the following:
Enter the Windows Device Manager (through Control Panel or right clicking on My Computer and going to Properties)
Go to Disk Drives and find the disk you want to remove
Right click on the desired disk drive and select Remove/Disable

After performing this operation, you can remove the hard drive without risk of losing any data that is currently stored in cache memory.

To plug in a new SATA drive in the array, you just need to plug in the power and serial cables and Windows will automatically detect the new HD. NOTE: If you are re-attaching a drive after a remove operation as explained above, you must make sure that the HD is power cycled (power cable unplugged) before re-attaching the HD serial data cable.
Comments/Special Instructions:

It is not recommended to perform these hot plug/unplug actions on earlier versions of Windows such as Win9x or WinME since system lockups can occur.

Jarson 13.10.2009 00:46

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1052207)
Ja tam siê nie znam, ale satowski hot-plug jest obs³ugiwany w³a¶nie w trybie ahci chyba? :hmm:

Te¿ mi siê tak zawsze wydawa³o, choæ zastanawia mnie zdanie z Wikipedii:
Cytat:

AHCI nie obejmuje standardu Serial ATA II, choæ tak¿e obs³uguje zaawansowane mo¿liwo¶ci SATA, takie jak hot-plug oraz NCQ.
Co wiêcej, NCQ przecie¿ te¿ dzia³a w trybie AHCI...

yahol 13.10.2009 09:43

Oczywista oczywisto¶ci± jest, fakt, ze Wikipedia nie jest wiarygodnym ¼ród³em!

prometeusz 13.10.2009 09:46

szkoda ze dysk znajdujacy sie w kieszeni mojego T60 juz pracuje w innym trybie.
Moge bezpiecznie usunac(ciekawe czy to jest wykonalne :) )podstawowy z systemem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29.