![]() |
Jak bezpiecznie usun±æ, wypi±æ dysk SATA
Niby SATA jest hot-swap.
Ale jak to ³adnie od³±czyæ w Windows? Da siê bezpiecznie usun±æ jak USB? |
Tak, ale za uszkodzenia powsta³e w trakcie odpowiedzialno¶ci nie biorê :haha:.
|
Uszkodzeñ jak dot±d nie zanotowa³em - ale nie usuwam bezpiecznie ;)
Jednak wola³bym usuwaæ "po bo¿emu" a nie brutalnie wyci±gaj±c kabelki. |
SATA II jest hot-swap, SATA nie ;)
"Usuñ bezpiecznie" w USB przeczy idei hot-swap. Idea ta mówi "pod³±czasz kiedy chcesz, brutalnie wyci±gasz kabelek kiedy chcesz". Oczywi¶cie w praktyce tak siê nie zawsze da, bo np. od³±czenie PD podczas jego pracy z du¿ym prawdopodobieñstwem skoñczy siê utrat± danych, z mniejszym - uszkodzeniem go. Dlatego opcja "Bezpieczne usuwanie sprzêtu" jest u³atwieniem dla tych, którzy sami nie potrafi± rozpoznaæ, kiedy urz±dzenie pracuje, a kiedy nie. W przypadku SATA je¶li chcesz, wejd¼ sobie do mened¿era urz±dzeñ, wy³±cz dysk, który chcesz od³±czyæ i bêdziesz mia³ ten sam efekt. Je¶li jednak akurat nic na niego nie kopiujesz, na dysku nie ma katalogów tymczasowych dzia³aj±cych aplikacji itp, to mo¿esz u¿yæ nowoczesnej metody kryptograficznej "brutal force" i te¿ bêdzie dobrze ;) |
Prosty program umo¿liwiaj±cy bezpieczne od³±czanie napêdów zewnêtrznych pracuj±cych w trybie AHCI pod³±czonych poprzez interfejs eSATA. Umieszcza w obszarze powiadomieñ ikonê Bezpieczne usuwanie sprzêtu, jak ma to miejsce w wypadku napêdów USB i FireWire. Mozn zastosowac -jak wykryje dyski, w dyskach SATA. Edit: -u mnie wykrywa dyski z danymi, ale tez mam kieszen hotswapowa :) |
Generalnie kazdy dysk w SATAII bedziesz mial z ikonka bezpiecznego usuwania sprzetu. Pewne modele SATAI tez mialy juz opcje hot swampu.
Mozesz bez bezpiecznego usuwania wyciagnac dysk. Jemu sie nic nie stanie... gorzej z danymi poniewaz partycja NTFS ma opozniony zapis... Niby skonczy sie kopiowac dane ale one jeszcze sie zapisuja chociaz tego nie widac. Mozna tak latwo ostatni plik uwalic. Dlatego lepiej uzyc tej opcji |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Na stronie autora jest nowsza wersja. Dzia³a u mnie pod Windows 7 64 bit z kontrolerem ustawionym w trybie RAID z AMD 750 (dysk podpinany do panela przez zwyk³e kabelki SATA - zasilanie i dane) Co ciekawe potrafi te¿ odpi±æ mi napêdy CD/DVD podpiête pod PATA :) |
Cytat:
|
Ten program jaki¶ specjalnie magiczny nie jest, wy³±cza tylko dany dysk w menad¿erze urz±dzeñ. Tak czy inaczej zawsze to ³atwiej ni¿ rêcznie grzebaæ za ka¿dym razem. Có¿ je¶li to komu¶ poprawi samopoczucie... :)
Zasada dzia³ania skopiowana ze stronki autora programu: Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Oczywista oczywisto¶ci± jest, fakt, ze Wikipedia nie jest wiarygodnym ¼ród³em!
|
szkoda ze dysk znajdujacy sie w kieszeni mojego T60 juz pracuje w innym trybie.
Moge bezpiecznie usunac(ciekawe czy to jest wykonalne :) )podstawowy z systemem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29. |