Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jak bezpiecznie usunąć, wypiąć dysk SATA (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jak-bezpiecznie-usunac-wypiac-dysk-sata-83672/)

prometeusz 13.10.2009 09:46

szkoda ze dysk znajdujacy sie w kieszeni mojego T60 juz pracuje w innym trybie.
Moge bezpiecznie usunac(ciekawe czy to jest wykonalne :) )podstawowy z systemem.

yahol 13.10.2009 09:43

Oczywista oczywistością jest, fakt, ze Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem!

Jarson 13.10.2009 00:46

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1052207)
Ja tam się nie znam, ale satowski hot-plug jest obsługiwany właśnie w trybie ahci chyba? :hmm:

Też mi się tak zawsze wydawało, choć zastanawia mnie zdanie z Wikipedii:
Cytat:

AHCI nie obejmuje standardu Serial ATA II, choć także obsługuje zaawansowane możliwości SATA, takie jak hot-plug oraz NCQ.
Co więcej, NCQ przecież też działa w trybie AHCI...

pops 12.10.2009 23:46

Ten program jakiś specjalnie magiczny nie jest, wyłącza tylko dany dysk w menadżerze urządzeń. Tak czy inaczej zawsze to łatwiej niż ręcznie grzebać za każdym razem. Cóż jeśli to komuś poprawi samopoczucie... :)

Zasada działania skopiowana ze stronki autora programu:
Cytat:

SATA: Hot Plugging Drives Under Windows 2000/XP

This feature is not explicitly highlighted in our current drivers, but all SATA controllers from Silicon Image do support hot plug capability. To remove a drive from a powered up system, do the following:
Enter the Windows Device Manager (through Control Panel or right clicking on My Computer and going to Properties)
Go to Disk Drives and find the disk you want to remove
Right click on the desired disk drive and select Remove/Disable

After performing this operation, you can remove the hard drive without risk of losing any data that is currently stored in cache memory.

To plug in a new SATA drive in the array, you just need to plug in the power and serial cables and Windows will automatically detect the new HD. NOTE: If you are re-attaching a drive after a remove operation as explained above, you must make sure that the HD is power cycled (power cable unplugged) before re-attaching the HD serial data cable.
Comments/Special Instructions:

It is not recommended to perform these hot plug/unplug actions on earlier versions of Windows such as Win9x or WinME since system lockups can occur.

Reetou 12.10.2009 23:26

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1052200)
Program bardzo ciekawy, chociaż szkoda, że dotyczy tylko dysków pracujących w trybie AHCI

Ja tam się nie znam, ale satowski hot-plug jest obsługiwany właśnie w trybie ahci chyba? :hmm:

Wawelski 12.10.2009 23:25

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1052183)
Prosty program umożliwiający bezpieczne odłączanie napędów zewnętrznych pracujących w trybie AHCI podłączonych poprzez interfejs eSATA.

Dzięki, o to chodziło.

Na stronie autora jest nowsza wersja. Działa u mnie pod Windows 7 64 bit z kontrolerem ustawionym w trybie RAID z AMD 750 (dysk podpinany do panela przez zwykłe kabelki SATA - zasilanie i dane)

Co ciekawe potrafi też odpiąć mi napędy CD/DVD podpięte pod PATA :)

Jarson 12.10.2009 23:12

Program bardzo ciekawy, chociaż szkoda, że dotyczy tylko dysków pracujących w trybie AHCI - mniemam, że większość użytkowników komputerów przy najlepszych chęciach musiałaby właśnie przez to o aplikacji zapomnieć, ponadto osoby z dyskami w RAID też z niej nie skorzystają.

Cytat:

Napisany przez Szczota (Post 1052189)
Mozesz bez bezpiecznego usuwania wyciagnac dysk. Jemu sie nic nie stanie... gorzej z danymi poniewaz partycja NTFS ma opozniony zapis... Niby skonczy sie kopiowac dane ale one jeszcze sie zapisuja chociaz tego nie widac. Mozna tak latwo ostatni plik uwalic. Dlatego lepiej uzyc tej opcji

Mówimy o milisekundach, niech będzie nawet, że sekundach - trzeba po prostu pamiętać, żeby nie wyrywać wtyczki w momencie zakończenia kopiowania, kiedy nam się bardzo spieszy. Choć oczywiście nadmiar ostrożności na pewno nie zaszkodzi.

Szczota 12.10.2009 22:55

Generalnie kazdy dysk w SATAII bedziesz mial z ikonka bezpiecznego usuwania sprzetu. Pewne modele SATAI tez mialy juz opcje hot swampu.

Mozesz bez bezpiecznego usuwania wyciagnac dysk. Jemu sie nic nie stanie... gorzej z danymi poniewaz partycja NTFS ma opozniony zapis... Niby skonczy sie kopiowac dane ale one jeszcze sie zapisuja chociaz tego nie widac. Mozna tak latwo ostatni plik uwalic. Dlatego lepiej uzyc tej opcji

yahol 12.10.2009 22:45

Prosty program umożliwiający bezpieczne odłączanie napędów zewnętrznych pracujących w trybie AHCI podłączonych poprzez interfejs eSATA. Umieszcza w obszarze powiadomień ikonę Bezpieczne usuwanie sprzętu, jak ma to miejsce w wypadku napędów USB i FireWire.

Mozn zastosowac -jak wykryje dyski, w dyskach SATA.
Edit:
-u mnie wykrywa dyski z danymi, ale tez mam kieszen hotswapowa :)

Jarson 12.10.2009 22:43

SATA II jest hot-swap, SATA nie ;)

"Usuń bezpiecznie" w USB przeczy idei hot-swap. Idea ta mówi "podłączasz kiedy chcesz, brutalnie wyciągasz kabelek kiedy chcesz". Oczywiście w praktyce tak się nie zawsze da, bo np. odłączenie PD podczas jego pracy z dużym prawdopodobieństwem skończy się utratą danych, z mniejszym - uszkodzeniem go. Dlatego opcja "Bezpieczne usuwanie sprzętu" jest ułatwieniem dla tych, którzy sami nie potrafią rozpoznać, kiedy urządzenie pracuje, a kiedy nie.

W przypadku SATA jeśli chcesz, wejdź sobie do menedżera urządzeń, wyłącz dysk, który chcesz odłączyć i będziesz miał ten sam efekt. Jeśli jednak akurat nic na niego nie kopiujesz, na dysku nie ma katalogów tymczasowych działających aplikacji itp, to możesz użyć nowoczesnej metody kryptograficznej "brutal force" i też będzie dobrze ;)

Wawelski 12.10.2009 21:58

Uszkodzeń jak dotąd nie zanotowałem - ale nie usuwam bezpiecznie ;)
Jednak wolałbym usuwać "po bożemu" a nie brutalnie wyciągając kabelki.

pops 12.10.2009 21:39

Tak, ale za uszkodzenia powstałe w trakcie odpowiedzialności nie biorę :haha:.

Wawelski 12.10.2009 21:10

Jak bezpiecznie usunąć, wypiąć dysk SATA

Niby SATA jest hot-swap.
Ale jak to ładnie odłączyć w Windows? Da się bezpiecznie usunąć jak USB?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08.