Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Obliczanie powierzchni mieszkania (https://forum.cdrinfo.pl/f5/obliczanie-powierzchni-mieszkania-83742/)

andrzejj9 27.10.2009 07:28

Raport: Kawalerki trzymają cenę
http://zarzadcy.com.pl/aktualnosci/r...cene/3703.html

Podtrzymuję, ceny mieszkań w Polsce (względem zarobków) są absurdalnie wysokie.. Raport ciekawy.

andrzejj9 22.10.2009 18:27

Sądzę, że nie będzie takiej potrzeby.

Mówiąc o dużych nakładach miałem na myśli także uzyskanie porady prawnej dotyczącej właśnie tej kwestii. Co prawda według mojego rozumienia przepisów nie ma podstaw do procesowania się z osobą (portalem) będącym miejscem wyrażania opinii na temat funkcjonujących na rynku podmiotów. Nawet jeżeli są to (w skrajnym przypadku) same opinie negatywne.

To, czego można żądać to w pierwszej kolejności usunięcia nieprawdziwych, krzywdzących informacji. I tu nie widzę problemu, oczywiście pod warunkiem, że ich nieprawdziwość zostanie udowodniona (bo liczę się także z sytuacją zamieszczania opinii nieprawdziwej, aby zaszkodzić konkurencji). Zreszta byłoby to także w interesie serwisu, aby takie informacje usuwać i pozostawiać jedynie te potwierdzone.

Akurat w tym względzie nie przewidywałbym specjalnych problemów.

ed hunter 22.10.2009 18:09

A kto będzie sponsorował procesy sądowe z deweloperami? :>

andrzejj9 22.10.2009 17:55

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1054139)
Nie wiem na ile wiarygodna i przydatna jest ta strona, ale popatrzcie sobie.

http://rankingdeweloperow.pl/

Przejrzałem i.. to już coś. Chociaż uwag trochę mam. Przede wszystkim strona jest wyjątkowo mało przyjazna i tak naprawdę zanim coś znajdę, już mi się tego odechciewa. Być może to dlatego, że nie mam takiej motywacji, jaką ma na przykład osoba przygotowująca się do kupna, podejrzewam jednak, że na stronie po prostu niewiele jest..

Na ten moment jedynie pomysł jest tutaj podobny, bo wykonanie mnie po prostu nie przekonuje. Poza tym tutaj chyba rzeczywiście chodzi o ranking, a ja miałem na myśli oceny. I to dokładnie, bo przykładowo na podstawie opinii: "Deweloper na szóstkę, gratulujemy i polecamy innym!" to ja bym się nie zdecydował na zakup myszki do komputera (porównując do ceneo czy skapca), a co dopiero kupna mieszkania. Opisy muszą być dokładniejsze, najlepiej uzupełnione zdjęciami i możliwie (choć niekoniecznie) filmikami, a do tego może jeszcze dla większej przejrzystości podzielone na kategorie (terminowość, jakość prac, kontakt, cena (?) itp. ). Wymieniona strona jak dla mnie to jedynie dobra początkowa baza istniejących deweloperów, ale niewiele ponad to.

Tak, jak mówiłem pomyślę nad tematem. Co prawda nie planowałem się teraz czymś takim zajmować, ale skoro alternatyw (raczej) nie ma, to może rzeczywiście warto coś takiego stworzyć. Chociaż chcąc zrobić coś na poziomie, na pewno trzeba w to trochę zainwestować (przynajmniej czasu).

Z kolei trafiając na takie artykuły jak ten, widzę, że warto:

Większe mieszkanie za średnią pensję
http://www.zarzadcy.com.pl/aktualnos...nsje/3677.html

Dla mnie to jest naprawdę nienormalne, że przy tak niskich średnich pensjach jakie mamy w Polsce (a i które dla sporej części społeczeństwa są tylko marzeniem...) ceny mieszkań są tak horendalnie drogie. Naprawdę nie jestem w stanie zaakceptować sytuacji, w której człowiek, żeby kupić sobie mieszkanie (i to najczęściej w spółkę z inną osobą) musi się zadłużać na 30 lub więcej lat. To nie jest normalne.

Tym bardziej więc, jeżeli już tak wygląda nasza rzeczywistość i takie pożyczki się zaciąga, to ten zakup musi być najwyższej jakościc. A z tymi, którzy chcą tutaj żerować na innych i za naprawdę ciężkie pieniądze wciskać fuszerkę, trzeba walczyć..

ed hunter 22.10.2009 07:42

Nie wiem na ile wiarygodna i przydatna jest ta strona, ale popatrzcie sobie.

http://rankingdeweloperow.pl/

andrzejj9 22.10.2009 07:30

Domena to o ile pamiętam z 50 - 100 złotych rocznie (może teraz trochę więcej, od dwóch lat nie sprawdzałem), więc to żadne pieniądze. Jeśli chodzi o formę to mam coś na myśli, ale jeszcze nie dokładnie ustrukturalizowane (na razie rzuciłem wstępny pomysł). Mogę się nad tym dokładniej zastanowić, w każdym razie widziałbym tam i forum i coś w formie bloga (z bieżącymi informacjami (może skróty z innych serwisów) i na pewno coś jeszcze.

Problem polega na jednym. Ja naprawdę widzę rację bytu na taki serwis i możliwość zrobienia czegoś sensownego, ale to wymaga nakładu i czasu i środków. Oczywiście na początku można to potraktować jako zajęcie dodatkowe czy nawet hobby, ale jeśli by chwyciło (a chyba o to chodzi, choć dla mnie i warte zachodu byłoby zwrócenie uwagi na problem jakości prac deweloperów, bo jak widzę, występuje to nagminnie) to wymagałoby już zdecydowanie większego zaangażowania. I pytanie kto by się wtedy na to pisał..

Ale pogdybać na razie trochę można :)

pali 21.10.2009 23:40

ja się zgłaszam, ale tylko do pracy w grupie, sam nic nie będę robił :)

co ew. mogę dać:
- niezły serwer wirtualny o standardowych możliwościach; transfer OK do całej PL, IP polskie niepozycjonowane, domenę oczywiście można ustawić, limity dyskowe duże, także dla baz danych etc
- trochę czasu
- ew. subdomenę do którejś ze swoich domen, ale to rozwiązanie nie byłoby dobre
- swoje umiejętności - potrafię bez problemu ustawić gotowe skrypty, napisać też, ale z czasem może być ciężko
- no i pewnie coś jeszcze

Problemy jakie widzę:
- kto miałby być abonentem domeny
- forma wyrażenia serwisu, czyli czy forum czy blog czy może co innego - tak na szybko to forum wydaje mi się archaiczne, blog to się nie nadaje, hmmm....

Mogę też wspomóc czy współorganizować w inny sposób, w każdym razie - zgłaszam się :)

andrzejj9 21.10.2009 20:59

Ok, w takim razie mam propozycję dla osoby, która albo - chce pomóc tego typu poszkodowanym osobom i gnębić jak tylko się da nieuczciwych lub po prostu nieudolnych deweloperów..

- lub chce po prostu zarobić trochę pieniędzy, bo przewiduję popularność tego projektu.

Chodzi mi o stworzenie strony z bazą danych na temat deweloperów w Polsce i opiniami na ich temat - z możliwością zakładania wątków przez osoby korzystające z ich usług, dodawaniem zdjęć, może filmików, opisów itp. Z tego, co na szybko sprawdziłem, nie widzę tego typu strony, poza porozrzucanymi na różnych forach postami. A czy jest potrzebna..? Patrząc na kilka ostatnich wypowiedzi nie będę nawet odpowiadał na to pytanie..

Proponuję adres: www.deweloperzywpolsce.pl

Ktoś chętny, żeby się tym zajać? :)

ed hunter 21.10.2009 17:43

Pamiętam, jak znajomy odbierał mieszkanie miesiącami z powodu pochyłości!!! posadzki. Puszczona piłeczka rozpędzała się tam nieźle, poprawiali chyba 3 razy kując w końcu wszystko, łącznie z otworami na drzwi i wstawiając futryny od nowa, bo po wypoziomowaniu drzwi nie wchodziły. Ciekawy jestem, czy cały ten budynek to krzywa wieża, ale chyba tylko parter im tak wyszedł. :|

pali 21.10.2009 15:38

Wawelski, że swojego adresu, choćby przybliżonego, nie podajesz - to rozumiem.

Ale nazwę developera mógłbyś podać.

Cdrinfo tak wysoko w googlach stoi, że se poczytają prędzej czy później, jeśli podasz....

grzeniu 21.10.2009 12:40

obaj macie na Alternatywy 4?
Sąsiedzi :hahaha:

prometeusz 21.10.2009 11:29

:spoko:pieniadze, cierpliowsc i bedzie dobrze

Wawelski 21.10.2009 11:14

Udało się odebrać wczoraj mieszkanie odbierane od czerwca. Usterki

1. Tynki i posadzki jak fale Dunaju ostro pomarszczone wiaterkiem (odchylenia od pionu i poziomu poza normami, masa rys, nierówności, baranek i niejednolity kolor). Poziomy i piony zrobione, rysy, kolor i drobne nierówności odpuszczone w zamian za wyburzenie ścianki i przeniesienie elektryki (gładź trzeba będzie położyć).
2. Brak nadproży nad drzwiami wewnętrznymi - zrobili za niskie otwory i po wylewce okazało się, że otwory są za niskie (poniżej normy). Więc inteligenci wycięli nadproża, żeby było wyżej. Developer "zamontował" po dwa druty - mam wątpliwości co do sensowności, ale trudno.
3. Za niskie skrzydło drzwi wejściowych - więc zrobili dwa progi, w sumie 5 cm i jeszcze był prześwit. Wymienione skrzydło i wywalony jeden próg - na to jest Rozporządzenie ministra, że próg ma mieć do 2 cm.
4. Lista Klauzul Niedozwolony UOKiK - w umowie mamy coś o dopłacie jak mieszkanie będzie większe lp. 1540, 1597 i sporo innych.
5. Mokry sufit. Ostatnie piętro. Podobno woda zebrana w kanałach w płytach stropowych. Sporo podobnych mokrych plam i złażącej farby w częściach wspólnych na ostatnim piętrze. Pomiary fachowym sprzętem twierdzą, że w mieszkaniu udało im się na wczoraj osuszyć mieszkanie (części wspólne dalej mokre - będzie jazda, jak wspólnota się zawiąże).
6. Pęka sufit na łączeniach płyt
7. Sporo drobiazgów.

pali 20.10.2009 16:39

panowie,
ja w tym roku przez 3 miesiące próbowałem kupić nowy dom w Warszawie.

Na swoje nieszczęście w najbliższej rodzinie mam doświadczonego budowlańca. Obejrzeliśmy razem kilkadziesiąt domów, które to wywołały tylko śmiech fachowca... Zazwyczaj niepotrzebne były szczegółowe oględziny: ściany jak Bałtyk, wylewki z różnicami do 12 cm itd itp, to po co dalej oglądać.

Oglądałem też mieszkania. Wykonanie jakby nieco lepsze, ale znowuż przestrzeń wspólna to tragedia architektoniczna. Niestety, ale wytwory PRL wydają mi się w tym względzie lepsze (mimo niedoskonałości).

Taki jest po prostu współczesny standard wykonania w PL.

Zetoxa 20.10.2009 12:40

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 1053675)
1. W calym mieszkaniu krzywo zamontowane kaloryfery - poprawili ta usterke, bylem nawet zdziwiony :wow:
Przy malowaniu sie okazalo ze powkladali tekture falista by wypoziomowac :sciana: Zas wieszaki do kaloryferow luzno lataly.
2. Okna krzywo zamontowane - np drzwi balkonowe zwichrowane mam( dziw ze szyba nie pekla) niestety nie przyszlo mi do glowy ze mozna tak spie...lic:sciana: z jednej strony osadzone dobrze zas z drugiez roznica miedzy dolna czescia a gorna to ponad 2cm
3 Te same drzwi balkonowe - ciag 3 skrzydel ( dosc wielkie) osadzone zdecydowanie za nisko. Po otwarciu drzwi mam 12mm do wylewki.
Mimo ze wiedzialem moglem, albo brac, albo nie jak mi sie nie podoba. Mogli mi za doplata wybrac( szlifowanie) obszar pod drzwiami.
No i jakby to wygladalo. Wiec juz w tym momencie odpadl parkiet i deska barlinecka. Pozostaly mi najciensze panele, albo kafle. Wybralem kalfe gresowe 10mm, wiec te 2mm bedzie na klej. I drzwi doslownie beda sie otwieraly na styk.
4. Parapety W zasadzie wszedzie musialem skuwac pod nie pod najciensze 2cm sie nie miescily pod okno.
5. Okna ktorych nigdy mi nie wymyli a powinni, bo jak mam odebrac ze sa niby dobre jak nie widac, czy nie ma uszkodzen.
6 . Sufity - musialem robic wszedzie podwieszane (wraz z rychem:P), bo takie byly roznicy na laczeniach plyt. Dochodzily do 3cm nawet.
7. NIE ZLECAC ZADNYCH DODATKOWYCH PRAC DEVELOPEROWI!!!!!!
8. Ochlone to jeszczcze cos dopisze

po ludzku ci współczuję:sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:52.