![]() |
Niedawno w Angorze było coś na temat mandatów zaocznych za zdjęcie z fotoradaru.
Czytelnikowi zrobiono foto, gdy jechał na wakacje. Mandat przyszedl pocztą, a czytelnik wrócił dopiero po miesiącu i oczywiście skąd miał wiedzieć, że dostał mandat. Termin opłaty minął a mandat zaoczny jest prawomocny dopiero w momencie opłacenia, a nie zgody na przyjęcie mandatu. I czytelnik po powrocie z urlopu już miał wezwanie do sądu za nieprzyjęcie mandatu i chyba coś jeszcze, jakiś drugi paragraf. Jak znajdę, to wkleję, bo to ciekawe było. |
Cytat:
Ale w takim razie.. Jak wygląda to w przypadku zdjęć z fotoradarów, które przykładowo nie zostają na czas spłaty do zainteresowanego wysłane? Coś kiedyś na ten temat było, ale nie mogę sobie przypomnieć. |
Co do listów poleconych, ja ostatnio dostałem poleconym wezwanie do zapłaty 2,50zł ^^ więcej ich ten list kosztował, niż korzyści z tego mieli...
|
I urzędnik nie miałby co robić i nie byłoby wymiernych korzyści z pracy urzędnika, czyli 21 zł. I jeszcze trzeba by było wysłać list polecony.
|
@pali, masz racje, myslalem ze to wszystko idzie decyzja/postanowieniem, bede musial kiedys przyjrzec sie tej egzekucji :)
Kolejny przyklad jak latwo zwyklych ludzi ryc z kasy za ich plecami. Wystarczy ze dojdzie do zwyklej pomylki, a tu US zajmuje Ci konto/pobiera z niego - a czlowiek musi pozniej chodzic i wszystko odkrecac. Nie wiem jaki jest sens robienia takiej egzekucji "za plecami" A w tym wypadku wystarczylo glupie upomnienie wyslac i nie trzeba bylo tej biurokratycznej machiny uruchamiac.... |
no fakt, zadnego upomnienia nie dostalem.
Odmowy przyjecia jakiegokolwiek listu tez nie moglo byc miejsca. Wydawalo mi sie ze upomnienie jest normalna procedura w takich przypadkach. przeciez kazdy moze zapomniec, zgubic mandat czy cokolwiek. A oni od razu z grubej rury i 21zl dowalaja:/ No nic, trudno, z wyplaty juz odciagniete bedzie bo innego wyjscia juz nie ma, pracodawca ma obowiazek to zrobic. Cale szczescie ze na tym sie konczy i zadnych konsekwencji dalszych to nie ma. Dzieki wszystkim za odpowiedzi. :piwo: |
@murt,
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie: Cytat:
Cytat:
Cytat:
JEDNAK NIE MUSI BYĆ UPOMNIENIA Rozporządzenie MF z 22.11.2001r.(Dz.U. 2001 Nr137, poz. 1541) Cytat:
|
Sprawa jest ogolnie dziwna.
Nie znam ustawy o egzekucji w administracji ale wszystko powinno sie odbywac wg. regul z KPA. Z tego co @czero opisuje nie dostaje on zadnych pism z postepowania, a on bedac strona musi je otrzymywac. Dziwi mnie fakt, ze nie dostal pisma o wszczeciu postepowania oraz decyzji/postanowienia (nie wiem jaka forme przybiera egzekucja) o zajeciu czesci wyplaty. Tym samym nie mogl zlozyc odwolania/zazalenia. Jezeli jest to juz decyzja ostateczna, moze to prowadzic do wznowienia postepowania art. 145. par. 1 p. 4. Juz nie mowie o tym nie dostarczonym do adresata upomnieniu - ale to juz @pali opisal. (no chyba ze ktos odbieral ale byl niedobry i nie przekazal ;) ) Co i tak nie zmienia faktu ze zalegly mandacik sobie wezma :sciana: ale jak sie komus chce to moze o te 21zl powalczyc. |
Zgadza się, list nie musi być odebrany.
Tutaj doręczenia reguluje Kodeks Postępowania Administracyjnego (a nie korzystniejszy art.61 par.1 KC) Dz.U. r. 2000, nr 98, poz. 1071 Rozdział 8, Doręczenia Cytat:
|
Cytat:
|
A, fakt, zapomniałem o upomnieniu listownym, o którym policjant nawet kiedyś mi wspominał wypisując mandat ;)
|
Cytat:
Organ wydający: Marszałek Sejmu Data ogłoszenia: 2005-11-23 Data wydania: 2005-11-02 Treść ujednolicona: Dziennik Ustaw - rok 2005, nr 229, poz. 1954 z dnia 2005-11-23 Dział II, Rozdział 2, Egzekucja z wynagrodzenia za pracę (Art. 72 - 75) Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Nie muszą się kontaktować z tego co pamiętam, nieprzyjemności z tego powodu raczej też mieć nie powinieneś. Zwykłe poinformowanie to masz już jak dostajesz mandat i to Tobie powinno zależeć, aby zapłacić go w terminie. Ja tam zresztą problemu nie widzę, ściągają kasę z wypłaty i jest gitara ;)
|
A w ogóle to nie ma jakichś przepisów, które mówią o tym, jaka jest procedura postępowania w takich sytuacjach? Też przynajmniej dziwne mi się wydaje, że pierwszy kontakt już jest z pracodawcą i 'wsiadanie' na wypłatę, zamiast zwykłego poinformowania (skutecznego!) najbardziej zainteresowanego. Chyba bym podpytał w temacie, czy wszystko odbyło się tutaj przepisowo..
|
Ślad to żaden nie zostaje, bo chyba po 2 miesiącach i udanej egzekucji, to na listę dłużników nie wpisali?
Jak mi komornik skarbowy zablokował konto, to zleciłem przelew przez telefon i było po sprawie, więc nie wiem co za kłopoty z odkręcaniem? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:18. |