![]() |
Nie czyta mi płyt DVD w napędzie firmy Labelflash. Proszę o pomoc !
Mój system to: Windows XP. A mój napęd to: AD-7173S Labelflash Bulk. Został on zakupiony jakieś 3 lata temu i do tej pory nie było z nim problemu. Jednakże wczoraj próbując odpalić FIFE 10 zobaczyłem że nie czyta mi tej ani żadnej innej płyty DVD. Z kolei z płytami CD nie ma najmniejszego problemu. Co powinienem zrobić, aby wszystko było dobrze ?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje ! |
Cytat:
Ten już dokonał żywota. Labelflash |
wgraj nowy firmware nie wiem czy to pomoże ale spróbować można
|
Cytat:
|
po pierwsze pobierz firmware np ze strony:
http://www.opendrivers.com/driver/23...-download.html Aktualizacja firmware***8217;u napędów optycznych by Firmware napędu optycznego pełni ważną role w jego działaniu, bo to w nim zapisane są podstawowe informacje określające możliwości napędu. Co daje aktualizacja firmware***8217;u? Umożliwia wyeliminowanie różnorakich błędów, jeśli takie występują ;] oraz czasami dodaje nowe możliwości napędowi optycznemu. Zaczynamy! ;] Pierwszym krokiem po zadecydowaniu się na wymianę firmware***8217;u powinno być .... rozpoznanie modelu oraz producenta napędu optycznego. Do tego celu może posłużyć program Nero Info Tool. Warto dowiedzieć się również jaka jest data wydania firmware***8217;u w/w program również te informacje pokazuje. Teraz należy sprawdzić czy producent oferuje nowszy firmware do danego napędu optycznego. Jeśli tak należy go pobrać na dysk. ;] W tym momencie wspomnę o kwestii że ta niżej wymieniona czynność stanowi ***8222;głęboką ingerencje bla bla bla ....***8221; ;] i jeśli zadecydujesz się na tzw. crossflash (czyli wgranie firmware z innego napędu optycznego) to tracisz gwarancje. Należy również pamiętać że jeśli w czasie aktualizacji firmware***8217;u nagle komputer zostanie odcięty od źródła zasilania, to później napęd optyczny przyda się najwyższej jako futurystyczna ozdoba. ;] Ostatnim etapem przed aktualizacją jest ustawienie pracy napędu na master (jeśli w tym trybie napęd nie pracuje należy rozkręcić obudowę oraz przestawić zworkę w odpowiednie miejsce) i upewnienie się, że napęd pracuje jako jedyny na danej taśmie IDE. Teraz należy wyłączyć wszystkie programy i włączyć ten służący do aktualizacji gdy uruchomi się należy nacisnąć na przycisk w stylu ***8222;update, upgrade, start upgrade***8221; (ewnetualnie wybrać jeszcze odpowiedni model napędu lub wskazać na plik z firmwarem) i czekać parenaścię sekund na skończenie aktualizacji. Pozostaje już tylko uruchomić komputer ponownie i cieszyć się z nowych możliwości i/lub wyeliminowania błędów urządzenia. Koniec - proste co nie |
Cytat:
|
bo być może coś jest nie tak z tym ,,softem" spróbuj jeszcze na innych stronach poszukać
|
1.02 to już stary bios jest. :P
http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/Optiarc-AD-7170A/ Tylko wybieraj od 7173, nie 7170. :> |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:04. |