Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Jakim kodekiem kodować (https://forum.cdrinfo.pl/f16/jakim-kodekiem-kodowac-83751/)

Smartek 22.10.2009 20:15

Połączenie HDMI to nie "pseudo HD", tylko zwykłe wyjście cyfrowe, które przy okazji przesyła też dźwięk. DVI to to samo, ale bez możliwości przesyłu audio.

Reetou 20.10.2009 23:51

Cytat:

Napisany przez Marek_Dz (Post 1053801)
Chodzi mi o to że pokaż w formacie DVD wychodzi kiepsko po nagraniu na płytę
DVD na telewizorze który ma wejście HDMI , zdjęcia w takim pokazie wyglądają
rozmazane zupełnie inna jakość niż na monitorze.

Pisałem już raz dlaczego wychodzi kiepsko i jak to można starać się poprawić, dawałem nawet plik na próbę. Poszukaj.

Berion 20.10.2009 23:05

Czy najtaniej to trudno powiedzieć, jako odtwarzacz SD idealny jest... Xbox (z modchipem albo exploitem oczywiście, nie daj Boże goły - ten się do niczego nie nadaje ;]). Tak, konsola. Jak podłączysz przez komponent i zmienisz region na NTSC to będziesz mógł cieszyć się 720p/1080i.

Można zrobić pokaz slajdów z plików/wybranego folderu (jak pamięcią sięgam, mogę sprawdzić) bez potrzeby kodowania tego do DVD-Video (co imo jest bez sensu). Muzykę można sobie na ten czas jakąś wybrać.

- - -

Jeśli chcesz filmy w HD no to niestety jakiś odtwarzacz (albo od biedy PS3 ;]).

Marek_Dz 20.10.2009 22:39

No to dobrze rozumiem , a chcieli mi wcisnąć w markecie twierdząc że na pewno odtwarza
Full HD , ja się go pytam czy posiada sprzętowy dekoder H264/AVC to nie wiedział o czym
mówię ale uparcie twierdził że to to samo.
Czyli trzeba kupić albo odtwarzacz Blue Ray HD , albo złożyć sobie kompa dostosowanego
do podłączenia do LCD , tym bardziej że jest również wejście PC obok HDMI.
I to chyba będzie i najprościej i taniej.

Berion 20.10.2009 22:25

Co nie zmienia faktu, że nadal jest to DVD-Video tylko upsacllowane. Innymi słowy kupa. ;]

Z aparatu masz duże (daleko ponad HD), po zmieleniu wychodzi bodajże 720x576 (ile dokładnie to nie wiem bo to nie moja branża ;]).

Cytat:

Czy upscaling to oznacza że slajdy nie są wyświetlane w rozdzielczości HD tylko programowo przeskalowywane ?
Czy potrzebny jest odtwarzacz który potrafi odtwarzać format H264/MPEG4 ?
Zgadza się.

Marek_Dz 20.10.2009 22:16

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1053810)
Może ze zdjęć zrobiłeś DVD-Video i TV wtedy upscalluje (jak mniemam masz LCD/Plazmę).

Aż dziw, że ten odtwarzacz nie obsługuje Ci *.jpg-ów. To chyba teraz standard. Wtedy normalnie wrzucasz na pendraka i masz normalną jakość. Zresztą może i obsługuje bo co kryje się pod "Kodak" a tym bardziej "Picture" nie wiadomo. ;]

Telewizor to LCD , tak zrobiłem DVD-Video ,ale program którym można robić
pokaz slajdów tworzy także pliki *.avi , także jeżeli zakoduje to odpowiednim
kodekiem to czy taki plik po przekopiowaniu na pamięć USB nagrywarka będzie
mogła odtworzyć w rozdzielczości HD.Owszem *jpegi jako zdjęcia odtwarza tylko
jak pisałem wyżej ja mam zrobiony pokaz z podkładem muzyki , przejściami itd.
Czy upscaling to oznacza że slajdy nie są wyświetlane w rozdzielczości HD tylko programowo przeskalowywane ?
Czy potrzebny jest odtwarzacz który potrafi odtwarzać format H264/MPEG4 ?
A wejście HDMI to tylko pseudo HD ?
Trochę się gubię w temacie.

Berion 20.10.2009 21:32

Może ze zdjęć zrobiłeś DVD-Video i TV wtedy upscalluje (jak mniemam masz LCD/Plazmę).

Aż dziw, że ten odtwarzacz nie obsługuje Ci *.jpg-ów. To chyba teraz standard. Wtedy normalnie wrzucasz na pendraka i masz normalną jakość. Zresztą może i obsługuje bo co kryje się pod "Kodak" a tym bardziej "Picture" nie wiadomo. ;]

Marek_Dz 20.10.2009 20:39

Jakim kodekiem kodować

Witam !
Kupuję odtwarzacz stacjonarny MANTA , który potrafi odtwarzać w takich formatach:Odtwarzane formaty: MPEG4/Divx/XviD/DVD/SVCD/VCD/CD/MP3/Kodak/Picture/Photo CD oraz HDMI (Ver.1.1, Up scalling do 1080i )
Jakim kodekiem muszę zakodować materiał pokaz slajdów aby móc nagrać
go na pendriv'a USB i odtworzyć na odtwarzaczu.
Chodzi mi o to że pokaż w formacie DVD wychodzi kiepsko po nagraniu na płytę
DVD na telewizorze który ma wejście HDMI , zdjęcia w takim pokazie wyglądają
rozmazane zupełnie inna jakość niż na monitorze.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:07.