Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Problem z odtwarzaniem pliku mp4 (https://forum.cdrinfo.pl/f16/problem-odtwarzaniem-pliku-mp4-83797/)

Agusia 25.10.2009 14:43

Problem z odtwarzaniem pliku mp4

Posiadam film w formacie mp4. Nie mogę go otworzyć na komputerze, to znaczy odtwarza się dźwięk, ale nie wyświetla się obraz, jest czarny. Zainstalowałam najnowszy ffdshow, ściągnęłam najnowszą wersję media Player Classic - bez rezultatu. Plik nie jest uszkodzony, ponieważ na drugim komputerze się odtwarza. Gdy go uruchamiam w zasobniku systemowym pojawiają się ikony wideo i audio dekodera ale obrazu nie ma. Jaka może być przyczyna ?

marynarz 25.10.2009 14:57

Otworz go za pomoca programu GSpot i zobacz jaki codec jest wymagany :)
Albo Mediainfo.

Agusia 25.10.2009 15:09

Jest napisane tak: kodek avc1, Codec Status Undetermined

W oknie konfiguracji dekodera ffdshow jest ten kodek i jest ustawione na libavcodec

Przyszło mi coś do głowy - czy jest możliwe, aby moja stara karta graficzna (Ge Force 3 Ti 200) nie "wyrabiała" ?

marynarz 25.10.2009 15:44

Grafa raczej nic do tego nie ma.
Sprobuj zainstalowac paczek K-Lite Codec Pack. Tam jest zawsze FFDShow + inne pozyteczne kodeki.

Sunna 25.10.2009 16:58

Zrob kodekkowo tak jak na drugim kompie.
Proste.
A jak nie to k-lite.

Agusia 25.10.2009 18:07

No i ciekawostka. Zainstalowałam tę samą wersję ffdshow co na drugim kompie ( z września 2008 ) i się odtwarza. Nie rozumiem, czemu wersja najnowsza sobie nie radzi.

Sunna 25.10.2009 18:15

Moze jakis konflikt jest, albo wersja nanowsza juz nie jest najnowsza bo byl jakis bug.
Ja po zainstalowaniu ktorejs wersji k-lite stracilem mozliwosc zmiany strumienia audio w subeditcie.
Wazne ze dziala :)

Placio74 25.10.2009 18:36

Która to najnowsza wersja ffdshow?

Jak jest wyjściowa przestrzeń kolorów - YV12?
Powinno to być wyświetlane po 'najechaniu' myszką na ikonkę dekodera wideo ffdshow.

Mogą być jakieś różnice w domyślnej konfiguracji ffdshow albo jakiś błąd w konkretnej wersji.

BTW
Problem dotyczył tylko konkretnego klipu MP4 z AVC?

Agusia 25.10.2009 18:45

Nie działało z wersją ffdshow_rev3111_20091022 a działa przy zainstalowanej ffdshow_rev2110_20080908.

Nie wiem, jak sprawdzić inaczej tę wyjściową przestrzeń kolorów, gdy najeżdżam myszką na ikonkę dekodera wideo to pokazuje się tylko "ffdshow video decoder"

Jest to mój jedyny klip w tym formacie, więc nie miałam okazji spróbować z innymi

Placio74 26.10.2009 07:13

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 1054982)
Nie działało z wersją ffdshow_rev3111_20091022 a działa przy zainstalowanej ffdshow_rev2110_20080908.

Hmm... nie zauważyłem u siebie jakiś problemów przy korzystaniu z ffdshow rev3111.

Cytat:

Nie wiem, jak sprawdzić inaczej tę wyjściową przestrzeń kolorów, gdy najeżdżam myszką na ikonkę dekodera wideo to pokazuje się tylko "ffdshow video decoder"

Konfiguracja dekodera video ffdshow > Ikony, ścieżka i konfiguracja > Pokaż informacje w etykiecie ikony
W aktualnych wersjach opcja ta jest domyślnie włączona - w starszych (np. beta6) nie.

Jest trochę różnic w konfiguracji starszej i aktualnej wersji...
Np. w zakładce Konwersja RGB rozszerzony jest wybór specyfikacji YCbCr (aktualnie domyślnie Auto, wcześniej ITU-R BT.601) i dodany wybór wyjściowych leweli (domyślnie Monitor komputera (RGB: 0-255)).

Cytat:

Jest to mój jedyny klip w tym formacie, więc nie miałam okazji spróbować z innymi

http://dekku.nofatclips.com
:)

Na razie nie wiem jaki mógł być konkretny powód wspomnianego problemu.
Jeśli masz cierpliwość, możesz zainstalować 'na czysto' (po odinstalowaniu starszej wersji i z resetowaniem starych ustawień) aktualny ffdshow i ewentualnie poeksperymentować z konfiguracją (myślę że głównie w zakładkach Strumień wyjścia i Konwersja RGB).

Agusia 26.10.2009 16:56

Sprawdziłam na laptopie u córki, tu jest wersja 2895 z 20 kwietnia 2009 i się też nie odtwarza. Jak na razie z wersji, które wypróbowałam, działa w przypadku tego filmu tylko ta z września 2008

Cytat:

Jak jest wyjściowa przestrzeń kolorów - YV12?
Tak. YV12, adj

Placio74 28.10.2009 18:27

Sprawdziłem ten plik.

Owszem, aktualny ffdshow wyświetla 'czarny' obraz.
To samo jest na wewnętrznym dekoderze w MPC-HC.

W obu przypadkach używany jest dekoder z FFmpeg - czyli w samym FFmpeg coś się zmieniło.

Dekodowanie wspomnianego wideo przez CoreAVC - bez problemów.
Dekodowanie przez DivX H.264 Decoder - bez istotnych problemów, z wyjątkiem nieprawidłowych proporcji.

Może w FFmpeg bardziej restrykcyjnie przestrzegana jest obecnie specyfikacja MPEG-4 AVC...

Po zmianie kontenera na MKV (za pomocą mkvmerge) - bez problemów.
Po zmianie kontenera ponownie na MP4 - również bez problemów.

Ale samo remuxowanie MP4>MP4 nie rozwiązuje problemu (może mkvmerge coś naprawia w strumieniu wideo).

Problem dotyczy raczej tylko tego konkretnego pliku. Możliwe że chodzi tylko o niektóre pliki MP4 utworzone programem HandBrake.
Mam na dysku całkiem sporo klipów MP4 z wideo AVC i gdy je sprawdzałem nie natrafiłem na podobny problem.

Agusia 28.10.2009 19:14

Serdeczne dzięki za poświęcony czas. Również w międzyczasie posprawdzałam plik na różnych komputerach i nigdzie się nie odtwarzał, z wyjątkiem tego jednego, z zainstalowaną wyżej wspomnianą wersją ffdshow. Dobrze, że wspomniałeś o mkvmerge - zmienię na MKV, nie będzie problemów na innych kompach.

Użyłam mkvmerge i nie wiem, dlaczego w powstałym pliku mkv jest ucięte kilka sekund z początku filmu :(

Placio74 28.10.2009 19:33

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 1055661)
...
Użyłam mkvmerge i nie wiem, dlaczego w powstałym pliku mkv jest ucięte kilka sekund z początku filmu :(

Hmm... u mnie czegoś takiego nie było.
A jeśli z powrotem to zamienisz na MP4 (Yamb-2.1.0.0 beta 2)?

Agusia 28.10.2009 19:56

Przestrzegam przed tym yambem. Ponieważ nie działał u mnie na kompie postanowiłam go odinstalować jego deinstalatorem. Ten deinstalator odinstalował mi inne rzeczy ( np filtr vob sub)oraz pousuwał mnóstwo wpisów z menu start

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:41.