Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Technika lutowania - jak to zrobić? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/technika-lutowania-jak-zrobic-83840/)

romanesco 30.10.2009 09:19

Technika lutowania - jak to zrobić?

Nie wiem jak to zrobić, żeby było dobrze. Do tej pory, do lutowania, używałem cyny razem z topnikiem (kalafonią). I nie było problemu. Teraz mam do dyspozycji jedno i drugie, osobno. Jak się zabrać za lutowanie w tej sytuacji?
Najpierw grot lutownicy zanurzyć w kalafonii i nanieść na element lutowany, następnie analogicznie postąpić z cyną ? Czy też zanurzyć w kalafonii, następnie stopić cynę i ten konglomerat nanieść na lutowany element?
Poradźcie, jak będzie najlepiej?

marynarz 30.10.2009 09:36

Nie powinno sie topic cyny na grocie bo wtedy musisz ja drugi raz podgrzac przy samym lutowaniu. Jakosc laczenia jest niska.
Grot zanurzasz w kalafoni (tylko bez przesady) i wtedy przysepujesz do lutowania wlasciwego. Podgrzewasz punkt lutowniczy i przykladasz cyne. Kalafonia powinna sie ladnie rozplynac, a za nia cyna.

superrrmario 30.10.2009 12:13

Czym lutujesz? Co lutujesz? Bawię się lutownicami ponad 30 lat (ponad 20 zawodowo) Jak chcesz na GG to służę :)

romanesco 30.10.2009 12:35

Ilość załączników: 1
Do dyspozycji mam:
Stop lutowniczy
oraz
Załącznik 53273
Chcę przylutować kabel sygnałowy audio do wtyku widełkowego.

@superrrmario
Jeśli można prosić o komentarz czy sugestie tu na forum, bo dostępu do GG nie mam :(

superrrmario 30.10.2009 13:05

Przypuszczam, że przewód głośnikowy, który podłączysz (przykręcisz) do wzmacniacza lub kolumny. Czy tak?

romanesco 30.10.2009 13:09

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1056066)
Przypuszczam, że przewód głośnikowy, który podłączysz (przykręcisz) do wzmacniacza lub kolumny. Czy tak?

Dokładnie tak.

superrrmario 30.10.2009 13:31

Nie wiem jak wygląda Twoja wtyczka :) (głośnikowa też :)). Pewnikiem ma jakąś osłonkę. Zdejmij ją. Zobacz czy średnica przewodu pasuje do otworu. Niektóre nie mają otworu, tylko zaciskane blaszki jak konektory samochodowe. Przydaje się do tego "trzecia ręka". Małe imadełko, jakiś stabilny uchwyt (wymyśl coś lub znajdź pomagiera) Zakładając, że to są blaszki - pobiel je. Dużo kalafonii i zalej lutowiem. Pozbądź się nadmiaru strzepując (nie polecam dywanu) Zdejmij izolację z przewodu (tyle ile wejdzie we wtyczkę) Skręć przewód i pobiel. ZAŁÓŻ OSŁONKĘ ZDJĘTĄ Z WTYCZKI NA PRZEWÓD Wiele razy lutując "poważniejsze" wtyczki zapominałem o tym i musiałem zaczynać od początku :sciana: Włóż pobielony przewód we wtyczkę. Zaciśnij. Daj pomagierowi do trzymania (uwaga będzie gorące - małe szczypce wskazane!) Przyłóż tinol, nagrzaną lutownicę i jazda. Musi trzymać :)

romanesco 30.10.2009 13:43

Ilość załączników: 1
Wtyk wygląda tak:

Załącznik 53275

Wewnątrz nie ma żadnych blaszek zaciskowych. Brak też np. śrubki, która przykręcona powodowałaby umocowanie przewodu wewnątrz wtyku. Aha... byłbym zapomniał. Przewód którym dysponuję ma znacznie mniejszą średnicę aniżeli średnica wtyku. Dlatego chcę go przylutować, bo obawiam się że inaczej będzie się wysuwał z wtyku.

superrrmario 30.10.2009 13:56

Przewlecz przewód, odizoluj (doświadczalnie). Zrób z odizolowanej części kulkę (taką żeby przewód nie mógł wyleźć) pobiel, skręć. Jak będzie za luźno (nie wiem ile jest miejsca w drugiej części) powtórz zwiększając kulkę. Tego raczej nie lutuje się do wtyczki. Kulka oczywiście nie może być większa od wewnętrznej średnicy drugiej części. Tinol jest miękki, skręcając ułoży się wewnątrz.

joujoujou 30.10.2009 19:26

Kiedyś zawsze używałem kalafonii oddzielnie, nanosząc ją najpierw, później cyna.

Niestety coraz trudniej było kupić kalafonię (ostatni raz, pamiętam, kupowałem kalafonię do smarowania smyczków :haha: ), dlatego musiałem się przyzwyczaić.

superrrmario 30.10.2009 20:28

Smarowałeś sobie smyczek kalafonią? :wow::wow:

joujoujou 30.10.2009 21:08

Nie gram na żadnym instrumencie smyczkowym, więc nie smarowałem. :nie!:

romanesco 02.11.2009 07:15

Przewody polutowane, wszystko działa, jak należy :) Dziękuję wszystkim za cenne rady :spoko:

prometeusz 02.11.2009 14:51

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1056130)
Smarowałeś sobie smyczek kalafonią? :wow::wow:

A co kolega nie wiedzial ze tak sie robi :sciana:

icemac 02.11.2009 14:53

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 1056535)
A co kolega nie wiedzial ze tak sie robi :sciana:

a ja nie wiedziałem, że on go tak nazywa :fiu:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:19.