Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   obraz płyty audio po raz kolejny (https://forum.cdrinfo.pl/f2/obraz-plyty-audio-po-raz-kolejny-8396/)

mac11 22.06.2002 15:33

obraz płyty audio po raz kolejny

skoro nikt mi nie może pomóc z konwersją .nrg na .iso, to proszę o coś innego.

Napiszcie jakie programy (oprócz Nero) mogą nagrać obraz płyty audio oraz w jakim formacie.

Chodzi mi oczywiście o nagranie obrazu z plików .mp3 lub .wav

-Sid-The-Rat=> 23.06.2002 09:05

plyte audio nagra clon - jesli zrzuciles obraz clonem itp. :)

twoj problem mnie zastanowil - czy nie jest latwiej sciagnac bezposrednio z www.cddb.com tytuly piosenek?
przeciez musisz znac poprawna kolejnosc utworow na plycie i choc kojazyc jej tytul...
a nrg jest tak paskudnym formatem ze nie zna go daemon wiec jest tylko opcja nagrywania na RW i zrzucania - co straszne nie jest

mac11 23.06.2002 22:21

obrazy audio z .mp3

Mój problem dotyczy trochę czegoś innego... Znajomy dostał mnóstwo płyt i wszystkie je pozrzucał do .mp3, bo nie miał miejsca na dysku na robienie kompletnych obrazów. Nie pozapisywał jednak tytułów piosenek (wygląda to tak: track1.mp3, track2.mp3, itd.), ani nawet wykonawców...:) Dodam tylko, że do Internetu nie ma on dostępu, więc nie mógł od razu pobierać tytułów w momencie robienia .mp3

Pozostaje więc robienie tych popieprzonych obrazów audio (bezpośrednio z .mp3), albo nagrywanie na cd-rw...
Nie chcę jednak nagrywać po kolei około 50 płytek, więc dlatego pytam się o program, który potrafi nagrać obraz audio z .mp3. Czyżby potrafił to tylko Nero??? Ktoś chyba pisał, że WinOnCD ma taką możliwość, więc proszę o potwierdzenie, bo sam tego programu nie używałem...

ZiP 23.06.2002 23:12

Mniej więcej rozumiem Twój problem. Tylko napisz mi - do czego zmierzasz, po co Ci ten obraz ??? Jeśli chcesz przywrócić tytuły tych MP3, to na wstępie uprzedzam, że to nie jest takie proste (to nie oryginalne audio, tylko zgrywane MP3).

Wiem, że w CDRWIN można robić obrazy z plików, tylko nie wiem, czy można audio?8-)

-Sid-The-Rat=> 24.06.2002 06:54

wiec jesli udalo by ci sie nagrac na RW na pewno by ci sie udalo - i tu nie ma znaczenia to ze jest to w tym momencie kopia - nie tylko po ISIRC'u rozpoznaje sie plyte - wiec to ejst pewna metoda

sprobuj CDRWINa - jest tam opcja backup files - wybierasz wtedy z gorenj belki 'create ISOfile' i wkladasz tan zbiory - dla pewnosci polecalbym je wczesniej przerobic na WAVy (np. winampem) - nie wiem czy jestes w ten sposob w stanie osiaganac plyte audio (CDDA) czy tylko ISO z WAV'ami, ale sprobuj

w razie czego pozostaje nagrywanie na RW...

mac11 25.06.2002 00:50

obrazy audio

Jeśli utworzony obraz pochodzi z plików, które były w odpowiedniej kolejności (np. track1.mp3, track2.mp3, itd.), to bez problemu można uzyskać tytuły, itp.
Jest jednak kilka oczywistych warunków:
- obraz płyty audio nie może się składać z kilku albumów;
- utwory muszą być w tej samej kolejności, co na oryginalnych płytach;
- i jeszcze kilka innych, których aktualnie nie pamiętam...

Metoda jest pewna, bo już nie raz z niej korzystałem. Mój problem sprowadza się jednak do tego, że obrazy montuję w Daemon Tools, a ten emulator standarowo nie obsługuje formatu .nrg (trzeba doinstalować Nero Image Drive).
Ja po prostu nie chcę mieć kolejnego emulatora, stąd moje pytanie odnośnie programów, które zapiszą taki obraz w innym formacie (obsługiwanym przez Daemon Tools).

CDRWin nie potrafi utworzyć obrazu audio. Do nagrywania w nim płyt audio służy pierwszy przycisk (Record Disc), a tam nie ma opcji do utworzenia obrazu.
Tworzenie obrazu w CDRWin możliwe jest przy użyciu 4-ego przycisku (File Backup..), ale będzie to zwykły obraz z danymi (a dokładnie plikami .wav lub .mp3).

A co z tym WinOnCD???
Ktoś chyba tego używał, no nie???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:25.