Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Fakty i mity o komputerach (https://forum.cdrinfo.pl/f113/fakty-mity-o-komputerach-83967/)

Bródka 24.11.2009 15:52

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1061072)
A jak to jest ze zniekształceniami obrazu (trapezoidalne, beczkowe itp) na monitorach? Czy to jest tak, że tego typu zniekształcenia powstają tylko na d-sub?
Dlaczego na dvi ich nie ma? Ze względu na brak transmisji analogowej czy może korekcja jest automagiczna?

Nowszy nie znaczy lepszy ;)

Obraz w dvi jest przesylany cyfrowo i grafika go koryguje, obraz wyslany analogowo jest korygowany przez monitor po to jest miedzy innymi przycisk AUTO na monitorach aby monitor automatycznie ustawil krawędzie obrazu i jego ostrość, robi sie to tylko przy zmianie rozdzielczosci jak sie uzywa jednej to przycisk auto uzywany jest rzadko albo wcale

No i przez d-sub nie obejrzysz filmow puszczanych z dysku bluray

pali 24.11.2009 14:42

A jak to jest ze zniekształceniami obrazu (trapezoidalne, beczkowe itp) na monitorach? Czy to jest tak, że tego typu zniekształcenia powstają tylko na d-sub?
Dlaczego na dvi ich nie ma? Ze względu na brak transmisji analogowej czy może korekcja jest automagiczna?

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1060965)
Lepiej kupić dobry monitor i gorszą kartę graficzną niż pracować na starym monitorze z lepszą grafiką.

Nowszy nie znaczy lepszy ;)

Bródka 24.11.2009 12:39

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1060986)
@Bródka
Tu się nie zgodzę. Akurat na d-sub różnica między jakością obrazu między kartami będzie większa, niż na złączu cyfrowym. Właśnie dlatego, że RAMDAC i tor analogowy są bardzo podatne na oszczędności (czyli na tanich kartach potrafią zepsuć obraz - ostrość, drgania itp.).
To przy złączach cyfrowych praktycznie nie ma różnicy (zwłaszcza, przy kartach opartych na tych samych chipach). A że d-sub przechodzi do lamusa, to w nowszych kartach oszczędzają na tych obszarach.

Generalnie - analogowo trzeba dobrych (drogich) podzespołów, włącznie z głupimi kondensatorkami, kablem, monitorem, żeby nie zepsuć jakości obrazu. Cyfrowo - trudniej zepsuć.

Osobiscie posiadam w swoim monitorze d-sub jak i dvi i roznicy miedzy roznymi grafikami nie zauważyłem, a podlaczalem ich bardzo duzo i rozne grafiki, większość grafik wyciaga obraz analogowy ze zlacz dvi i moze tutaj widoczna jest roznica w stosunku do grafiki ktora nie ma wcale zlacza DVI ale to juz dawne dzieje

Wawelski 24.11.2009 01:58

@Bródka
Tu się nie zgodzę. Akurat na d-sub różnica między jakością obrazu między kartami będzie większa, niż na złączu cyfrowym. Właśnie dlatego, że RAMDAC i tor analogowy są bardzo podatne na oszczędności (czyli na tanich kartach potrafią zepsuć obraz - ostrość, drgania itp.).
To przy złączach cyfrowych praktycznie nie ma różnicy (zwłaszcza, przy kartach opartych na tych samych chipach). A że d-sub przechodzi do lamusa, to w nowszych kartach oszczędzają na tych obszarach.

Generalnie - analogowo trzeba dobrych (drogich) podzespołów, włącznie z głupimi kondensatorkami, kablem, monitorem, żeby nie zepsuć jakości obrazu. Cyfrowo - trudniej zepsuć.

Bródka 24.11.2009 01:04

Cytat:

Chciałbym jeszcze dodać jedno zastanawiające mnie stwierdzenie:
Lepiej kupić dobry monitor i gorszą kartę graficzną niż pracować na starym monitorze z lepszą grafiką.
Czy to stwierdzenia jest prawdą?

Zalezy czego oczekujesz bo jakosc obrazu na zlaczu d-sub czy to na starej czy na nowej grafice bedzie taka sama, jedynie po zlaczu DVI bedzie nieco lepsza o ile monitor posiada to zlacze no i nie mysl ze monitor zastapi grafike, im wiekszy monitor, a co za tym idzie rozdzielczość natywna tym potrzeba mocniejszego sprzętu aby mozna bylo swobodnie grac na rozdzielczości natywnej monitora

Patrix 23.11.2009 23:01

Cytat:

Wg mnie jak najbardziej racja. Teraz na PCIE chyba już nie ma "tandetnie złych" kart graficznych :D Jedynie trzeba się wystrzegać rozwiązań typu "wyjście dsub na tasiemce"...

diego9403 23.11.2009 22:42

Chciałbym jeszcze dodać jedno zastanawiające mnie stwierdzenie:
Czy to stwierdzenia jest prawdą?

Berion 16.11.2009 17:40

Nikt nie krzyczy na Ciebie. Oni krzyczą na siebie - tak jakby bo bez caps locka. ;]

diego9403 16.11.2009 09:32

Mam 15 lat. Nie krzyczcie na mnie, bo ja tego nie wymyśliłem tylko moi koledzy. Nie dowierzałem temu, a dla pewności moich podejrzeń wolałem się spytać specjalistów. Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Wawelski 16.11.2009 01:32

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1059277)
Nie powinno się podkręcać starych procesorów.
Dla procesorów AMD i Intell są robione inne pamięci (nie chodzi tu o typ tylko o model).

Pomijając niejasność pytań...

Ad.1. Jeżeli chodzi tylko o wiek (a nie o stare modele) to wiek nie ma znaczenia. No, może mniej żal (przy podnoszeniu napięcia/słabym chłodzeniu) procesora, który kosztuje 20 PLN na allegro, niż nowego za 600 PLN ;)
Czyli wiek nie ma znaczenia - ale przy ryzykownym kręceniu (słabe chłodzenie i/lub znaczne podnoszenie napięcia) cena może mieć znaczenie.

Ad. 2. Do procesorów nie - do technologii/chipsetów owszem. Jak np. rimm czy problemy wspomnianego BXa. Dopiero od niedawna kontrolery pamięci bywają zintegrowane z procesorami (i wtedy chipset praktycznie nie ma znaczenia).

demek 16.11.2009 00:59

ja sie w ogole nie znam! :D

polakT 16.11.2009 00:17

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1059292)
Pamięci pod BX (Historycy wiedzą :))

znow intel, całe szczescie kupiłem infineony - je BX łykały - chociaż nie obyło się bez zamian miedzy 3 bankami - tylko jeden konfig poszedł :)

rzeczywiscie były jednostronne - własnie sprawdziłem :)

Bródka 16.11.2009 00:16

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1059292)

A no wiedza, kosci jedno stronne musialy byc bo dwustronne nie lapal w calosci tylko pół

superrrmario 16.11.2009 00:02

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1059286)
To jest prawdą, ale nie do końca. Chodzi tu o chipsety, które lubią jedna pamięci bardziej a inne mniej, i tak pamięci jednego producenta, ale z konkretnej serii chętnie działają pod chipsetem dla intela, ale dla AMD już nie... Chociaz często problem występował właśnie przy intelu (np i965 i np asus P5B)

Myślę, że stąd utarło się nt proców :)

Smartek 15.11.2009 23:51

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059282)
(...)generalnie dwie totalne bzdury
a jak ktos sie bardzo uprze to znajdzie jakies drobne wyjatki w historii komputeryzacji potwierdzajace ta regule

tę* ;-).

Diego, ile masz lat i co to za szkoła?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:15.