Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Fakty i mity o komputerach (https://forum.cdrinfo.pl/f113/fakty-mity-o-komputerach-83967/)

diego9403 15.11.2009 22:29

Fakty i mity o komputerach

Ja jak pewnie wielu z was słyszy w szkole lub w innych miejscach różne dziwne stwierdzenia o tematyce informatycznej. Chciałbym abyście stwierdzili czy to stwierdzenia poniżej są prawdziwe czy fałszywe:

Nie powinno się podkręcać starych procesorów.
Dla procesorów AMD i Intell są robione inne pamięci (nie chodzi tu o typ tylko o model).

Patrix 15.11.2009 22:36

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1059277)

Wg mnie nie powinno się podkręcać ani starych ani nowych ale to tyko moja filozofia, więc napiszę Ci, że to bzdura, wszystko można.

Cytat:

Dla procesorów AMD i Intell są robione inne pamięci (nie chodzi tu o typ tylko o model).

bzdura, co to za różnica... i tu u tam wsadzasz SD/DDR/DDR2 ...

nimal 15.11.2009 22:47

1. pomijajac procesory "niepodkrecalne" - bzdura
2. pomijajac odpaly typu stare serie rambusy dla P4 czy jeszcze starsze serie procow o wiele lepiej wspolpracujace z konkretnymi szynami niz z innymi - tez oczywista bzdura

generalnie dwie totalne bzdury
a jak ktos sie bardzo uprze to znajdzie jakies drobne wyjatki w historii komputeryzacji potwierdzajace ta regule

polakT 15.11.2009 22:49

Cytat:

To jest prawdą, ale nie do końca. Chodzi tu o chipsety, które lubią jedna pamięci bardziej a inne mniej, i tak pamięci jednego producenta, ale z konkretnej serii chętnie działają pod chipsetem dla intela, ale dla AMD już nie... Chociaz często problem występował właśnie przy intelu (np i965 i np asus P5B)

Myślę, że stąd utarło się nt proców :)

Smartek 15.11.2009 22:51

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1059282)
(...)generalnie dwie totalne bzdury
a jak ktos sie bardzo uprze to znajdzie jakies drobne wyjatki w historii komputeryzacji potwierdzajace ta regule

tę* ;-).

Diego, ile masz lat i co to za szkoła?

superrrmario 15.11.2009 23:02

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1059286)
To jest prawdą, ale nie do końca. Chodzi tu o chipsety, które lubią jedna pamięci bardziej a inne mniej, i tak pamięci jednego producenta, ale z konkretnej serii chętnie działają pod chipsetem dla intela, ale dla AMD już nie... Chociaz często problem występował właśnie przy intelu (np i965 i np asus P5B)

Myślę, że stąd utarło się nt proców :)

Pamięci pod BX (Historycy wiedzą :))

Bródka 15.11.2009 23:16

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1059292)

A no wiedza, kosci jedno stronne musialy byc bo dwustronne nie lapal w calosci tylko pół

polakT 15.11.2009 23:17

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1059292)

znow intel, całe szczescie kupiłem infineony - je BX łykały - chociaż nie obyło się bez zamian miedzy 3 bankami - tylko jeden konfig poszedł :)

rzeczywiscie były jednostronne - własnie sprawdziłem :)

demek 15.11.2009 23:59

ja sie w ogole nie znam! :D

Wawelski 16.11.2009 00:32

Cytat:

Pomijając niejasność pytań...

Ad.1. Jeżeli chodzi tylko o wiek (a nie o stare modele) to wiek nie ma znaczenia. No, może mniej żal (przy podnoszeniu napięcia/słabym chłodzeniu) procesora, który kosztuje 20 PLN na allegro, niż nowego za 600 PLN ;)
Czyli wiek nie ma znaczenia - ale przy ryzykownym kręceniu (słabe chłodzenie i/lub znaczne podnoszenie napięcia) cena może mieć znaczenie.

Ad. 2. Do procesorów nie - do technologii/chipsetów owszem. Jak np. rimm czy problemy wspomnianego BXa. Dopiero od niedawna kontrolery pamięci bywają zintegrowane z procesorami (i wtedy chipset praktycznie nie ma znaczenia).

diego9403 16.11.2009 08:32

Mam 15 lat. Nie krzyczcie na mnie, bo ja tego nie wymyśliłem tylko moi koledzy. Nie dowierzałem temu, a dla pewności moich podejrzeń wolałem się spytać specjalistów. Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Berion 16.11.2009 16:40

Nikt nie krzyczy na Ciebie. Oni krzyczą na siebie - tak jakby bo bez caps locka. ;]

diego9403 23.11.2009 21:42

Chciałbym jeszcze dodać jedno zastanawiające mnie stwierdzenie:
Lepiej kupić dobry monitor i gorszą kartę graficzną niż pracować na starym monitorze z lepszą grafiką.
Czy to stwierdzenia jest prawdą?

Patrix 23.11.2009 22:01

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1060965)
Lepiej kupić dobry monitor i gorszą kartę graficzną niż pracować na starym monitorze z lepszą grafiką.

Wg mnie jak najbardziej racja. Teraz na PCIE chyba już nie ma "tandetnie złych" kart graficznych :D Jedynie trzeba się wystrzegać rozwiązań typu "wyjście dsub na tasiemce"...

Bródka 24.11.2009 00:04

Cytat:

Napisany przez diego9403 (Post 1060965)
Chciałbym jeszcze dodać jedno zastanawiające mnie stwierdzenie:
Czy to stwierdzenia jest prawdą?

Zalezy czego oczekujesz bo jakosc obrazu na zlaczu d-sub czy to na starej czy na nowej grafice bedzie taka sama, jedynie po zlaczu DVI bedzie nieco lepsza o ile monitor posiada to zlacze no i nie mysl ze monitor zastapi grafike, im wiekszy monitor, a co za tym idzie rozdzielczość natywna tym potrzeba mocniejszego sprzętu aby mozna bylo swobodnie grac na rozdzielczości natywnej monitora

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:48.