![]() |
Cytat:
No i przez d-sub nie obejrzysz filmow puszczanych z dysku bluray |
A jak to jest ze zniekształceniami obrazu (trapezoidalne, beczkowe itp) na monitorach? Czy to jest tak, że tego typu zniekształcenia powstają tylko na d-sub?
Dlaczego na dvi ich nie ma? Ze względu na brak transmisji analogowej czy może korekcja jest automagiczna? Cytat:
|
Cytat:
|
@Bródka
Tu się nie zgodzę. Akurat na d-sub różnica między jakością obrazu między kartami będzie większa, niż na złączu cyfrowym. Właśnie dlatego, że RAMDAC i tor analogowy są bardzo podatne na oszczędności (czyli na tanich kartach potrafią zepsuć obraz - ostrość, drgania itp.). To przy złączach cyfrowych praktycznie nie ma różnicy (zwłaszcza, przy kartach opartych na tych samych chipach). A że d-sub przechodzi do lamusa, to w nowszych kartach oszczędzają na tych obszarach. Generalnie - analogowo trzeba dobrych (drogich) podzespołów, włącznie z głupimi kondensatorkami, kablem, monitorem, żeby nie zepsuć jakości obrazu. Cyfrowo - trudniej zepsuć. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chciałbym jeszcze dodać jedno zastanawiające mnie stwierdzenie:
Lepiej kupić dobry monitor i gorszą kartę graficzną niż pracować na starym monitorze z lepszą grafiką. Czy to stwierdzenia jest prawdą? |
Nikt nie krzyczy na Ciebie. Oni krzyczą na siebie - tak jakby bo bez caps locka. ;]
|
Mam 15 lat. Nie krzyczcie na mnie, bo ja tego nie wymyśliłem tylko moi koledzy. Nie dowierzałem temu, a dla pewności moich podejrzeń wolałem się spytać specjalistów. Dzięki za szybkie odpowiedzi.
|
Cytat:
Ad.1. Jeżeli chodzi tylko o wiek (a nie o stare modele) to wiek nie ma znaczenia. No, może mniej żal (przy podnoszeniu napięcia/słabym chłodzeniu) procesora, który kosztuje 20 PLN na allegro, niż nowego za 600 PLN ;) Czyli wiek nie ma znaczenia - ale przy ryzykownym kręceniu (słabe chłodzenie i/lub znaczne podnoszenie napięcia) cena może mieć znaczenie. Ad. 2. Do procesorów nie - do technologii/chipsetów owszem. Jak np. rimm czy problemy wspomnianego BXa. Dopiero od niedawna kontrolery pamięci bywają zintegrowane z procesorami (i wtedy chipset praktycznie nie ma znaczenia). |
ja sie w ogole nie znam! :D
|
Cytat:
rzeczywiscie były jednostronne - własnie sprawdziłem :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Diego, ile masz lat i co to za szkoła? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:15. |