![]() |
Fakty i mity o komputerach
Ja jak pewnie wielu z was słyszy w szkole lub w innych miejscach różne dziwne stwierdzenia o tematyce informatycznej. Chciałbym abyście stwierdzili czy to stwierdzenia poniżej są prawdziwe czy fałszywe:
Nie powinno się podkręcać starych procesorów. Dla procesorów AMD i Intell są robione inne pamięci (nie chodzi tu o typ tylko o model). |
Cytat:
Cytat:
|
1. pomijajac procesory "niepodkrecalne" - bzdura
2. pomijajac odpaly typu stare serie rambusy dla P4 czy jeszcze starsze serie procow o wiele lepiej wspolpracujace z konkretnymi szynami niz z innymi - tez oczywista bzdura generalnie dwie totalne bzdury a jak ktos sie bardzo uprze to znajdzie jakies drobne wyjatki w historii komputeryzacji potwierdzajace ta regule |
Cytat:
Myślę, że stąd utarło się nt proców :) |
Cytat:
Diego, ile masz lat i co to za szkoła? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
rzeczywiscie były jednostronne - własnie sprawdziłem :) |
ja sie w ogole nie znam! :D
|
Cytat:
Ad.1. Jeżeli chodzi tylko o wiek (a nie o stare modele) to wiek nie ma znaczenia. No, może mniej żal (przy podnoszeniu napięcia/słabym chłodzeniu) procesora, który kosztuje 20 PLN na allegro, niż nowego za 600 PLN ;) Czyli wiek nie ma znaczenia - ale przy ryzykownym kręceniu (słabe chłodzenie i/lub znaczne podnoszenie napięcia) cena może mieć znaczenie. Ad. 2. Do procesorów nie - do technologii/chipsetów owszem. Jak np. rimm czy problemy wspomnianego BXa. Dopiero od niedawna kontrolery pamięci bywają zintegrowane z procesorami (i wtedy chipset praktycznie nie ma znaczenia). |
Mam 15 lat. Nie krzyczcie na mnie, bo ja tego nie wymyśliłem tylko moi koledzy. Nie dowierzałem temu, a dla pewności moich podejrzeń wolałem się spytać specjalistów. Dzięki za szybkie odpowiedzi.
|
Nikt nie krzyczy na Ciebie. Oni krzyczą na siebie - tak jakby bo bez caps locka. ;]
|
Chciałbym jeszcze dodać jedno zastanawiające mnie stwierdzenie:
Lepiej kupić dobry monitor i gorszą kartę graficzną niż pracować na starym monitorze z lepszą grafiką. Czy to stwierdzenia jest prawdą? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:48. |