![]() |
Witam. Mam problem ze znalezieniem aktualnego firmware do w/w dysku, może ktoś pomóc
s/n S246J9BZ805928 |
Ilość załączników: 2
Prawda, starzeję się. :D
- - - Kupiłem ten wynalazek, ale SMART mnie trochę zmartwił. Nie wiem skąd takie kosmiczne ilości pomiarów temperatury (pomijając już sam fakt 60*C) i skąd się wziął BF (nie był przesuwany w trakcie pracy, ani nie tłukłem nim o ścianę ;]]). No chyba, że ja coś źle odczytuję/czegoś nie rozumiem. |
HD103UJ to raczej nie jest F3. To oznaczenie SpinPoint F1
|
Zastanawiam się nad kupnem tego dysku, znalazłem też model o oznaczeniu HD103UJ. Niby też 1TB, też z rodziny Spin Point F3, też z NCQ i też z 32MB cache'u.
Czym one się różnią od SJ? |
Kieszeń już mam, więc nad nią się nie zastanawiam. Nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, jak często włączam, bo jest to w zależności od potrzeb, ale zdarzają się dni, kiedy w ogóle go nie uruchamiam. Mam jednak obudowę z włącznikiem, która jest cały czas podłączona do prądu i komputera, więc jest to tylko kwestia jego wciśnięcia. Taki sposób mi odpowiada.
Interesuje mnie wymiana dysku wewnętrznego (w tej obudowie) stąd moje pytanie. Jedyne, co dodatkowo trzeba uwzględnić do brak dodatkowej wentylacji. |
Cytat:
latet |
Czy teraz biorąc dysk 1TB warto szukać jeszcze czegoś innego czy ten Samsung jest dobry? Potrzebuję jako dysk zewnętrzny (obudowę mam) do archiwum, podłączanego przez eSata. Teraz mam Samsunga F1 320GB, ale powoli robi się zbyt mały. Zależy mi (oprócz wydajności) na względnej chociaż ciszy i niezbyt dużym nagrzewaniu się (obudowa zewnętrzna).
|
Zgadzam się, wg mnie też podobnie pracują
|
Cytat:
Jeżeli sa porównywalne tj ta 320 z tym 1 Tb to w porządku. Dzięki za info. |
Cytat:
|
Cytat:
|
a możecie napisać jak z jego kulturą pracy. Mam cichego kompa na wodzie i obecnie Samsunga SP 320 GB i jest idelany, lezy w specjalnym pudełku z wiatraczkiem na gumkach itd i nie slychac buczenia, drgań i tylko czasem zgrzytanie ale do zaakceptowania.
A jak te 1 TB pracją? |
Ilość załączników: 1
I jeszcze teścik:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1266003853 |
Kupiłem go niedawno. Jest spoko. Widać i czuć postęp w stosunku do serii F1. Jest szybszy, a także, co miłą niespodzianką - o wiele mnie wibruje.
latet |
Samsung Spinpoint F3 (HD103SJ), 3.5", 1000 GB, 32 MB, 7200 obr/min.
Zobacz pełną specyfikację dysku, a także oceny i testy użytkowników: Samsung Spinpoint F3 (HD103SJ), 3.5", 1000 GB, 32 MB, 7200 obr/min.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:43. |