![]() |
Dwa nurtujące mnie pytania
Witam. Mam dwa pytania dotyczące nagrywania i odczytu płyt.
Posiadam nagrywarkę LG - GH22NP20 i jak kopiuje jakieś mniejsze pliki z płyty na dysk to cały proces trwa dosyć długo. Słychać że płyta raz kreci się szybciej, wtedy czas kopiowania maleje zaraz zwolni i znów wzrasta... Nie byłoby to bardzo denerwujące gdyby nie to że płyta DVD ze zdjęciami kopiuje się około 25 minut. Jeżeli kopiuje płytę na której są pliki takie powiedzmy 100 mb i większe wszystko jest w porządku. Nagrywanie płyt też bez żadnych zastrzeżeń nawet największymi prędkościami. I tutaj zacznę moje drugie pytanie... Słyszałem gdzieś teorie że im mniejszą prędkością nagrywamy płytę tym zapis na niej jest lepszy i wytrzyma dłużej... Jak to jest w rzeczywistości? Wszystko nagrywam na płytach Verbatim DVD-R+ i one maja max zapis do 16. Czyli ze jeśli będę nagrywał x8 to jakość będzie lepsza niż na x12? Pytam bo zauważyłem ze jeśli nagrywam płytę x8 to pod światło widać moment w którym była zmiana prędkości nagrywania czyli 2 rożne odcienie od strony nagrywanej. Natomiast jeśli nagram x12 nie ma takiego czegoś. Jest jeden jednostajny odcień... Dzięki z góry za pomoc... |
To jest normalne ze gdy kopiujesz duzo malych plikow kopiowanie bedzie trwac dluzej, co do predkosci zapisu to obecne plyty sa przystosowane do wysokich predkosci i glownie jakosc plyty ma znaczenie na wytrzymalosc danych i najlepsze plyty to verbatim, mozesz wypalac z predkoscia 8x czy 12x ale wolniej niz 8x nie widze sensu, a kregi na plycie sa spowodowane tym ze predkosc zapisu przy 8x jest nie równomierny bo nagrywarka nie wypala z predkoscia np 8x od poczatku tylko stopniowo, a kregi sa widoczne bo nagrywarka wypala plyte ze skokami czyli metoda Z-CLV i oczywiscie kregi nie powoduja pogorszenia jakosci
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/metody_zapisu/ |
Ok czyli druga kwestia jest wyjaśniona. Powracając do pierwszej. Pisząc o małych plikach myślałem o takich po 5-10mb. Czy to normalne że przy takich plikach nagrywarka odczytuje raz szybciej a później zwalnia ?
|
Normalne jesli plikow jest duzo, a dodatkowo windows tworzy miniaturki dla zdjec na plycie
|
Ok. Dzięki Bródka za pomoc. WESOŁYCH ŚWIĄT!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:07. |