Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   yabasic jak uruchomic na mc boot (https://forum.cdrinfo.pl/f106/yabasic-jak-uruchomic-mc-boot-84503/)

Berion 03.01.2010 23:21

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez LordHeng (Post 1070543)
nie wiem gdze mam rozpakowac tego zipa mingw-packages-ps2dev-1.0.zip

Tak jak jest napisane w tutorialu:
http://lukasz.dk/playstation-2-progr...ingw-tutorial/

Cytat:

Now extract the contents of the mingw-packages-ps2dev archive into the directory where you installed MinGW, when asked if you wish to overwrite files which already exist, choose no to all. You are now ready to build the PS2 toolchains.
Do katalogu gdzie zainstalowałeś MinGW - zastępując wszystkie pliki. Co prawda w tutorialu jest napisane coś przeciwnego, to jednak dopiero kiedy zastąpiłem wszystkie, MSYS poprawnie mi odczytał użytkownika.

edit:
Działa :)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1262471384

Berion 30.12.2009 19:11

Mnie się wydaje prostrsze niż walczyć z win, tylko czy wygodne? ;)

Jak uporam się z nowym ELF-Packiem to spróbuję to zmontować na windzie.

LordHeng 30.12.2009 18:25

szczeze mowiac trace ochote gdy na dodatek mam byc pierwszy ktory to uruchomi ;)

moze jest jakis inny program jakies inne srodowisko prog w ktorym moge tworzyc elfy ?
kolezka tu napisal cygwin moze to jest prosciejsze w instalacji ?

Iskander 30.12.2009 13:49

Jak już mówiłem ja tego nie tegotałem na MinGW. Tylko na Cygwinie. Jak zacząłem się bawić MinGW to też nie mogłem tego skimieć. Tutorial masz ładny na gshi.org:
http://gshi.org/vb/showthread.php?t=3103

EDIT:
Jak będę miał wolny czas to postaram się wgrać tego MinGW.

Berion 30.12.2009 13:30

Mnie się na windzie tego nie udało do ludzi doprowadzić. Na linuxie ściągasz z svn-u ps2sdk, kompilujesz (miałem drobne kłopoty z ubuntu i gcc 4.3 ale do przezwyciężenia ;]) + edycja bashrc (exporty). Góra kilka komend.

A z tymi płytami to ironia była. Widzisz, bo każdy kto kupuje tą konsolę i dowiaduje się o "jakimś tam hombrju" z uporem maniaka chce wszystko wypalać na płytach. ;)

LordHeng 30.12.2009 13:23

aktualnie nie chetnie bym to robil na linuxe z faktu ze mam remont i to dosc klopotliwe dla mnie . po za tym jak mam zaprzegac server do takich prac to jeszcze bardziej zniecheca mnie to.
to mnei wlasnei w wysokopoziomowych jezykach drazni ze masa sciezek bibliotek kompilerow bez konca bladzacych plikow itp itp
ale ustalmy mam juz mingw i msys (taka mini konsola linuxowa) bardzo ladna ;) podoba mi sie
nie wiem gdze mam rozpakowac tego zipa mingw-packages-ps2dev-1.0.zip
moze kolezka GENERiC sie wykaze jak to takie proste bylo ;)

ps. ps2link bardzo fajna sprawa przetestowalem tez mi sie bardzo podoba ;)
nagrywanie plyt to nei fajna zabawa ;) bialej goraczki dostawlem po za tym z 20 plyt zeszrotowalem przez ostatnie kilka dni

Berion 30.12.2009 13:09

Cytat:

Napisany przez LordHeng (Post 1070535)
proces calej instalacji to koszmar
chyba nie dzwigne tematu

Też chciałem zwątpić na początku hehe

Prościej będzie jak to będziesz robić na linuksie. Cygwin od biedy. Na windzie nie miałem nerw. :P

LordHeng 30.12.2009 12:57

wydaje sie proste .. gdy sie to juz robilo ;)
proces calej instalacji to koszmar
chyba nie dzwigne tematu

a wiec tak mam
mingw instaluje na "c: \ minGW" (full pakiet)
potem msys ?
msys wywalil ze nie mam make.exe ale zakonczyl instalke
(takie drobne schody)

Iskander 30.12.2009 09:13

Skompilowany PS2SDK jest na stronce gshi.org bodajże z 5 października. Potem ładujesz to albo do MinGW albo do Cygwina(jak ja bo w Cygwinie mam od razu ps2sdk i sdk sce 3.0.2). Potem musisz wyeksportować ps2toolchain i go skompilować.
Poradniki znajdziesz na forum gshi i na sajcie lukasz.dk(notabene naszego rodaka).

LordHeng 30.12.2009 02:15

no wlasnie ;) nei zrozumielismy sie :)
nie chcialem kodu a ps2sdk :P full komplet :)
ale oka cos poszukam ps2sdk.org ma pewne luki..w linkach ;)

Berion 30.12.2009 01:21

Jak skompilujesz PS2SDK będziesz mieć w examples. ;]

LordHeng 30.12.2009 00:54

NIE.. raczej dobrze napisalem Naplink przez usb ale jak mowicie ze przestarzaly to zajme sie ps2link przez lan rowniez dla mnei wygodniej ;)
oczywiscie system.cnf is ok
sprawdzam bo wydaje mi sie ze konsola moze byc zrypana nie jest ze sklepu wiec element watpliwy po za tym powtarzalnosc jej bledow jest zastanawiajaca :) ale to inny temat
oka wiec ps2link
jescze jedno pytanko
potrafi mnie ktos odeslac do jakiegos miejsca (nie google ;) w ktorym sciagne wsyzsto co bedze potrzebne do napisania hello word.elf i wzucenie tego na ps2 ?
z gory dziekuje za pozwolenie mi przeskoczenia przekopywania tony smeici w necie :)

Iskander 29.12.2009 21:41

Nie Naplink tylko PS2Link jak już. PS2Link wykorzystuje LAN, a Naplink USB. W dodatku nie każdy kabel nie tego.

Co do programów to zdefiniowałeś SYSTEM.CNF?

Berion 29.12.2009 21:38

Problem polega na tym, że celujesz w soft, który jest dawno przeterminowany, a więc i ubogi i nierozwijany. Kto dziś naplinka używa? ;] Jak już to PS2Linka i raczej nie z płyty przez ESR.

Nie wypalaj płyt. To fajna zabawa, ja wiem, ale dziś raz że kosztowna, a dwa niewygodna. ;) Podlinkuj sobie programy do OSDh ("menu" FMCB), a te kłopotliwe odpalaj z uLE (jest kilka takich). Wszystko z mc/mass i będziesz happy (ofc do developerki przez host ;]).

Na PS2 brakuje np. dobrego modplayera, a i wiele emulatorów też pamięta "czasy Króla Ćwieczka".

LordHeng 29.12.2009 20:46

zasadniczo u mnei z czasem najgorzej zawsze malo
co innego jak sie do czegos przykleje (tak jak teraz do ps2)
jestem juz troszke za stary na zabawy w programownie chodz bakcyl czeka tylko na moj blad ;)
wiec zerkalem ... ps2dev
nie da sie ukryc ze sie chlopcy rozwijaja :)
osobiscie jak juz cos... to wolal bym pisac na psp wiecej mozliwosci a raczej konsola daje takie w koncu jest przenosna i na nia widze sens

sumujac
chetnie rozejze sie bo emuAmigi dal mi popalic ale dzwiglem temat po 4 dniach. dzis testowalem emuzxspec i znow mnie trafilo .. doszedlem do wniosku ze nieposwiece kolejnych 4 dni a raczej poswiece je na cos lepszego
ps2sdk . Znalazlem naplink ,wypalilem plytke i JAJO !
czy zawsze na ps2 wszystko musi nei chodzic od strzalu ? :)
nie chce instalowac calego softa na moim malym PC gdy prosty naplink nie chce ruszyc moze ktos ma jakis pomysl ?
ulancherem tez neiche ruszyc czarny ekran i wisi na ESR czerwony i wisi :) jaja

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59.