![]() |
Prędkość wypalania DVD-DL
Laptop Samsung R560 nagrywarka TS-L633L firmaware najnowszy SC03
Mam taki problem z prędkością wypalania. Za każdym razem gdy wypalam płytę Titanium ustawiam w imgburn 2.4x lub 4x ale program zawsze zmienia mi szybkość na maksymalną jaką płyta obsługuje zazwyczaj jest to 6x. No i po takim zabiegu gry na x'a nie chodzą. Jedyne co zauważyłem jak używałem gorszych płyt Extreme wykrył maksymalną szybkość 4x, ustawiłęm 3x przestawił na 4x ale płyta dobrze się wypaliła i wszystko śmiga. A na lepszych płytach Titanium wymusza x6 a z tego co wiem najlepiej nagrywać z 4x.... Zna ktoś może jakiś sposób na zablokowanie na stałe prędkości na x4 lub x3. LOG z ImgBurn Kod:
I 15:19:46 ImgBurn Version 2.5.0.0 started! |
Płyty Titanium to niby lepsze płytki :szczena:
Ciekawe od kiedy one takie dobre są :fiu: Jak wiesz wypalanie 4x wcale dobre nie jest, wszak wiadomo że najlepsza prędkość to 1x :szczerb: Jak wiadomo powszechnie prędkość nagrania ma istotny związek z prędkością odczytu :haha: |
Może i dobre nie są ale bardziej mi chodzi o to dlaczego program wymusza za każdym razem maksymalną prędkość. Bo gdy wypalam na x4 to płyty chodzą.... Zresztą z większą szybkością może i wypalałbym, ale Verbatim'y lub jakieś inne dobre płytki.
A i powiedz mi dlaczego znawcy muzyki do dzisiaj wypalają płyty na x1?? Lepsze w sensie, od extreme ale tylko w tym że komp określa ich maksymalną prędkość zapisu jako x6 a extreme x4, ale jakość wykonania według mnie stoi po stronie extreme, dlatego dziwi mnie cena extreme(tańsze od Titanium). |
Cytat:
Potem przeczytałem to jeszcze raz, żeby wykluczyć halucynacje. :hmm: A potem to już tylko :hahaha: :rotfl: :haha: Poczytaj forum - działy o nagrywaniu i testy nośników - to cię pozbawi złudzeń. :czytaj: |
ciekawe czym i na czym Ci znawcy muzyki nagrywają X1
wszystkie płyty które wymieniłeś to szajs [u wszystkich producentów spadła jakość nośników] , prędzej czy później [raczej prędzej niż myślisz :D] twoja kolekcja płyt będzie nadawać się jako frisbee dla psa kup normalne płyty Dl [verbatim,platinum itp] wypal z normalna prędkością i będzie git , w miarę git bo ta spawarka laptopowa to też nie najlepszy sprzęt do zadań specjalnych co do wymuszania prędkości nagrywania to poczytaj o poprawnych prędkościach wypalania, biosach, modowanych biosach , indexach płyt itd wszystko jest na forum edyta @-TheONE-nie myśl sobie że ktoś się tu wymądrza - po prostu wypalanie X1 to teraz taki ' marketingowy bełkot ' z czasów kiedy rynek spawarek i płyt raczkował może i miał sens teraz już nie bardzo |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f2/z-jaka-pr...agrywac-18080/ Może i temat stary ale, jednak coś w tym jest. Zresztą co wnosi Twój post oprócz nabijania się z użytkownika? Bo na temat prędkości zapisu było już dość tematów, i wiem że nie zawsze wolniej znaczy lepiej wypalam zawsze ze średnią prędkością. Ale oczywiście zależy też jaką mam płytkę. Nadal chciałbym dowiedzieć się dlaczego program zmienia mi prędkość zapisu. |
Linkujesz temat sprzed 6 lat.
W takim razie weź sześcioletnią nagrywarkę, do niej takie też płyty, równie stary program do nagrywania i wszystko będzie się zgadzać. :taktak: A program zmienia prędkość zapisu, bo ani nagrywarka, ani nośnik nie obsługuje tak niskiej prędkości (patrz akapit wyżej dlaczego). :> Uwierz mi, nie bezpodstawnie - w końcu istnieje coś, co zwie się postęp techniczny. :) |
Przeczytaj log płyta obsługuje szybkości 3x, 4x i 6x, a jak już napisałem extreme wypala mi się 4x i wszystko śmiga dobrze.....
Początek płyty wypala się tak około 3x, po 20% zwiększa się do chyba 4-5 i dochodzi też do 6, a płyta właśnie w tym miejscu się zawiesza podczas kopiowania.. A pierwsza wartstwa już od początku pali się na około 6x, stąd niektóre płyty wywalają błąd dopiero przy 50-60% gdy następuje zmiana warstwy. |
Spawarka wypala tak a nie inaczej ponieważ twój TS-L633L w najnowszym biosiku ma zapisane indexy prędkości dla danych producentów płyt i ich indexów.
Producent zaś zapisał takie a nie inne indexy wypalania poszczególnych płyt pewnie dla tego że ,w ich pracowniach/laboratoriach testuję się płyty z dzisiejszej epoki przy prędkościach którymi się dziś nagrywa - postęp Jeśli interesuję Cię nagrywanie tandety lub i nie z małymi prędkościami to musisz zaopatrzyć się w modowany bios o ile taki istnieje lub sam w nim pogrzebać i pozmieniać insexy w/g siebie co nie gwarantuję dobrej jakości wypału wręcz odwrotnie . |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:57. |