Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   pieczątka firmowa i przyjmowanie faktur (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pieczatka-firmowa-przyjmowanie-faktur-84581/)

CIAPEK 02.01.2010 09:30

pieczątka firmowa i przyjmowanie faktur

Witam!

Co powinno znaleźć się na pieczątce działalności gospodarczej?
Chodzi mi o wymagane minimum.
I jak wygląda sprawa jeśli przy zakładaniu firmy w rubryce "nazwa firmy" widnieje tylko sama nazwa bez imienia i nazwiska jak to niektórzy robią.
Czy imię i nazwisko tak czy owak musi być na pieczątce?

Tak samo w drugą stronę:
Jakie dane muszą się znaleźć na fakturze którą przyjmiemy np. w sklepie?

rycho 02.01.2010 09:34

O kurrr.
Jest jakieś minimum?
Od 1980 roku mam pieczątkę.
Nazwisko imie nazwa firmy telefon.
Jak komuś nie pasuje niech sie ...

grzeniu 02.01.2010 09:44

Pieczątka powinna zawierać wszystkie dane potrzebne do wystawienia faktury VAT, czyli nazwę firmy, adres, NIP.

Na fakturze powinny być: pieczątka wystawiającego, data sprzedaży/zakupu, data wystawienia faktury, dane kupującego, rozpiska towaru z ilością ceną brutto i netto i podatkiem, wreszcie podpis wystawiającego fakturę.
Jeśli płatność za fakturę jest inna niż gotówkowa, to powinien być też podpis przyjmującego fakturę. On chyba nie jest wymagany, ale jest w twoim interesie.

rycho 02.01.2010 09:45

No tak.
Ja nie wystawiam faktur.

CIAPEK 02.01.2010 09:46

dzięki chłopaki.

Czytając to co napisał Grzeniu wnioskuję, iż imię i nazwisko na pieczątce nie jest wymagane jeśli nie jest częścią pełnej "nazwy firmy"?

Ja też nie będę wystawiał faktur bo nie będę "na vacie", ale za to będę przyjmował.

rycho 02.01.2010 09:49

Najlepiej będzie wiedział ten co Ci pieczątkę będzie robił.

grzeniu 02.01.2010 09:50

Co do tego nazwiska, to nie jestem pewien.... Powinno to się zgadzać z tym, co podałeś w zgłoszeniu NIP-owskim do skarbówki.

PS Sprawdziłem na różnych fakturach, od poważnych firm, i nie ma nazwisk. Czyli nie jest wymagane.

rycho 02.01.2010 09:52

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1071654)
Co do tego nazwiska, to nie jestem pewien.... Powinno to się zgadzać z tym, co podałeś w zgłoszeniu NIP-owskim do skarbówki.

PS Sprawdziłem na różnych fakturach, od poważnych firm, i nie ma nazwisk. Czyli nie jest wymagane.

O kur...
Gazownia?

grzeniu 02.01.2010 09:54

Gazownia to jest mały pikuś.
Kompania Węglowa SA to jest... :sciana:

rycho 02.01.2010 09:55

One nie mają imienia i nazwiska...:'(
Takie kur..

CIAPEK 02.01.2010 10:19

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1071654)
(...)

Tzn. sprawdziles pieczatki?

Grzeniu wielkie dzieki za ruchy ktore poczyniles :)
Zawsze wole zapytac wieksze grono przed podjeciem ruchow :)

P.S.
Mój 5000 post. To jakiś znak? ;)

grzeniu 02.01.2010 10:29

Tak - sprawdziłem pieczątki na fakturach.

Jeszcze - może nie zaakcentowałem tego wyraźnie - na fakturze musi być napisany sposób płatności. Jeśli gotówka, to spoko, ale jeśli jest przelew, to na jaki rachunek bankowy i termin płatności. Oczywiście po zapłaceniu musisz dopiąć dowód zapłaty (sprawdzają podczas kontroli).

Wawelski 02.01.2010 10:50

Nie ma obowiązku posiadania pieczątki.

W oficjalnych danych posługiwać się masz pełną nazwą firmy - przy DG to Imię i nazwisko i cośtam (odradzam dodawanie cośtam - nie ma takiego obowiązku, a w wielu sytuacjach jest wygodnie mieć w firmie tylko imię i nazwisko). IMIĘ I NAZWISKO z definicji na mocy ustawy masz w nazwie kliki.

Na fakturze ma być pełna firma, adres siedziby i NIP - więc wygodnie mieć na pieczątce. Do tego dorzuciłbym www, maila, REGON, telefon.

Co do danych na fakturze - nie musi być VATu na pozycjach, wystarczy w podsumowaniu. Co do szczegółów - polecam rozporządzenie w sprawie sposobu wystawiania faktur.

CIAPEK 02.01.2010 14:18

więc na fakturze ktora bedzie dla mnie wystawiana przez np. sklep jak coś kupię musi być także moje imię i naziwsko np. po nazwie firmy

przy skladaniu wniosku o wpis do ewidencji w rubryce "pełna nazwa firmy" dalem tylko nazwę firmy bez imienia i nazwiska.

Tak też pisałeś Wawelksi nie ma obowiązku posiadania pieczątki, ale wnioskuje, że jak już ją się ma to warto dodać tam swoje imię i nazwisko.

rycho 02.01.2010 14:30

Ciapek!
Nie wal głupa.
Im więcej im powiesz to cię więcej oskubią.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:48.